[9n] dziwna praca silnika 1.4 TDI 75KM 3 cylindry (video)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
Shaqu
Newbie
Newbie

[9n] dziwna praca silnika 1.4 TDI 75KM 3 cylindry (video)

Post autor: Shaqu »

Witam
Mam problem z pracą silnika na postoju (biegu jałowym). Problem polega na tym, że czasem silnikiem rzuca, trzęsie co przenosi się na całą budę samochodu.
Praca silnika na załączonym filmie youtube. http://www.youtube.com/watch?v=UTMjlVJhuSw

Silnik wariuje nieregularnie. Przeważnie jest ok ale często dochodzi do takiej pracy silnika.
Nie ma wpływu tankowane paliwo, pora roku, zimny czy ciepły silnik :/

Dziś np zaczął wariować, po czym zatankowałem samochód za 50zł i problem ustąpił.

W serwisie wymienili mi 1 pompowtryskiwacz. Nie pokazuje błędów na komputerze. Po reklamacji zasugerowano mi wymianę popychaczy hydraulicznych.Nie chcę wydawać kolejnego tysiąca w błoto.
Pomóżcie co to może być

Ponadto wcześniej wymieniałem:
- olej, filtry, pasek rozrządu, sprzęgiełko alternatora, świece i nawet radio :-)
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Strzelam-koło dwumasowe. Pompowtryski wszystkie równe dawki mają tzn czy mieszczą w granicach błędu?
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

w 1,4 tdi przynajmniej w 6n2 nie bylo dwumasy
S
Shaqu
Newbie
Newbie

Strzelam-koło dwumasowe. Pompowtryski wszystkie równe dawki mają tzn czy mieszczą w granicach błędu?
Sprawdzali 2x w serwisie. Po wymianie 3-ciego pompowtrysku komputer pokazywał według mechaników prawidłowe wartości.
Dodam, że nie te drgawki nie są codziennością. Sporadycznie to występuje. Jeszcze pół roku temu tego nie było. Samochód ma przyśpieszenie i wszystko śmiga, no poza tym że czasem trzęsie na jałowym :(((

Ostatnio samochód zgasł podczas jazdy i nie chciał odpalić od razu tylko trzeba było go męczyć.
Naczytałem się na forum, że częste problemy z Polo i podobnymi objawami to cewka zapłonowa. Co sądzicie ?
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Masz tdi więc cewki zapłonowej niema u Ciebie.Jak masz kod silnika?
Awatar użytkownika
Hiszp4n
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Hiszp4n »

wiesz, co do rzucania silnikiem to ewidentnie masz poduche wywaloną na skrzyni :blush2: przecież ten silnik lata jak by na sznurkach był powieszony u mnie też tak latał czasami zależy jak guma podlazła bo zostało tylko połowe tulei i sie przemieszczała no i po wymianie gitara a co do gaśnięcia to nie podpowiem, raz miałęm problem z alarmem to mi gasł ale to w vento
I miejsce plac manewrowy
S
Shaqu
Newbie
Newbie

Jak masz kod silnika?
AMF/BAY - o to chodzi ?
Poduszka rozwalona to lepsze niż koło dwumasowe :) no ale... pytałem się takiego jednego mechanika to powiedział, że cyt. "to nie może być poduszka pod silnikiem, bo gdyby poduszka to ten silnik by wpadł do środka i to jest ewidentnie odczuwalne".
Aha nie wiem czy to ma znaczenie ale czasem mam, trudności z wrzuceniem jedynki. Ale to już ma tak od początku jak go kupiłem, kiedy nie występowały problemy z omawianym wątkiem.

Dziś jeszcze 3 razy sprawdzałem - odpalałem i czekałem na te wibracje i nic ! A założę się że po przejechaniu gdzieś ze 100km znowu wystąpi.
Awatar użytkownika
Hiszp4n
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Hiszp4n »

to moze zmień mechanika, miałem wywaloną kompletnie tuleje na poduszce skrzyni był luz ze mozna było palca włożyć i silnik momentami pracował fajnie a w pewnym momencie skakał i nie było na to reguły, za tuleje zapłaciłem grosze wprasowałem i jak inny samochód, więc niech nie bredzi takich głupot że jak poduszka wywalona to odrazu silnik wywala z pod maski :banghead: powiem Ci tak ze jak ja szarpałem za silnik (oczywiscie zgaszony) to latał jak by na sznurku wisiał tak jak u ciebie na filmie ale ja tylko pisze jak to u mnie było nie wiem czy dobrze podpowiadam ale warto sprawdzić, tą poduszke widać od spodu przymocowana do skrzyni obok wydechu

Obrazek

tak wygląda ta poduszka u mnie u ciebie może być ciut inna ale była wywalona całkowicie ta mała tuleja
I miejsce plac manewrowy
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Dwumas właśnie wykluczyłem ponieważ wg.moich "mądrych" katalogów Twoje auto go niema. Kolega dobrze pisze o tej poduszce. Warto wszystko sprawdzić aby wykluczyć ewentualnie to.
S
Shaqu
Newbie
Newbie

Dziękuję za podpowiedzi. Wymienię tą poduszkę i opiszę czy pomogło.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Może najpierw sprwadź czy jest któras wybity. Jeśli są dobre to wtedy trzeba szukać czego innego.Skąd jesteś?
S
Shaqu
Newbie
Newbie

Gdańsk
G
Gregor23pl
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gregor23pl »

spróbuj poruszać silnikiem na zgaszonym aucie czy się tak kołysze.

po tym co widać na filmiku napewno poduszka jest do wymiany , tylko może się okazać że po wymianie tez się będzie trzęsło (oczywiście nie aż tak)

są 2 opcje:

-poduszka poszła ze "starości"
-poduszka poszła przez nadmierne nie zdiagnozowane trzęsienie silnikiem - mniej prawdopodobne

przy okazji masz odpowiedź dlaczego jedynki nie mogłeś czasem wrzucić - przez poduszke
S
Shaqu
Newbie
Newbie

OK, ale poduszka pod silnikiem i poduszka pod skrzynią biegów to są 2 różne rzeczy. Chodzi o poduszkę tylko pod skrzynią czy pod silnikiem też ?
Montował ktoś już poduszkę pod skrzynią ? Trudne to ? Da rade samemu bez specjalnych kluczy ?
d
dywan102
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dywan102 »

teoretycznie przy rozwalonej poduszce skrzyni powinien latac drazek biegow podczas mocnego dodawania gazu na postoju
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”