[6n] Centralny zamek

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
tommy76
Początkujący
Początkujący

Post autor: tommy76 »

miałem ten problem,przepalony jeden styk.po naprawie przełożyłem pompkę do przegródki bliżej bagażnika-wcześniej była przy błotniku i do tej pory ok.Tu masz coś o tym
viewtopic.php?f=20&t=7029&hilit=centralny+nie+dzia%C5%82a
Green dragon
v
vanquisz
Początkujący
Początkujący

Post autor: vanquisz »

tommy76, dzieki za link. Koszt naprawy wyniósł mnie 15zł. Pompkę zabezpieczyłem 'folią strecz' mam nadzieje że wytrzyma.
Awatar użytkownika
asad87
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: asad87 »

Dziś naprawiłem swój centralny zamek, bo nie działał od 2 dni.... Po włożeniu kluczyka w zamek i przekręceniu nic się nie działo i otwierały się tylko drzwi w sposób mechaniczny (musiałem je kluczykiem otwierać) Najpierw sprawdziłem wszystkie bezpieczniki ale one były dobre, następnie zajrzałem do bagażnika i odkryłem że pompka jest mokra i musiała się spalić.... Kupiłem pompkę od modelu 6N2 i jest taka sama :) wszystko się zgadza i co najważniejsze, to pompka jest nowsza i chodzi o wiele ciszej :) pompkę podłączyłem i działa, włożyłem ją w foliówkę i zakleiłem dodatkowo taśmą klejącą, aby już wilgoć się nie dostała do niej.
Seat Ibiza 1.4 60KM 97r.
Opel Corsa 1.2 75KM 01r.
Peugeot 206 1.4 HDI 70KM 02r.
VW Golf 1.6 101KM 97r.
Fiat Punto 1.2 60KM 02r.
VW Polo 1.9D 64KM 97r.
M
MICHAL
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MICHAL »

Witam.Panowie mam taki problem z ori centralnym zamkiem. Kluczykiem centralny normalnie zamyka ale juz nieotworzy.Jesli steruje ryglem to zamyka i otwiera normalnie.Co moze byc przyczyna ze z kluczyka nie otwiera?Centralny pneumatyczny bez pilota.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

podpinam się pod temat,
słuchajcie u mnie awaria wygląda na jakąś nieszczelność, centralny działa ale dłuuugo pompka pracuje zanim opadną grzybki,
powiedzcie mi gdzie w pierwszej kolejności szukać nieszczelności? rozumiem że boczki do demontażu?
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
misqn
Newbie
Newbie

Post autor: misqn »

A u mnie ostatnio zauważyłem ,ze po roztopach i deszczu pompka dluzej pracuje. Rygle wmiare szybko opadają ale ona dalej pompuje, po jakimś czasie znowu na jakis czas sie włącza. Wina wilgoci na przewodach czy jak ? Rat4 a moze na rozgałęziaczu przy pomopce cos nie bardzo , albo ten mały wredny wężyk, który lubi pekać?

Najnowsze obsewacje :
Przy wyłączonym silniku pompka pracujeeee długo, rygle mocno trzymają i nie idzie ich odciagnąć do góry.
Przy włączonym silniku pompka pracuje normalnie.

O CO KAMAN?
Polo to nie auto... To styl życia :)
I <3 Polo
S
Sloth
Początkujący
Początkujący

Post autor: Sloth »

do wszystkich 3 panów wyżej ;)
Jeśli pompka długo chodzi (mimo tego że zamyka/otwiera drzwi) to proponowałbym otworzyć i następnie wyjąć zasilanie z pompki (jak tak zrobiłem). Dlaczego? Bo gdzieś jest nieszczelność i można łatwo pompkę spalić ;) a po co to komu?

Zrzucamy boczki z drzwi - tam jest taka gumka silikonowa/gumowa. Mi to badziewie pękło i tamtędy ucieka powietrze. Nigdzie tego nie umiem dostać i tak jeżdżę bez centralnego ;s
Jeśli ktoś to gdzieś dostanie to kupcie więcej - odkupię od Was ;) Gdzieś na forum czytałem, że można samemu coś takiego zrobić z prezerwatywy ale dopiero na wiosnę się pobawię ;)

Oczywiście że Wam mogło gdzieś indziej się rozszczelnić ;) ja mówię tylko gdzie mi badziewie padło ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
misqn
Newbie
Newbie

Post autor: misqn »

Eh eh mi jednak pekła gumna od wlewu paliwa. Ja też bym poprosił gumkę :) dzieki za rady :) zasłepiłem przed tłoczkiem i jest git :) Albo przy okazji pożałuje jedną gumkę i coś się wykombiunuje :)

A wiec Panowie i Panie :)
Tani i dobry spospob na zamiennik trefnej gumki :).
Potrzebujemy : rękawiczka lateksowa (apteczka pierwszej pomocy była najbliżej), silicon uniwersalny, kilka cienkich zaciskow "szczypior".
Obcinamy paluszek, przebijamy drutem , na którym bedzie siedzial. Co do długości palca to juz kwestia własnego uznania, można wiecej wypuścić po za opaski żeby nie wyciagnęło podczas pracy pompki. Tam gdzie będa końce naszego dzieła smarujemy siliconem(wciecia w plastiku i na trzpieniu), gdy już nam to przeschnie zarzucamy opaski i jak najmocniej scisnąć. U mnie działa wiec i u was powinno :)
Polo to nie auto... To styl życia :)
I <3 Polo
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”