3f nierówno chodzi na wolnych jak jest ciepły

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Fox
Mały interesant
Mały interesant

3f nierówno chodzi na wolnych jak jest ciepły

Post autor: Fox »

Witam,
Mam taki problem z moim 3fem tzn chodzi nie równo na wolnych obrotach jak sie nagrzeje tak przyszarzpuje. Auto nie ma też za bardzo mocy tzn za mało jak na 75 km na oko ma koło 60km. Jak jadę i odpuszczę gaz to też przyszarpuje dziwnie :glare: Po odpięciu sondy lambdy nie ma szarpania auto trochę lepiej jedzie ale bez szału no i więcej pali. Mam jeszcze kata w wydechu jest taka możliwość że jest zatkany tak że stawia opór spalinom przez co szarpie silnikiem i mało mocy ma? Czy może to uszkodzona lambda? Pomóżcie koledzy bo już mi się pomysły kończą a duużo kasy już w silnik wsadziłem... :(
Obrazek
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Może być że kat jest zatkany.
Awatar użytkownika
obrotny
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: obrotny »

Podpinam...

Mój problem polega na tym że jak gwałtownie depnę gaz... To mija ok. 1 sekunda za nim auto się wkręci na obroty... Silnikiem telepie ale po chwili wszystko ok.... Ostatnio kontrolnie przeczyściłem sondę, dostała litry WD-40 i o dziwo na chwile pomogło... Tzn... Od razu wkręcała się na obroty....

NOWA SONDA:
http://allegro.pl/sonda-lambda-vw-golf- ... 30806.html

A może polecacie inne...?

JA NIE MAM GAZU :P
Ostatnio zmieniony 01 lut 2011, 18:31 przez obrotny, łącznie zmieniany 1 raz.
12.12.2010r. - 17.12.2010r. - Mój pierwszy w życiu SWAP / WYMIANA Silnika 1.3 3f/NZ
Awatar użytkownika
syrek90
Newbie
Newbie

Post autor: syrek90 »

a masz tam instalacje LPG?
Awatar użytkownika
Fox
Mały interesant
Mały interesant

Ja też nie mam gazu :)
Obrazek
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Ja bym sprawdził jeszcze tego kata gdzieś naforum czytałem że od kata silnik słabszy był.
Awatar użytkownika
Fox
Mały interesant
Mały interesant

Wytnę go jak znajdę chwile czasu może akurat silnik ożyje i odzyska wigor :grin:
Obrazek
Awatar użytkownika
syrek90
Newbie
Newbie

Post autor: syrek90 »

moze masz od kogos pozyczyc lambde zeby sprawdzic u swojego? szkoda wydawac kasy na nową jesli to nie to.
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Czołg GT »

Lambda, Kat, Świece, Kable wn, no i filtr tlenu do sprawdzenia :piwo:
[size=12px]viewtopic.php?f=28&t=19591[/url]
Awatar użytkownika
Fox
Mały interesant
Mały interesant

Świece sa nowe, kable też raczej ok. Nie ma przerw w zapłonie tylko go dławi. Filtr powietrza nie jest jeszcze taki zły ale zmienię :oki: jak sprawdzić czy lambda daje odpowiednie wartości ?
Obrazek
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Miernikiem kolego napięcie powinno oscylować od 0.2-0.8v
Czarny przewód jest sygnałowy:)
Awatar użytkownika
Fox
Mały interesant
Mały interesant

Dziś wyciąłem kata auto się odetkało trochę i chętniej się wkręca :grin: ale niestety dalej przyszarpuje na wolnych :( Zmierzyłem napięcie jakie jest między czarnym kabelkiem od sądy a biegunem minus akumulatora, stacze ono od 0 do 0,8v w równych odstępach tak jak by faluje :shock: to by znaczyło że lambda jest uszkodzona? Czy może że silnik taką dziwną dawkę dostaje?

Edit:
doczytałem się że napięcie na sondzie ma tak skakać :oops: gdzie tu teraz szukać winowajcy szarpania ?
Obrazek
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Jak napięcie oscyluje to dobrze, napięcię na lambdzie powinno oscylować(skakać) od 0.2-0.8V
na moje lambda jest w porządku trzeba szukać w innym miejscu, sprawdzałeś jak świeczki wyglądają??
Awatar użytkownika
Fox
Mały interesant
Mały interesant

Świece są ładne, były zmieniane jakieś 4tyś temu. Mi się już kończą pomysły co go może boleć :-( jutro pożyczę od kumpla kompa i przepływkę na podmiankę zobaczymy co to da
Obrazek
Awatar użytkownika
Fox
Mały interesant
Mały interesant

Dziś zacząłem dalej grzebać, wyciągnąłem listwę wtryskową. Co sie okazało, wszystkie wtryski sikają punktowo jak strzykawka a nie rozpylają ładnie. Miałem akurat pod ręką zielone wtryski z g60 ale niestety tylko 3. Wsadziłem je i sikały znacznie łaniej ale też nie idealnie. Nawet sie na nich przejechałem :crazy: ale szarpie i zalewa go strasznie :lol: Będę czyścił te wtryski jak to nic nie da to będę szukał innych :oki:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”