Siedze na forum z 3 godziny i czytam różne różniaste tematy na temat falujących obrotów. Prosiłbym o nie usuwanie tego tematu, bo jestem laikiem jeżeli chodzi o naprawy pod maską, więc pokrótce opiszę problem i co wywnioskowałem z przeczytanych tematów.
W grudniu miałem sytuację że po przejechaniu trasa/miasto 60 km zatrzymałem się na lidlowskim parkingu i po chwili odpaliłem auto w celu przeparkowania i złapał 2000obr/min po czym zaraz wrócił do 900obr/min. Wczoraj powtórzyło się to samo tylko w nieco inny sposób. Przejechałem z 1km do kumpla, auto stało z godzinę, odpaliłem auto i trzymał 500obr/min, a zaraz po odpaleniu mignęła kontrolka od ładowania. Auto nie zgasło. Zgasiłem silnik odpaliłem raz jeszcze wskoczył na 2000obr/min i tak stałem z minute po czym ruszyłem, przejechałem ze 100 metrów zatrzymałem się, dałem luz i spokój, trzymał 900obr. Dzisiaj znowu to samo, przejechałem po mieście pare km, silnik zagrzany, podjechałem do netto wsiadam i 500obr/min. Zgasiłem odpaliłem i 500obr/min. Po 2 godz. odpaliem i 2000obr trzyma :/. Nie zdarza się do regularnie ale wczoraj i dzisiaj to jest natarczywe...
I teraz przyczyna:
1. Przeczytałem że albo niebieski czujnik wymienić
2. Czyścić przepustnice
3. Szczotki w altku?
Jakieś pomysły, sugestie?
Bardziej obstawiam punkt 1 i 2 ale jak na amatora to nic mi do głowy nie przychodzi..pomocy
Silnikczek krokowy jest przykręcony do wtrysku pod "patelnią" od przodu taki czarny on steruje przepustnicą, sprawdzić można baterią 9V, ale lubią się psuć w nich mikro wyłączniki, nalepiej mieć na podmiankę
[quote="marcin tdi"]a masz podtlenek LPG?[/quote]
Dobre ujęcie instalacji
Ja bym grzebał w przepustnicy, i sprawdził jej podstawę.
Krokowy może mieć wytarte dróżki w środku.
Na forum Golfa kiedyś czytałem o adaptacji takich krokowców.
Polecam Ci poszukać i ściągnąć z sieci książkę sam naprawiam, ale nie dla polo tylko ibiza i cordoba od 93'. Jest tam o wiele więcej o monowtrysku i silnikach 1,05; 1.3; 1.4; 1.6 - może to pomoże w znalezieniu usterki.
nie mam lpg, w takim razie poczytam jeszcze gdzieś na necie o tym
Jeszcze jedna ciekawostka. Dzisiaj polatałem troche polo i na postoju trzyma tak gdzieś 990-1000 obr/min. W bardzo zimne dni, po odpaleniu zawsze miał 900 więc na bank coś z polą nie tak