Od paru postów prowadzę monolog, fajnie gdyby ktoś odpisał
Podsumowując:
Wymienione filtry powietrza i gazu. Polo dalej spala 9-10 litrów gazu. Gdzie powinno być oznaczenie silnika aby sprawdzić czy aby to napewno jest 1043mm - 45KM. na moim silniku nie ma żadnych informacji.
Numer masz bity pod termostatem a nad sprzęgłem z tyłu motora.
9-10 litrów gazu to normalne zużycie lpg mnie też tak pali a w trasie zejdzie do 7,5 litra .
jezeli wymagasz ze auto o pojemnosci 1.0 litra spali mnie to sie myslisz. owszem autko o pojemnosci 1,8-2.0 spali podobnie ale dlaczego ? otóż dlatego ze twoje polo zeby jechało muszisz butowac no nie ukrywajmy 45 koni to nie jest szał. kumpla cin cin pali 9 litrów a ma pojemnosc 700. wiekszy silnik potrzebuje mniej palowania zeby odpychac sie.
Muszę ci przyznać rację... muszę czasem depnąć aby się odepchal pod górke... :/ Prawdopodobnie nic więcej w sprawie gazu nie wycisnę z niego.
A mam jeszcze jedno pytanie. Samochod kupilem z zalozonym gazem. Na parowniku widnieje naklejka HP 100, ktory zaklada sie do aut o mocy do 100koni. Czy do tego POLO nie powinien byc inny parownik przeznaczony dla mniejszych silnikow?
Ja zauważyłem że jak tankowałem autko do pełna to paliło więcej. Wiem że wydaje się to dziwne, ale na 31 litrach LPG robiłem 300-330km(9,3l/100).Jak zaczołem tankować po 20l.to autko średnio spalało 8.1l/100. nie wiem dlaczego tak było, ale może w zbiorniku jest większe ciśnienie i szybciej ucieka :-D Spalanie było dla mnie ważne bo codziennie ,6 razy w tygodniu dojeżdzałem autem do pracy więc często tankowałem i liczyłem PLN :blind:
Hmn... moze cos w tym faktycznie jest bo ja tankuje zawsze do pelna. Ostatnio zacząłem jeżdzić ecodriving i 1,2 lita gazu poszlo mniej. Nie mniej spróbuję twojego sposobu
Oznaczenie masz na bloku silnika w przedniej części od strony paska rozrządu - tam jest "półeczka", oznaczenie jest widoczne od góry, jeśli nie jest brudne. Jeśli masz silnik 45KM 1043cm3 na gaźniku to oczom twym ukaże się napis: HZ. A tak swoją drogą - martwicie się o spalanie 10l gazu, a mi w mrozy pali 12-15l benzy (do roboty mam 8km). :mrgreen:
ja u siebie w polo opoznilem zaplon, tak zeby mial 1500-1800 obrotow na wolnym na benzynie, pozniej wyregulowalem gaz zeby mial obroty dobre i nie byl mulowaty i z 8 litrow zszedlem na 6,75 na trasie oczywiscie, nie wiem ile w miescie mi spali