Problem z zawieszeniem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
polowkowiec
Newbie
Newbie

Problem z zawieszeniem

Post autor: polowkowiec »

Witam wszystkich!
Wyjeżdżająć tyłem, przy kołach skręconych maksymalnie w prawo usłyszałem metaliczny dżwięk z przodu od strony kierowcy. Po tym strzeleniu (bo tak to brzmiało) zaczęło ściągać auto na prawo tzn. jak puszczę kierownicę w czasie jazdy to obraca się sama w prawo i auto ściąga rzecz jasna:) Przypuszczam, że to coś z zawieszką. Ktoś ma pomysły co to może być? Dżięki z góry za pomoc i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

przegub napędowy, względnie wahacz
Awatar użytkownika
sebatec
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebatec »

Zobacz czy koła z jednej i drugiej strony siedzą centralnie w nadkolu. Podnieś na lewarku przód i spróbuj ruszać kołem i zobacz co się dzieje. Możliwości jest kilka: końcówka drążka, listwa wspomagania, albo coś z wachaczem bo inaczej sam by nie skręcał.
Das Auto.
Awatar użytkownika
Danooon_
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Danooon_ »

Witam u mnie w polo kiedy podczas jazdy autko skrecalo wlewo tak samo dzialo sie kiedy podczas hamowania puszczalem kierownice. Pomogło ustawienie zbierznosci kół. koszt 40 zł. :D
"odważni nie zyją wiecznie, ale ostrozni nie zyja wcale"
viewtopic.php?f=29&t=20278
p
pawlik19854
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pawlik19854 »

na 90 procent łozyska mcpersona
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

Strzał i łożysko? nie pasi to trochę :roll: już szybciej stawiałbym na sprężynę? Jakieś inne objawy w czasie jazdy? Stuki, ciężko się skręca?
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Ja też bym stawiał na łożysko mcPhersona. Jeśli jest zatarte to przy skręcie górny zwój sprężyny zamiast luźno kręcić się na łożyskowanym talerzyku to ociera o niego, napina się i puszcza właśnie z takim charakterystycznym brzdęęęk. To samo przy wyprostowaniu kiery po skręcie-sprężyna jest napięta w położeniu skręconym i zanim się nie wyśrodkuje może ciągnąć kierownice
p
polowkowiec
Newbie
Newbie

Post autor: polowkowiec »

Dzięki wszystkim za pomoc. JarekF miał racje- strzeliła sprężyna i przy skręcie nie pracuje na łożyskach jak trza (mniej więcej tak mechanior mówił).
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”