Panowie mam pytanie miesiąc temu wymieniłem termostat firmy VERNET 92stC taki mi w sklepie doradzili . Teraz moje pytanie jak śmigam samochodem to wskazówka stoi na diodą dokładnie w połowie ale gdy tylko postoje dłużej albo stanę samochodem na ok 10 min. i go nagrzeję żeby włączył się wentylator chłodnicy to wskazówka ląduje ok 3 mm od tej grubej kreski prawie full !!!
I teraz nie wiem czy jest dobrze czy teraz do wymiany czujnik na chłodnicy od wentylatora czy czujnik temperatury silnika .
a odpowiedz sobie na pytanie jak wcześniej działały czujniki, przy jakiej temp. czy tam położeniu wskaźnika włączał się wiatrak. a dioda się świeci? normalnie powinien się włączać przy 3/4 wychylenia.
Wcześniej wentylator załączał się wcześniej minimalnie ale to morze była wina termostatu padniętego , dioda działa ! Ale teraz jak przez weekend sporo jeżdziłem to zauważyłem że załącza się przy 3/4 wychylenia . Morze wina była gdzieś na przewodach bo poruszałem tam gdzie wtyki do czujników to poczyściłem i wd40 popsikałem .
Podłączam się pod tematem.
Zastanawiam się co oznacza czerwona dioda umieszczona za wskazówką temp. silnika.
Czy może to wskazywać o jakiejś awarii.Dioda świeci jak silnik się zagrzeje czasami miga na zakrętach ale wiatrak działa.
oznacza również brak płynu w zbiorniczku dla tych z czujnikiem - G40
przegrzanie się
konntrolnie zawsze się załącza raczej byłbym obaw gdyby się nie zaświeciła
Czyli to poważna sprawa albo tylko nie sprawny czujnik.
Dodam że płynu jest odpowiednia ilość a dioda bardzo szybko miga podczas jazdy.
Sądzicie że wymiana czujnika pomoże?
Dziękuje za pomoc :-D
W sumie to daliście mi do myślenia, bo u mnie wentylator włącza się gdy wskazówka minimalnie idzie za diodę... Hmmm czyli wychodzi na to, że za wcześnie. Może czujnik jest walnięty? Pytanie, który z tych dwóch czujników włącza wentylator? Termostat jest ok, bo górny i dolny wąż chłodnicy tak samo gorący przy ciepłym silniku. Dioda się nie zapala podczas jazdy, kontrolnie przy zapłonie działa.