Rozwiązania z wymontowaniem mechanizmu zapadki zamka, taki w pastikowej puszce (nie mylić z zamkiem przy klamce) są najlepsze. ale nie zawsze możliwe. Na początek spróbój tak
Preparat ballistol, najlepszy na rynku preparat do czyszczenia broni, kupisz w mysliwskim sklepie, albo na alle i psikasz w dziury po uprzednim zdjęciu gumowej zaślepki z boku drzwi. Albo strzykawka i igła i dajesz olejem wazelinowym za 4zł do smarowania maszyn do szycia. Igła dojdzie nawet do środka plastikowej puszki gdzie się zacina. Nie żałuj rzadnego z preparatów. WD-40 jest najgorszym rozwiązaniem jakie można zrobić. Wiąże wodę i w następstwie tego lód robi swoje. Ballistol skolei wiąże się z wodą, dociera tam gdzie ona jest i na skutek reakcji ze związkami w preparacie powoduje jej wyparowanie i nie pozwala jej nachodzić. Warunki pracy -50 do + 200 stopni C. Preparatem tym można konserwować uszczelki. Piszę tyle o tym wszystkim ponieważ sam miałem taki sam problem. Wsiadałem przez tylnią klapę, często otworzyłem drzwi potem już nie można było wyjść. MAKABRA. I wydałem około 150zł na nieskuteczne środki, nic nie pomagało. Nie wszyscy posiadają umiejętności aby wyciągać mechanizm na wierzch czy nawet odkręcić boczek. Nie psikaj za dużo tam gdzie wkładasz kluczyk bo to nic nie da. Tylko w mechanizm niżej tam tkwił problem. Pamiętaj czarne zaślepki
http://allegro.pl/vmax2-olej-do-broni-b ... 38883.html