[9n] Czujnik i stuki przy skęcaniu kierownicą

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
camb
Newbie
Newbie

[9n] Czujnik i stuki przy skęcaniu kierownicą

Post autor: camb »

Witam
Mam taki problem. Zapala mi się kontrolka płynu chłodzącego i chciałem zmienić czujnik płynu chł. tylko nie wiem jaki będzie do niego pasować?
I jeszcze jest drugi problem. Przy skręcaniu kierownicą nawet na postoju słychać stuki co to mogłoby być jeśli wiecie?
Z góry dzięki.
G
Gregor23pl
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gregor23pl »

te stuki to przy dużych ruchach kierownicy czy delikatnych?
mi to wygląda na gałke lub drążek kierowniczy ale musisz opisac przy jakich ruchach kier sa te stuki
B
Blazej
Newbie
Newbie

Post autor: Blazej »

Mój kolega jeździ Audi i ma podobny problem ale u niego zdiagnozowali coś z płynem wspomagania kierownicy nie wiem czy mu zamarzał nie chciał się pochwalić
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

te stuki to może być łożysko u góry kolumny McPersona. To jest takie pykanie podczas kręcenia kierownicą?
s
sokar
Początkujący
Początkujący

Post autor: sokar »

Kolego Witek6935 a wymieniałeś już może takie łożysko bo mam nawet skąd dorwać ściągacz do sprężyn ale przydała by się jakaś instrukcja jak się za to zabrać. A i u brata w ibizie z 2003 (te same bebechy co w polo 9n) to jestem pewny że do wymiany jest łożysko z kolumny bo czuć jak coś przeskakuje w amortyzatorze jak się go dotknie od góry i ktoś inny kręci kierownicą. Natomiast u mnie w 9n mam też stuki w lewym kole przy skręcaniu w prawo przy wolnej jeździe i przy kręceniu w obie strony na postoju ale za cholerę nie mogę zlokalizować źródła tego dźwięku i zastanawiam się czy to czasem nie przegub półośki. Co najśmieszniejsze w obu autach owe stuki raz słychać a raz nie.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witaj.
Niestety nigdy tego nie robiłem i nie wiem dokładnie jak się to wymienia. Póki co, u mnie podobne objawy występują. Słyszę pukanie przy parkowaniu - czyli gdy mocno kręcę kierownicą przy małej prędkości. Stukanie jest na tyle ciche, że prawie go nie słuchać. Jedynie wyczulony słuch przy ciszy otoczenia to wyłapie... Póki co tego problemu nie naprawiam. Ale na pewno jak już będę to robił, to skorzystam z usług mechanika. Nie mam narzędzi i jako takiego nawet biernego doświadczenia przy takich pracach więc nie chcę się rzucać aż tak na głęboką wodę. Póki co sam osobiście wymieniłem zawór EGR i trochę wyczerpałem funduszów na Polcię... a niedługo muszę zapłacić ubezpieczenie... Naprawię to może za rok. Póki co w kolejce są tylne amortyzatory i łożysko w przednim kole...

Z tego co pisał mi ktoś tutaj na forum, to same łożyska nie są straszliwie drogie. Coś mi świta, że coś koło 50zł za sztukę. Przejrzyj forum pod kątem tego tematu, a może znajdziesz więcej info.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”