[6n2] Elektryczne szyby-nie otwiera się prawa.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
simson23
Newbie
Newbie

[6n2] Elektryczne szyby-nie otwiera się prawa.

Post autor: simson23 »

Witam serdecznie !

Mam mały problem z swoim 6n2.

Około 2 miesięcy temu przestało działać otwieranie prawej szyby, przedniej. Po naciśnięciu przycisku jest tylko "cyk,cyk" , ale nic się nie dzieje.
Rozbierałem drzwi, aby zobaczyć czy gdzieś się coś nie odkręciło czy jakaś linka np. nie wypadła, ale wizualnie wszystko wygląda nieźle.
Nawet troche "potrząsnąłem" silnikiem od otwierania szyby, ale nie pomogło.

Możecie jakoś pomóc? Miał ktoś taki problem już ?

Z góry dzięki,
Pozdrawiam,
Krzysiek.
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

Dochodzi prąd do silniczka?
Awatar użytkownika
simson23
Newbie
Newbie

Wydaje mi się, że tak, ponieważ to cykanie dochodzi właśnie z silniczka, a puszkaprzy silniku jest ciepła.
c
caro
Początkujący
Początkujący

Post autor: caro »

Proponował bym wymontowanie szyby i całego zestawu (prowadnic, silniczka). Dokładnie obejrzeć czy są całe ślizgi, czy linka nie jest pozaginana. Wymontować silniczek podłączyć pod wtyczkę i sprawdzić czy sam silniczek działa bez mechanizmu
n
noname
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: noname »

Przekop stare forum, bo chyba coś na ten temat tam było. Jeśli dobrze pamiętam to silniki się czasem zawieszają w pewnym położeniu i nie działają, trzeba je spróbować trochę obrócić i może ruszy.

edit:
No dobra, tam było o rozruszniku... ale może i tu się sprawdzi? :)
Awatar użytkownika
DEFENCE
Początkujący
Początkujący

Post autor: DEFENCE »

Poszukaj na forum takze spraw dotyczących przelacznikow od szyb. Winę moze wlasnie on ponosić. nie dam linkow gdzie to na froum ponieważ używam obecnie tel do netu.
Obrazek
Awatar użytkownika
simson23
Newbie
Newbie

Naprawione !

Rozebralem silnik do zera i okazało się, że silnik jest sprawny, a przyczyną usterki było zaklinowanie się tego okrągłego plastiku, na którym zwija się linka. Prawdopodobnie nastąpiło to po tym jak przez przypadek nacisnąłem otwieranie szyby podczas gdy byla ona przymarznięta do uszczelek.

Wystarczyło rozkręcić i poruszać ręką.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.
Krzysiek.
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

U mnie z kolei nie działa lewa szyba. :(
Zanim rozbiorę pół samochodu prosiłbym Was o sugestie poszukiwania mało inwazyjnych usterek.
Czy jest jeden bezpiecznik na obie szyby? Gdzie znajduje sie ten silniczek, itp.?
Dodam, że prawa działa bez zarzutu, a podczas przyciskania przełącznika lewej szyby nie słychać żadnego dźwieku.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

No i zdażył się cud. Szyba zaczęła normalnie działać. Wie ktoś o co w tym może chodzić?
MOJE SAMOCHODY:
Awatar użytkownika
simson23
Newbie
Newbie

Mnie nie otwierała się prawa szyba używając przełącznika w drzwiach kierowcy.
Może masz to samo tyle, że z lewą, bo te przełączniki są marne.

Rozebrałem go na części pierwsze i okazało się, że ta plastikowa płytka wewnątrz przełącznika jest meeeega u****na. Przeleciałem po tym dezodorantem i szczoteczką żeby dobrze wyczyścić i działa.

Póki działa - ciesz się i nie rozbieraj.

Pozdro!
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

[quote=""simson23""]Póki działa - ciesz się i nie rozbieraj. [/quote]
Też tak właśnie zamierzam zrobić.
Dzięki za wypowiedź. ;)
MOJE SAMOCHODY:
Awatar użytkownika
duczmal
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: duczmal »

Witam, mialem identyczna sytuacje jak w 1 poscie. Dzis rozebralem wszytko wyjalem prowadnice wsyztko bylo ok, rozebralem silnik - poruszalem linkami i nagle zaskoczyla ale... teraz jest tak ze zamyka sie i otwiera po 1 cm tzn. jak naciskam przycisk prawej szyby (obojetne czy od kierowcy czy pasazera) i go przytrzymam otwiera sie ok 1cm - musze klikac az sie otworzy cala po 1cm w gore jest to samo. Jak przytrzymam przycisk to zchodzi 1cm w dol i sie wylacza.... (jak rozebralem i silnik byl bez przekladni dzialo sie to samo) czy wie ktos od czego to moze byc - przelaczniki rozebralem i sa ok....

Z góry dzieki

duczmal
FUCK THE MAINSTREAM
Awatar użytkownika
Kepad90
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kepad90 »

Ja miałem tak samo kilkakrotnie. Naprawiał mi to elektryk, ale teraz urządzenie już na dobre nawaliło i poszukuje od kilku tygodni całego osprzętu tj.: mechanizmu podnoszenia szyb elektrycznych do POLO 6N2 3-drzwiowe, drzwi od strony kierowcy. Jeśli ktoś miałby na sprzedaż to proszę o kontakt :)
Obrazek
z
zyga9
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zyga9 »

JA od wczoraj mam problem z lewą szybą w moim 3 drzwiowym polo .Szyba zacięła sie i nie da się ją ruszyć przełącznikiem tylko słychać odgłos tryk-tryk i zero reakcji .Natomiast kilka dni temu miałem taki sam problem z prawą szybą ale po 1h nierobienia niczego samo załapało. Jak to naprawić ?
Awatar użytkownika
Lazlo1990
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Lazlo1990 »

Widzę ze problem z el. szybą (prawą) mam nie tylko ja ;/ U mnie jest problem następujący:
Szyba się normalnie otwiera ale przy zamykaniu zacina się w połowie, lub przy samym końcu, jak juz jej zostaje 5 cm do zamknięcia się całkowitego. Pomaga jakby "dociągnięcie" jej ręką do góry (przez okolo 1-2 cm) przy jednoczesnym trzymaniu guzika od zamykania szyby, dalej juz domknie się sama. Po zgłoszeniu tej usterki facetowi co wczesniej (tego samego dnia) sprzedał mi samochód, przyjechał do mnie i jakby narzucił szarpiac rękami tą szybę na coś (ciężko określić). Szyba działała, ostrzegł ze przy trzaskaniu drzwiami to się może powtórzyć. Oczywiscie pasażer wychodząc z mojego samochodu rypnoł drzwiami jak by wychodził ze stodoły (a ostrzegałem gamonia, ale nie jego to się nie martwi) i znów ten sam problem. Jak myślicie, jak zgłoszę się z tym do mechanika to naprawi mi to ? Czy koniecznie musi byc to elektryk samochodowy. Ile taka impreza może mnie kosztować i co to może byc ?

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”