[9n] nie działające ABS

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
piotr7022
Newbie
Newbie

[9n] nie działające ABS

Post autor: piotr7022 »

witam wszystkich. od jakiegoś czasu jestem posiadaczem polóweczki z silniczkiem 1,4 tdi 9n z 2003. i mam teraz z nią taki mały problem: jednego dnia wyświetla mi się kontrolka ABS( więc nie działają) po jakimś czasie wszystko jest w porządku. CO SIĘ DZIEJE Z TYM "ABS"??? czy to droga naprawa. pomóżcie!!! :banghead:
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

skoro zapala się lampka to znaczy, że system ABS łapie jakiegoś babola i automatycznie go odłącza...to, że dzieje się tak od czasu do czasu wskazuje, że nie jest to trwała usterka tylko np. zaśniedziałe styki na wtyczkach, zabrudzone czujniki w kołach, naderwany przewód, etc. ...żeby bliżej określić co i gdzie pasowałoby podłączyć auto pod kompa i sczytać błędy ze sterownika ABS, to znacząco zawęziło by krąg poszukiwań... :grin: a więc do dzieła :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
p
piotr7022
Newbie
Newbie

noooo! wielkie dzięki za pomoc. czyli rozumiem że jeśli jest to początek usterki to naprawa też nie będzie jakaś kolosalnie droga. wielkie dzięki za pomoc
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

tak jak napisałem, podłączenie do kompa powinno nam wszystko wyjaśnić... :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Za przeproszeniem - naprawa ABS bez podłączenia do kompa to jak macanie kobity przez ścianę.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

ABS wariuje również wtedy gdy ma się słaby akumulator. Być może masz tak, że ABS nie działa na początku. Potem jak alternator trochę podładuje aku, system wraca do ładu, gasi kontrolkę i zaczyna działać. Sprawdź napięcie na aku, bo dłuższym czasie niejeżdżenia. Być może cała naprawa polegać będzie na wymianie aku. Ja u siebie zauważyłem coś takiego, że gdy temperatura spadnie poniżej ok. -5 stopni, to przy rozruchu - podczas kręcenia rozrusznikiem, na ułamek sekundy zapala się kontrolka od ABS. Jak tylko silnik zakręci, kontrolka momentalnie gaśnie wraz z kontrolką ładowania. Jak już jest cieplej, kontrolka w ogóle się nie zapala - tzn. zapala się tylko na moment po przekręceniu zapłonu, ale to normalne :D
p
piotr7022
Newbie
Newbie

taaak naprawiałem ostatnio alternator bo miałem kiepskie ładowanie akumulatora. to fakt, ale kontrolka ABS w mojej polówce nie zapala się na kilka sekund dłużej tylko to trwa: 15 minut, pół godziny. czas jest rózny
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Gaweł »

[quote="piotr7022"]ABS wariuje również wtedy gdy ma się słaby akumulator. Być może masz tak, że ABS nie działa na początku. Potem jak alternator trochę podładuje aku, system wraca do ładu, gasi kontrolkę i zaczyna działać. Sprawdź napięcie na aku, bo dłuższym czasie niejeżdżenia. Być może cała naprawa polegać będzie na wymianie aku. [/quote]

Potwierdzam w dieslu potrzebny jest większy prąd rozruchowy i przy silnych mrozach zapalają się podczas odpalania auta kontrolki ABS-u i wspomagania kierownicy. Miałem takie przypadki że kontrolki po odpaleniu nie gasły i wspomaganie kierownicy działało ,a ABS NIE działał. Po ponownym uruchomieniu silnika wszystko działało poprawnie.
Obrazek
p
piotr7022
Newbie
Newbie

teraz już wszystko gra. ;) miałem trochę uszkodzony lewy czujnik. po jego wymianie kłopot z głowy :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”