przepustnica ABD 1.4 golf vs. polo

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
prezesso
Raczkujący
Raczkujący

przepustnica ABD 1.4 golf vs. polo

Post autor: prezesso »

Witajcie!

Kilka dni temu zamówiłem kompletny wtrysk do swojego golfa 1.4 ABD. Znalazłem aukcję allegro, na której był na sprzedaż wtrysk od vw polo.

Dziś otrzymałem przesyłkę i ZONK:

- wtrysk jest identyczny, czyli OK

Natomiast jest problem w przepustnicy.

Pierwsza różnica: golfie z tyłu przepustnicy mam dwa króćce:
- podciśnieniony - do sterowania klapka powietrza ciepłe-zimne
- odprowadzanie par paliwa do filtra węglowego w błotniku
W przepustnicy polo niestety nie ma tych króćców, jest to wszystko zaślepione, nie ma tych wężyków gdzie podłączyć.

Druga różnica jest w gnieździe TPS (5-pinowym) - w golfie są wyprowadzone styki 1, 2, (3 pusty) 4, 5, natomiast w polo jest (1 pusty), 2, (3 pusty), 4, 5.

Trzecia różnica to plastikowe mocowanie linki - ale to chyba nie problem, bo można je odkręcić i przełożyć z mojego wtrysku.

Po za tym mocowanie wtrysku razem z przepustnicą polo jest identyczne jak w golfie, średnica przepustnicy też OK, więc do montażu OK.

Podpowiedzcie, co z tymi fantami zrobić, czy silnik nie będzie kulał na wtrysku od polo?

to jest ten zakupiony wtrysk:
Obecnie jestem w pracy i nie mam możliwości porobienia fotek.
Jutro będę przekładał i sprawdzał jak będzie silnik chodził.

Obrazek

Jeżeli nie ten dział to proszę przenieść temat.
Obrazek
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Pytanie, co sklonilo Cie do wymiany calego ukladu sterowanie, tzn wtrysku i przepustnicy. Podmien sam wtrysk to powinno zalatwic sprawe. No chyba ze akurat uszkodzeniu ulegl silnik krokowy. Obawiam sie ze jak zalozysz calosc to silnik jak to okresliles bedzie kulal. Jesli brakuje tego pierwszego pinu to raczej nic nie zrobisz. O ile sie nie myle do tego pinu przychodzi +5V a wtedy raczej nie zrobisz nic, bo sterownik nie bedzie mial odczytu o polozeniu przepustnicy. Prawdopodobnie jest to przepustnica z 1.3. Wydaje mi sie ze 1.4 ma zlacze 8 pinowe.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

ja mam bardzo podobny wtrysk do twojego jedynie bez tego brązowego przewodu na wierzchu ale na myśl mi idzie takie pytanie czego nie kupiłeś samego wtrysku tylko z przepustnica u mnie wtrysk, gaz i przepustnica są osobno. a te wężyki gumowe (jeśli dobrze rozumiem) to u mnie odchodzą od przepustnicy jeden większy drugi mniejszy i idą do obudowy filtra powietrza
Awatar użytkownika
prezesso
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: prezesso »

Koledzy, dziękuję za odpowiedzi - problem jest w uszkodzonej sondzie lambda. Przepustnicę odsyłam spowrotem.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”