Halogeny

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
DjFarmerr
Początkujący
Początkujący

Halogeny

Post autor: DjFarmerr »

Ostatnio mnie naszlo na założenie halogenów do Polki. Ogarnąłem już te wszystkie tematy z forum jak co podłączyć. Tylko mam jeszcze pytanie co myslicie i czy ktos juz próbował założyć haluny od 6N2? http://moto.allegro.pl/halogen-z-atrapa ... 30429.html czy ta kratka by jakos pasowała? a moze dalo by rade tylko wyciąć otwór w fabrycznej kratce? (szeroki zderzak) I powiedzcie mi jeszcze jesli zastosuje ori włącznik to czy mozna jakos przelozyc tak zeby swiecily tylko postojówki+halogen przód? bo ta ori opcja nie podoba mi sie ze najpierw postoje pozniej mijania pozniej przeciwmgielne tyl i dopiero przod ;/ czy tylko pozostaje opcja osobnego włacznika? jesli osobny włącznik to zamontować jakis uniwersalny czy np jeszcze jeden od podgrzewania szyb tylnej?
Awatar użytkownika
marcinnn
Początkujący
Początkujący

Post autor: marcinnn »

na ori wlaczniku normalnie wlaczasz postojowki i halogeny, bez wlaczania swiatel mijania, ja tak ciagle jezdzilem. Przekrecasz w prawo na postojowki a nastepnie ciagniesz do siebie wlaczajac przod przeciwmgielne ot cala filozofia.
Awatar użytkownika
alpkamil
Początkujący
Początkujący

Post autor: alpkamil »

a ja mam osobny wlacznik od podgrzewania tylnej szyby podajrze ma on 30A i wszystko hula jak trzeba.. instalacje zrobilem sam prosto do aku i sygnalizator zeby czasem nie zostawic wlaczone po wyjsciu z auta :) i wlaczam je prawa reka kiedy tylko chce... :) bez pstojowek bez mijania itd itd itp hahaha nawet tylko same je jedne moge wl :) bajka :P
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

No to kolego masz to zrobione niezgodnie z przepisami. Bo przeciwmgielne powinno sie dac zalaczyc tylko i wylacznie na wlaczonych swiatlach postojowych i/lub mijania. Przepisy dokladnie o tym mowia.
Tak jak ludzie montuja lampy do jazdy dziennej, nie dosc ze bez homologacji E20, to jeszcze nie prawidlowo zalaczajace sie. Bo widzialem juz nie raz goscia jadacego na samych dziennych bez postojowek. Mandat murowany. Swoja droga podlaczajac je prawidlowo niezapomnisz nigdy o ich wylaczeniu. A malo tego jeszcze niektorzy jezdza uzywajac halogenow przeciwmgielnych jako niby swiatel do jazdy dziennej...
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
DjFarmerr
Początkujący
Początkujący

[quote=""marcinnn""]Przekrecasz w prawo na postojowki a nastepnie ciagniesz do siebie wlaczajac przod przeciwmgielne[/quote]
a nie włącza sie najpierw tył? dopiero za drugim pociągnięciem przód? i czy na desce jest kontrolka od przodu?
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

[quote=""DjFarmerr""]
a nie włącza sie najpierw tył? dopiero za drugim pociągnięciem przód? i czy na desce jest kontrolka od przodu?[/quote]
Dokładnie właśnie tak jest w przypadku ori instalacji.

Mijania
raz do siebie - tył
drugi raz - przód (przy czym działa wtedy i tył i przód)

Halogeny nie działają przy wyłączonym silniku.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Artpolo""]Dokładnie właśnie tak jest w przypadku ori instalacji.

Mijania
raz do siebie - tył
drugi raz - przód (przy czym działa wtedy i tył i przód)

Halogeny nie działają przy wyłączonym silniku.[/quote]
No nie jest tak Arti. Przy założonych halogenach przednich:
Mijania
raz do siebie - przód
drugi raz przód i tył.
Jeżeli auto nie ma halogenów z przodu to włączenie tylnego światła przeciwmgłowego nastepuje po pierwszym wyciągnięciu.
j
jarek311086
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jarek311086 »

sory za ot ale jakie żarówki są w halo?
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

jarek311086
h3
j
jarek311086
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jarek311086 »

dzięki wielkie
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

czaja hehe jak nie jest jak jest. Przecież mam halogeny :)

[quote=""czaja""]Jeżeli auto nie ma halogenów z przodu to włączenie tylnego światła przeciwmgłowego nastepuje po pierwszym wyciągnięciu.[/quote]
No tak bo po drugim włącza się przód :rotfl:
Nie jest tak czasem, że do halogenów są inne włączniki?

Weź pod uwagę, że czasami jadę w mieście włączam tylne przeciwmgłowe i nie muszę korzystać z halogenów.
Twoja wersja wyklucza taką jazdę :)
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
DjFarmerr
Początkujący
Początkujący

Dlatego chyba najwygodniejsza jest wersja osobnego włącznika. No chyba ze idzie przełożyć kable tak by za pierwszym pociągnięciem załączył sie przód :P
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Artpolo Miales fabrycznie halogeny czy dokladales? W kazdym razie u mnie jak jeszcze mialem halogeny (potlukly sie klosze) Na pierwszym wyciagnieciu wlaczalem przod a po drugim wlacza sie tyl. Z tej prostej przyczyny ze swiatel przeciwmgielnych przednich mozesz uzywac takze po zapadnieciu zmrotku na oznakowanej drodze kretej (aby doswietlic zakret). Dlatego najpierw wlacza sie przod a pozniej tyl. Tak jest takze w passacie B5 ('99) najpierw przod sie wlacza a pozniej tyl, kumpel sie mnie kiedys pytal jak u niego wlaczyc halogeny, i tak wlasnie u niego jest. Ze da sie wlaczyc przednie halogeny nie wlaczajac tylu.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

czaja dobrze gada

1 wyciągnięcie - halogeny
2 wyciągnięcie - halogeny + przeciwmgielne tył

Obrazek
Awatar użytkownika
marcinnn
Początkujący
Początkujący

Post autor: marcinnn »

[quote=""turzol""]czaja dobrze gada

1 wyciągnięcie - halogeny
2 wyciągnięcie - halogeny + przeciwmgielne tył[/quote] czyli ja takze mialem racje :grin: no i w Poli wszystko jak ma byc :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”