[9N3] Polo grzeje się w korku

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

W
Wojtek338
Newbie
Newbie

[9N3] Polo grzeje się w korku

Post autor: Wojtek338 »

Witam! Od kilku dni, moje polo podczas jazdy w korku gotuje wode (dochodzi do 120 stopni) . Podczas normalnej jazdy temperatura jest ok. Obstawiam że poszedł ten wiatrak , który schładza chłodnicę. Jak to dokładnie sprawdzić, nie mordując auta ?

Bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam
o
okinoi
Początkujący
Początkujący

Post autor: okinoi »

Ja bym bardziej obstawiał, że poszedł czujnik, nie wiem jak jest w twoim polo ale kiedys w innym aucie sprawdzałem tak że kabel który dochodzi do czujnika wypinałem i dotykalem masy na właczonym zapłonie, jak wiatrak będzie krecił do czujnik do wymiany, jak nie zakreci to witrak. Sprawdź jeszcze bezpieczniki dla pewności.
f
ferdynand
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ferdynand »

Stawiam na termostat.
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

jak ci sie woda gotuje to powinien właczac sie wentylator to nawet slychac czy sie kreci a jak nie to jak pisał kolega sprawdz termostat
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
W
Wojtek338
Newbie
Newbie

Byłem dziś u mechanika. Chłopaki podpięły do komputera - brak błędów. Wymieniono czujnik temperatury ale dalej kicha. Jutro sprawdzam wiatrak.
b
brum
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brum »

Coś ta temperatura podejrzana ja mam 1,2 jeżdżę ponad rok upały korki ostatnio 1200 km po górach itp. I jeszcze nie słyszałem wentylatora tym bardziej jak masz diesla one muszą naprawdę dostać żeby wentylator się włączył szczególnie o tej porze i przy tej temperaturze. Jeździłem wieloma autami kiedyś miałem podobny przypadek w którymś aucie i raz pamiętam był termostat, a razu pewnego grzało się auto też diesel i była uszczelka pod głowicą. Tak więc nie skupiaj się na samym wentylatorze bo silnik nie powinien osiągnąć takiej temperatury żeby się włączyć. Sprawdź sobie sam prosta sprawa wypnij wentylator (kable) podłącz je prosto pod akumulator i niema siły jak jest sprawny będzie kręcił jak talala. ;)
W
Wojtek338
Newbie
Newbie

Problem chyba rozwiązany. Auto grzało się ponieważ nie włączał się wiatrak. Po sprawdzeniu wiatraka ( sprawny ) doszedłem do pewnego modułu, gdzie okazało się że jest delikatnie wypięta kostka od niego. Teraz już się włącza, chłodzi. Dziwną rzeczą jest że nie działa klimatyzacja, czy to może być jakiś związek ?
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Klimka się nie włączy ponieważ temperatura zewnętrzna jest poniżej 4stopni.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”