problem z pedałem hamulca

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

m
mndk
Newbie
Newbie

problem z pedałem hamulca

Post autor: mndk »

po pierwsze WITAM WSZYSTKICH !!! jestem mundek i mam polówke 86c2

oto moja usterka:

po wciśnięciu hamulca samochód hamuje mi na przednie koła, a pedał hamulca wpada do samej podłogi. Jak ponownie wcisnę hamulec czasem raz, czasem więcej to hamuje już na 4 koła.

nie wiem czy to pompa hamulcowa, czy cos innego. Na pewno układ hamulcowy sie nie zapowietrza, bo nawet po odpowietrzaniu, nie znika ten objaw

z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
czmc
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: czmc »

rozbierz koła tylne i sprawdź tłoczki... lubią przeciekać i nie trzymają ciśnienia... a i ubytki płynu powinieneś mieć ( zachlapane bębny, felgi i czasami nadkola..) ja u siebie po ściągnięciu koła widziałem z której strony przecieka...
Moje byłe POLO]
Obrazek
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

ewidentnie nieszczelność układu
zapowietrza się
znajdź sochy garaż i popompuj trochę pedałem zobaczysz gdzie ci się zleje
pewnie tłoczki nie trzymają z tyłu
m
mndk
Newbie
Newbie

Post autor: mndk »

właśnie w tym problem,że cylinderki są świeżo po wymianie...

słyszałem,że to może być dlatego, że jest za niskie ciśnienie w tylnych przewodach hamulcowych po pierwszym wciśnięciu pedału hamulca i szczęki nie rozpierają się na tyle, aby samochód zahamował.

ponoć jest tam jakiś mechanizm regulacji rozwarcia szczęk, ale gdzie i jak to zrobic to nie wiem...
l
leszek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: leszek »

Najpierw zrób próbę tzn. zanim naciśniesz pedał hamulca zaciągnij do oporu ręczny hamulec i dopiero wciśnij pedał .
Jeśli macie podejrzenie że płyn ucieka to z kontroluj poziom płynu w zbiorniczku jak będzie pusty to dopiero szukaj nieszczelność .
Obrazek
Awatar użytkownika
suchyshreek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: suchyshreek »

Tam z tyłu są takie sprężynki w bębnie. Ja wymieniłem wszystkie u siebie bo mi nie chwytał ręcznik taki zestaw kosztuje ok 30zł i teraz wszystko świetnie gra. A w jakim stanie są u Ciebie te sprężynki? A w szczególności te 2 co odpowiadają za boczne prowadzenie szczęk? U mnie największy feler był przez nie ;/ A teraz jest good. Sprawdź.
..::: Zabawa dopiero się zaczyna :::.. d(^^)b

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”