Skoda Fabia stuka zawieszenie

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
wilczek247
Początkujący
Początkujący

Skoda Fabia stuka zawieszenie

Post autor: wilczek247 »

Skoda Fabia 1.4 MPI rok 2002 oryginalny przebieg 60tys km.

problem polega na tym że przy przejeżdżaniu po dziurach nie za każdym razem słuchać jakieś stukanie z tylnego zawieszenia może ktoś wie co to może być ??

jeszcze jedno pytanko
przeglądałem różne strony i wszędzie jest napisane że łańcuch rozrządu wymienia się dopiero wtedy jak daje o sobie znać poprzez stukanie lub coś w ten deseń około 100 tys km albo ponad. natomiast w jednym z numerów tygodnika Motor znalazłem porównanie Forda Fiesty i Skody Fabii w którym było napisane ze rozrząd w Fabii w silniku 1.4 MPI podlega wymianie co 60 tys km.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2011, 21:54 przez wilczek247, łącznie zmieniany 1 raz.
ŁUK@$Z
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

Z przykrością muszę odpowiedzieć w ten sposób: nikt nie jest jasnowidzem i nie może stwierdzić co stuka Ci w zawieszeniu. Proponuję wypad na stację diagnostyczną, na "szarpaki" i niech diagnosta stwierdzi co stuka. Koszt pewnie 20 zł. 60 tyś. po polskich drogach to już może być jakaś guma/tuleja/cokolwiek do wymiany.
Obrazek
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

radziłbym zasięgnąć porady mechanika / diagnosty, badanie usterek przez internet jeszcze nigdy nie wyszło nikomu na dobre.
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""sabled""]Proponuję wypad na stację diagnostyczną, na "szarpaki" i niech diagnosta stwierdzi co stuka. Koszt pewnie 20 zł. 60 tyś. po polskich drogach to już może być jakaś guma/tuleja/cokolwiek do wymiany.[/quote]
Zgadzam się z kolegą :acute:

Co do rozrządu - jeśli jest na łańcuszku to myślę, że spoko do 100tys. dojedziesz, chyba, że już zaczyna dzwonić, to wymienić należy. Jeśli jest na pasku to rzeczywiście 60 tys. i wymiana a kolejne wymiany już co 30tys.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
wilczek247
Początkujący
Początkujący

dziś pobujałem autem trochę na boki i chyba zlokalizowałem usterkę.
okazało się ze stuka z przodu ( a podczas jazdy brzmi tak jak by to był tył :P ) i na moje oko będzie to tuleja wahacza już kiedyś miałem to wymieniane na gwarancji więc podejrzewam ze znów się to mogło rozsypać.
czy da się to wymienić we własnym zakresie czy trzeba się udać do warsztatu?
ŁUK@$Z
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""wilczek247""]na moje oko będzie to tuleja wahacza już kiedyś miałem to wymieniane na gwarancji więc podejrzewam ze znów się to mogło rozsypać.
czy da się to wymienić we własnym zakresie czy trzeba się udać do warsztatu?[/quote]
Jeżeli masz kanał albo jak auto podnieść oraz trochę robisz sam przy samochodzie to pewnie dasz radę sam to zrobić. Osobiście bym się na to nie pisał.
Obrazek
Awatar użytkownika
SkoreK
Początkujący
Początkujący

Post autor: SkoreK »

Tak się składa, że rodzice też mają fabie 1.4mpi i też coś stuka od nowości. Gumy, tuleje wszystko ok. Na diagnozie nic nie wyszło, wszystko sprawne. W VW powiedzieli, że ten typ tak ma. Auto jest tak użytkowane i nic się nie dzieje.
Polo XII.98r. 1.0 50KM AER
Obrazek
Awatar użytkownika
wilczek247
Początkujący
Początkujący

u mnie zaczęło stukać jakiś miesiąc temu i dlatego się tym zaniepokoiłem.
ŁUK@$Z
Awatar użytkownika
SkoreK
Początkujący
Początkujący

Post autor: SkoreK »

A stabilizator/guma stabilizatora dobra? Też może być przyczyną.
Polo XII.98r. 1.0 50KM AER
Obrazek
Awatar użytkownika
wilczek247
Początkujący
Początkujący

no tak to też może być. wjadę ma kanał to sobie wtedy sprawdzę albo pojadę na diagnozę.
ŁUK@$Z
Awatar użytkownika
wilczek247
Początkujący
Początkujący

po dokładniejszych oględzinach okazało się ze to łącznik stabilizatora daje o sobie znać. jaki to może być koszt??
ŁUK@$Z
b
bajor2005
Newbie
Newbie

Post autor: bajor2005 »

33 złote sztuka w inter carsie ze zniżkami, bez 40 złotych!
Awatar użytkownika
wilczek247
Początkujący
Początkujący

no tak wiem bo jestem po wymianie już jakiś czas :D
ŁUK@$Z
K
Kwasny
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kwasny »

Ten silnik 1.4 MPI, to skodowski masz czy VAG, jak skodowski to ta sama jednostka po modyfikacjach jak w np. Favoricie, ja Favą na jednym łańcuszki jeździłem ok 160 tyś. bo później zaczyna aparat gorzej działać, 1.4 już tego nie mają rozwiązania z aparatem no i oczywiście zaczyna go słychać.
p
ponxie19
Newbie
Newbie

Post autor: ponxie19 »

[quote=""bajor2005""]33 złote sztuka w inter carsie ze zniżkami, bez 40 złotych![/quote]
wymieniamy oczywiście parami czyli 66 zł ze zniżkami i 80 zł bez + usługa mechanika ok 50 zł chba ze sam będziesz robił
Wszystkie części do coupe 1,3
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”