[9n] klucz bez immo, ale auto z immobiliserem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kaminsky
Newbie
Newbie

[9n] klucz bez immo, ale auto z immobiliserem

Post autor: kaminsky »

Witam.
Mam Polo z 2002, wraz z 1 kluczem(scyzorykiem) z immobiliserem.
Tak na wszelki wypadek dorobiłem sobie kluczyk- tyle, że poprosiłem o zwykły,
bez immobilisera.
Moge nim otworzyć samochód, a także odpalić. Ale świeci mi się kontrolka
auta z kluczykiem. Mogę wrzucać biegi i ruszyć. Ale kontrolka wciąż
sie świeci. Poza tym, gdy otwieram bagażnik, włącza się alarm (którego nie mam!),
i trwa to jakieś 30 sek, potem alarm sie wyłącza.
Co sie dzieje? Czy moge bez problemu jezdzic w ten sposob?
Czy w ogole mozliwe jest dorobienia klucza bez immo, mimo ze samochód
jest z immobiliserem?
Za usługe facet wział 45zł.
Pozrdawiam!
c
casuss
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: casuss »

Kluczyk scyzoryk miałeś zapewne z pilotem(zdalnym sterowaniem centralnego zamka) i immobilizerem czyli blokadą układu zapłonowego przy nieautoryzowanej próbie uruchomienia. Jeśli zapłaciłeś za usługę 45 zł to zapewne zapłaciłeś za docięcie grotu. Czy fachowiec podłączał się jakimś kablem w aucie?? Jeśli tak, a auto po odpaleniu i próbie odjechania nie gaśnie to zapewne masz wyłączony immobilizer, chociaż nie wiem czy powinna wtedy świecić kontrolka. Możesz sprawdzić kilka rzeczy które wyjaśnią sytuację: czy w nowym kluczyku jest taka mała szklana pastylka, czy na nowym kluczyku da się odjechać autem(jeśli się nie da to nic się nie zepsuje tylko auto zgaśnie).
k
kaminsky
Newbie
Newbie

czekam na okazje, gdy bede kiedys poza miastem, wtedy spróbuje pojechac na tym dorobionym kluczyku. Ale juz kilka osób mi powiedziało, że takim kluczem moge jedynie otworzyc i zamknąc auto. Pan tylko dorobił grot, nic nie podlączał etc. Wlozyl jedynie mój oryginalny scyzoryk do maszyny, i powiedzial, ze dorobienie klucza z immobiliserem bedzie kosztować ok 600zł.

Czyli tu był mój błąd. A czy w takim razie jest jakiś sposób, żeby miec klucz dodatkowy, który nie ma przycisków automatycznych? (czyli nie scyzoryk, tylko zwykły klucz?)
c
casuss
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: casuss »

Immobilizer ma to do siebie że powinien zgasić silnik jeżeli jest niewłaściwy odczyt z immo lub jego brak, jeżeli go nie gasi to jest coś nie tak, np wyłączony immobilizer. Da się dodać do immobilizera dodatkowy transponder tak żeby wszystko działało i żeby nie świeciła kontrolka. Do tego potrzebny jest transponder crypto 48 (taka mała szklana pastylka w kluczyku) i pin licznika(jest na przywieszce do oryginalnych kluczy). Mogę Ci to zrobić w cenie przysłowiowej flachy + koszt transpondera jakieś 18-20 zł. Nawet jeśli nie masz pinu to da się go wydobyć :grin: Mogę się tym zająć w okolicach Oświęcimia. Jeśli natomiast masz daleko polecam kupić kabel i transponder (razem koszt ok 140zł) i zrobić samemu w czym oczywiście pomogę:)
k
kaminsky
Newbie
Newbie

to miłe, dzięki za pomoc.
ale chyba póki co zrezygnuję z zabaw z kluczykiem,
bo mam mnóstwo dodatkowych kosztów (sonda lambda,
uszczelnianie etc.).
Ale dzięki Tobie wiem juz co należy robić, tak więc dzieki
bardzo za pomoc!
ODPOWIEDZ