[6N2 GTI] Pytanie o termostat

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Magiko
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Magiko »

Silnik nagrzewa się normalnie to znaczy tak jak powinien a to odchylenie to 1 raz mi się przytrafiło (być może kiedyś nie zauważyłem) termostat wymieniałem po kupnie auta jakieś półtora roku temu. A chłodnicę obadam. A takie odchylenie temp nie zaszkodziło silnikowi??
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

takie jednorazowe delikatne przegrzanie nie powinno zaszkodzić, ale nigdy nic nie wiadomo i ciężko to przez forum określić, z ta chłodnica to ciężko jest samemu sprawdzić bo ona się zasyfia od środka, kamieniem itp i traci swoje właściwości, tutaj na szybko znalazłem podobny problem do twojego: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showth ... ow-140km-h
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""wojtasllb""]takie jednorazowe delikatne przegrzanie nie powinno zaszkodzić, ale nigdy nic nie wiadomo i ciężko to przez forum określić[/quote]
Nie możemy tez popadać w paranoję i twierdzić że wychylenie temperatury ponad 90 stopni powiedzmy w okolice 100 stopni , to już przegrzanie silnika :)
Niemniej jednak warto obserwować wskazania. Wg. mnie było to lekkie przywieszenie się termostatu, ktory nie otworzył się na czas. ale to takie wróżenie z fusów.
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

dokładnie nie ma co panikować, spróbuj jeszcze raz przejechać się po rozgrzaniu na dłuższej trasce przy większej prędkości i obadaj czy ten stan rzeczy się powtórzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”