Dziurawy wydech

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

Dziurawy wydech

Post autor: webak »

Ostatnio auto głośniej warczało, przyjrzałem i proszę.
Dzisiaj zrobiłem fotki, jak myślicie co z tym robić ? Odrazu wymieniać na nowy ?
Łączenie miedzy tłumikiem środkowym a końcowym

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 26 sty 2011, 16:53 przez webak, łącznie zmieniany 1 raz.
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

mozna to pospawac, ale dlugo to nie wytrzyma....
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Jeśli tłumik jest w dobrym stanie to nie ma sensu go wymieniać. Ja tutaj wyciąłbym rdze i wstawił kawał blachy o porównywalnej grubości, albo wogule kawałek nowej rurki. Tanim rozwiązaniem może byc jakaś opaska na to z uszczelneniem, ale to juz robienie tzw. partactwa.
Awatar użytkownika
Matelko
Początkujący
Początkujący

Post autor: Matelko »

Jak kolega wyżej można pospawać ale nowy tłumi nie jest aż tak drogi ok 140 zł warto pomyśleć nad zmianą bo spawanie też bedzie kosztowało z 30 zł.
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

Na razie jest zaklejona oczywiście do wymiany na nowy.
A ile roboty jest z wymianą końcowego tłumika ? Bo chętnie sam bym go wymienił jeśli nie ma z tym większych problemów.
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

Jak masz dostep do podnosnika warsztatowego albo kanalu to niewiele. Gorzej jak masz tylko lewar ;) Ogolnie trzeba wyszarpac stary tlumik koncowy ze srodkowego, zdjac go z gumek, wywalic do smieci ;) wsadzic nowy, obsmarowac pasta do uszczelniania wydechow i zacisnac obejme. Pasty najczesciej utwardzaja sie pod wplywem wysokiej temperatury wiec pojezdzisz i sie zaklei, jak bedzie puszczac gdzies bokiem to trzeba dosmarowac. I tyle. Jak masz zuzyte gumki trzymajace wydech to mozna je tez zmienic.

O sposobie zaklejania dziur korzystajac z siatki stalowej i pasty do uszczelniania juz Ci pisalem w nocnych ;)
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

Kanał jest także z tym problemu nie ma. Mam do niego jakieś 0.5 km (kanał do użytku publicznego :crazy: )
Trzeba będzie wyczaić jakiś tani i coś czuje ze bez WD40 się nie obędzie :grin:
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

webak
dokladnie tak jak Ci pisal shao duzo roboty nie ma
sam tlumik duzo nie kosztuje za 120 pln masz juz z dobrej pulki tlumik koncowy
ktory np mozesz zakupic u mnie :grin:

pozdrawiam
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

poszło pw
Awatar użytkownika
Matelko
Początkujący
Początkujący

Post autor: Matelko »

Wymiana jest bez problemowa jeżeli faktycznie masz dostęp do kanalu to dosłownie 20 min roboty. A napewno będziesz zadowolony bo pewnie sam tłumik też jest w środku wypalony.
W
WhitePolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: WhitePolo »

ja za nowy tłumik polmostrów płaciłem 180 koncowy a środkowy 90
P.S widzę próbowałeś łatać silikonem :D
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Ja zawsze używam silikonu wysokotemp. a dlatego że pasta pod wpływem ciepła za bardzo twardnieje, silikon zawsze będzie elastycznejszy, a że są to elementy które się telepią czy to przez dołki czy przez samą pracę silnika pasta może się wykruszać. Jak już zdecydowałeś się na wymianę to proponuję odciąć szlifierką tłumik końcowy od rurki i próbować szarpać samą rurką, o wiele mniej się wtedy zmęczysz a uwierz mi, lekko nie będzie z wyszarpywaniem i WD40 tutaj może nie pomóc.
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

[quote="Diego69"] Jak już zdecydowałeś się na wymianę to proponuję odciąć szlifierką tłumik końcowy od rurki i próbować szarpać samą rurką, o wiele mniej się wtedy zmęczysz a uwierz mi, lekko nie będzie z wyszarpywaniem i WD40 tutaj może nie pomóc.[/quote]

Z tym może być problem bo w miejscu gdzie jest kanał nie ma dostępu do prądu. Chyba ze w domu odetnę i będę jechał kawałek bez tłumika :crazy:
W
WhitePolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: WhitePolo »

Kawałek kołka drewnianego młotek , kluczyk 12 na obejmy i będzie git zejdzie raz porządnie pie***olniesz i odskoczy .
Jak będziesz zakładał nowy tłumik przydał by się papier ścierny aby pozbyć sie starej masy uszczelniającej i rdzy .
K
Kon.radek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kon.radek »

Właśnie kupiłem najtańsze tłumiki (środkowy + końcowy) na allegro. Z przesyłką wyszło 170 zł. Długo to pewnie nie wytrzyma, ale myślę, że z 2 lata spokojnie. Wolę taniej i od razu dwa niż za rok znów włazić pod auto i środkowy wymieniać.

Jeżeli dobrze zrozumiałem, to silikon wysokotemperaturowy jest lepszy do uszczelniania niż przeznaczona do tego pasta, tak? Sam nad tym myślałem, ale bałem się, że tam jest więcej niż 275 stopni i silikon pójdzie się walić :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”