[6R] 1.4 85KM czy 1.2 TSI 105KM, różnice w spalaniu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

n
norco
Newbie
Newbie

[6R] 1.4 85KM czy 1.2 TSI 105KM, różnice w spalaniu

Post autor: norco »

Witam,

chciałem dowiedzieć się jaka orientacyjnie jest różnica w spalaniu miedzy tymi dwoma silnikami. Najlepiej gdyby ktoś jeździł jednym i drugim i mógł się wypowiedzieć. Przeglądalem już dane tchniczne w katalogu, ale wiadomo, że na nich nie bardzo mozna się oprzeć. Przewertowałem całe raporty spalania na autocentrum, ale tu z kolei rozbieżności są ogromne. Różnica między tymi dwoma silnikami to 3100 zł, a więc gdyby różnica w spalaniu na 100km była ok 1 litr to przy 10000 km rocznie, przez 5 lat (na tyle zamierzam kupic Polo) dopłata do 1.2 TSI prawie by się zwróciła. Oczywiście przy założeniu, że 1.2 TSI spali mniej od 1.4. Nie biorę póki co pod uwage dyanmiki i frajdy z jazdy, chodzi mi o czysto ekonomiczne podejście->ile średnio trzeba przejechać Polo 1.2 Tsi, żeby zwrócilo się to 3100 km róznicy.
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

1.4 85KM- lekka noga - trasa 5.2 -5.5 (w katalogu podają bodajże 4.9) - miasto różnie - 8 +-1, wczoraj leciałem między dwoma małymi miastami - non stop teren zabudowany ale ruchu nie było, świateł też nie 6.2 wg kompa. Dopiero raz tankowałem na motostat więc nie ma statystyk.
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Post autor: sPoOn »

Myślę, że nawet jeśli jest jakaś różnica, to nie na tyle istotna aby się zwróciła. Poza tym musiałbyś się na prawdę nastarać, żeby powstrzymać się od naciskania TSI i wykorzystywania jego potencjału, a ten kusi, co skutkuje u mnie wynikiem nawet na poziomie 8 litrów, ale mnie to nie martwi, wiem za co płacę ;) Jeśli liczą się dla Ciebie jedynie względy ekonomiczne, a dynamika i frajda z jazdy nie jest dla Ciebie aż tak istotna, to lepiej na Twoim miejscu będzie kupić silnik w wersji 1.4 - silnik tańszy, sprawdzony w ciągu wielu lat, bezpieczniejszy w eksploatacji (brak turbiny - mniejsze ryzyko kosztownej awarii). Mi TSI pali na trasie jakieś 6 litrów, w mieście różnie, zależy od nastroju mojej prawej nogi, korków itd. ale zwykle od 6.5 do 8, przy czym ten pierwszy wynik uwzględnia raczej brak albo minimalne korki i przepisową jazdę fragmentem obwodnicy ;)
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Wydaje mi się, że skupianie się na litrze w tę czy w tę przy takich przebiegach nie powinno być decydującym czynnikiem przy zakupie. Ja wydałem na całe dotychczasowe paliwo 4500 zł, co daje ok. 3600 zł na 10 000 km przy spalaniu średnim niecałe 8 litrów. Przy nawet litrze mniej zaoszczędzimy całe 450 pln. A gdzie różnica w ubezpieczeniu (raczej plus dla tsi w przypadku oc, a minus w ac ;P), kosztach eksploatacji (pewnie inna ilość oleju+ryzyko awarii elementów, których po prostu nie ma w 1.4) czy cenie i szybkości odsprzedaży (tu mocny plus dla tsi, no chyba, że w ciągu 5 lat wyjdą jakieś duże wpadki tej konstrukcji jak np. w 1.4 tsi 160 km). Przy tym wszyskim te w najlepszym przypadku 450 zł rocznych oszczędności ma wartość marginalną, o ile w ogóle przy Twoich trasach/nodze tsi spali mniej.

Osobiście kupując w tym momencie na zamówienie wziąłbym TSI. Różnica w cenniku jest zbyt mała w stosunku do różnic w możliwościach. 1.4 ma swoje plusy - w sumie to jedyny sprawdzony, pewny silnik w Polo (wolnossące 1.2 ma złą renomę, a reszta to nowe silniki), nie mający szczególnych minusów. Pewnie łatwiej też wyhaczyć okazję z tym silnikiem - jakieś auto z placu bądź z testów.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Mi teraz średnio pali 7.4 litra - spalanie z bagażnikiem dachowym z 2000 km (60% trasy do 160 km/h oraz 40% miasto) - dane z komputera pokładowego.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
n
norco
Newbie
Newbie

Post autor: norco »

Tak jak pisałem, będzie to drugi samochód w rodzinie i jeździła nim będzie żona. Jeżdżone będzie jakieś 80-90% miasto. Póki co myślałem o 1.4 z DSG, tyle, że cena DSG trochę odstrasza. Kombinuję więc, że może jak nie DGS to już wziać TSI. Niby nie będą wykorzystywane w pełni jego możliwości, ale chociaż będzie frajda jak gdzieś, będę musiał pojechać autem żony i będzie go potem łatwiej sprzedać. A jeśli dodatowy koszt tak czy tak miałby się zwrócić w paliwie to czemu nie... Z tego co widzę jednak na "zwrócenie się" raczej nie mam co liczyć, a i chyba konstrukcyjnie do takiego użytkowania jak potrzebuję 1.4 będzie mniej awaryjny...
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

http://www.kosztyjazdy.pl/

to tak jako ciekawostka... miłego wypełniania :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”