Wszystko o: Hamulce

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Siemka wiem coś o cieżko chodzącym recznym max 2ząbek sam to przerabiłem wymiana linek na nowe i ręczny śmiga że palcem można wajchę podnieść:) normą jest że linka prowadząca się zacina, zobacz czy pancerz nie jest popękany
Awatar użytkownika
Brzeziak_
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Brzeziak_ »

No to już mam rozrywkę na sobotni wieczór ;)
Obrazek

To Ona] viewtopic.php?f=28&t=15443

Pas Koronowo 03.04.2011
Toruń 0
Awatar użytkownika
SEMIS
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: SEMIS »

A ja mam takie pytanko:
Wymieniałem wszystkie sprężynki z tyłu. Wymienione linki także wszystkie 3. Poskładane tak jak ma być i po odpowietrzeniu pedał wpada w podłogę.. Czemu?
Czy bez tych samoregulatorów może to się dziać? I czy po założeniu wróci to do normy?
Wcześniej linki się zacinały i blokowaly szczęki, tak, ze szczęka z jednej strony jest gruba z drugiej blacha... Wiem że musze szczęki i bębny wymienić, ale czy założenie samoregulatorów zatrzyma ten pedał przed wpadaniem w podłogę?

Pomóżcie proszę..
Obrazek
u
uxi916
Newbie
Newbie

Post autor: uxi916 »

Po założeniu samoregulatora powinno się poprawić , gdybyś jeszcze zmienił szczęki i bębny to będzie jeszcze lepiej .
Awatar użytkownika
Bercik
Początkujący
Początkujący

Post autor: Bercik »

Gdyby nie był potrzebny to by go tam nie montowali. Generalnie to on do tego jest - kasuje luzy i tłoczek chodzi tyle ile potrzebuje, a nie w całym swoim zakresie pracy.
Awatar użytkownika
SEMIS
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: SEMIS »

Czyli powinno choć trochę wrócić do normy .. Ok dzięki ;)
A powiedzcie mi jak on jeszcze tam ma iść ? bo z rysunków na którejś stronie nie mogłem dojść do tego jak on tam ma być.. Sprężyna za jeden z otworów na dole, a ten regulator ?

PS. Co do szczęk to jak na wiosne postawię Polo na warsztat bo będę robić łożyska skrętne i rozrząd to zrobię cały tył bo łożyska też już mi się sypać zaczynają.
Obrazek
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Jak już koledzy pisali regulator idzie między szczęki a cylinderek
s
saflon
Newbie
Newbie

Post autor: saflon »

Witam wszystkich
Od roku borykam się z problemem "bijących" hamulców (bije prawa strona przód) może zacznę od tego co już wymieniłem w aucie żeby ułatwić:
-wymieniałem kilkukrotnie tarcze różnych firm np ATE power disk teraz mam SBS podobno miały być twardsze jednak tak samo jak poprzednio przejazd około 1000km bije znowu, robiłem też próby po przetoczeniu tarcz u znajomego i też nic kilkaset km i to samo.
-klocki za każdym razem też wymieniłem.
-piasty.
Poza tym zmieniłem wahacze , drążek kierowniczy oraz przekładnie(był na nie czas myślałem że może one dają wrażenie bicia, ale jednak nie).
-wymieniłem też pompę hamulcową zaciski oraz przewody ham.
Wymian dokonywał mój znajomy mechanik zawsze robi wymiany przy mnie i dokładnie wykonywał robotę sam mówi że nie wie co może być przyczyną bo już mu nie przychodzi nic do głowy. Macie jakieś rady może też ktoś miał taki problem ?? dodam że zbieżność jest ok, kółka też proste bije podczas hamowania i przenosi wibracje na kierownicę co jest nie tylko irytujące na początku tylko delikatnie bije ale po pewnym czasie już tak mocno że nie da się wręcz jeździć.
D
Dola
Newbie
Newbie

Post autor: Dola »

Witam,

zmienilem szczęki hamulcowe, z wszystkimi spręzynami w bebnie, i zauwazyłem że samoregulator ( zaznaczony na zdjeciu) calkowicie opada ... bęben schodzi teraz bez problemu chodz wczesniej na starych szczekach, trzeba bylo podwarzyc przez dziure od sruby kola samoregulator aby go zdjac beben co bylo prawidlową zasadą a ktora nie występuje teraz po zmianie szczęk, wszystko jest zmontowane w 99% dobrze.... i teraz czy tak ma ? powinien on calkiem opaśc opierając sie juz o metal łączący szczęki?

a wyglada to mniejwiecej tak :
Obrazek
Awatar użytkownika
picksar
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: picksar »

Najlepiej ustaw go tak aby bęben wchodził dość ciasno, a następnie wciśnij parę razy hamulec nożny albo zaciągnij ręczny. Wtedy samoregulator powinien się ustawić w odpowiednie położenie.
--- SPRZEDAM CZĘŚCI ---
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=61&t=24999
Polo Fox 86c/2f steilheck, 1.0 AAU
D
Dola
Newbie
Newbie

Post autor: Dola »

nie za bardzo da sie go ustawic tak zeby beben ciasno wchodzil, a jaka jest grubość bębna w środku tej cześci o którą opierają sie szczęki, bo podejrzewam ze sie konczą chyba....
Awatar użytkownika
david921
Newbie
Newbie

Post autor: david921 »

Witam, właśnie zwracam się do was z pytaniem co może spowodować twardy pedał hamulca? Wsiadłem do samochodu i wcisnąłem pedał i jak drugi raz wcisnąłem to już był twardy tzn. stawiał duży opór przy wciskaniu.
Z góry dzięki za podpowiedzi
Obrazek
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Może być że się cylinderki zapiekły, podniś z tyłu i zobacz czy koła się obracają.
Awatar użytkownika
pajtak
Początkujący
Początkujący

Post autor: pajtak »

Ostatnio kumpel który ma swój warsztat wkładał do vento tarcze wentylowane więc zamówił tarcze okazało się że klocki nie wejdą zamówił klocki z polo jakieś cienki i dało radę to złożyć i mówi że u mnie też tak samo da radę założyć tarcze wentylowane tylko trzeba cienkie klocki kupić. Próbował ktoś tak zrobić?? W sumie tak policzyłem to może i wejdzie w polo są klocki 19,7 mm i ponoć są też 15,3 czyli różnica w grubości to 4,4 mm razy dwa bo mam dwa klocki to 8,8 mm czyli mniej więcej tyle ile grubsza jest tarcza wentylowana od pełnej. Dodam odrazu ze w vento były zaciski pod pełne tarcze a nie pod wentylowane
86c2f style - golf mk3 gti
Awatar użytkownika
slaw4ek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: slaw4ek »

david921 jeżeli przy włączonym silniku pedał hamulca jest twardy to obstawiam padnięte serwo (wspomaganie hamulca). Jak tylko przy wyłączonym to moim zdaniem przy dobrze odpowietrzonym układzie i nowych klockach, pedał może byc twardy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”