gasnie po sek

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
tomekpolo
Newbie
Newbie

gasnie po sek

Post autor: tomekpolo »

witam. Mam poważny problem. Moje polo z silnikiem 1.3 ADX gaśnie zaraz po odpalaniu.. czytałem na forum o tym problemie ale u mnie sie tylko tak dzieje wtedy kiedy silnik jest zimny... na przykład dzisiaj rano wstałem o godz 7 i chciałem odpalić polo to gasło po 1 sek.. a kiedy przygrzało słońce na autko to od razu odpala pięknie.. przed wczoraj kiedy zostawiłem auto na noc w garażu w którym było ciepło autko tez super odpaliło.. pomóżcie proszę!! :niewiem: :niewiem:
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

możesz sprawdzić czujnik temp. silnika możliwe że coś jest nie tak i nie podaje do ECU info że silnik jest zimny
Obrazek
t
tomekpolo
Newbie
Newbie

kiedy go odpiąłem działo się to samo... :(
t
tomekpolo
Newbie
Newbie

a jak już odpaliłem i odpiąłem ten czujnik to od razu spadły obroty bo ssanie nie działało.. wiec wydaje mi się ze czujnik jest ok... chyba ze się przywiesza.. proszę o pomoc
r
ryuk
Początkujący
Początkujący

Post autor: ryuk »

ja mialem cos takiego i wina lezala w kostce od immo :) przekrecalem kluczyk i po sekundzie auto gaslo ;P czasem nawet musialem odpalac auto po kilka razy :)
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

Jednak potrzebna jest zawartość "starego" forum...
Masz samochód ze "starą" deską, jak mniemam - a więc zacznij od ... sprawdzenia połączenia kostki wiązki elektrycznej pod tablicą bezpieczników i przekaźników + porusz / wyczyść styki wszystkich bezpieczników.
Ukłąd wtryskowy prawdopodobnie nie podaje prawidłowej dawki przy rozruchu, a moze być to spowodowane niewłaściwym zasilaniem.
r
ryhu
Newbie
Newbie

Post autor: ryhu »

witam. mam podobny problem od kilku dni. z tym ze jak przy odpalaniu dodam gazu to czasem nie zgasnie. z dodatkowych rzeczy zauwazylem ze moje polo (1.4, 60KM) na wolnych obrotach ostatnio mialo okolo 1000rpm, a kostke stacyjki wymieniana w marcu. sugerujecie tez pogrzebac przy stykach? pozdrawiam ryhu
t
tomekpolo
Newbie
Newbie

Panowie być może to być immo ale czemu odpala jak jest cieplo idealnie??
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Różnica temperatury materiał na zimnym sie kurczy a gorącym rozszeża a więc masz zwarcie na cewce w aparacie zapłonowym a jak ciepło to zwarcie sie rozwiera,cewka do wymiany. :beach:
k
ko-ma
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: ko-ma »

[quote=""tomekpolo""]czemu odpala jak jest cieplo idealnie??[/quote]
Jeśli jest ciepło / silnik jest ciepły - dawka rozruchowa nie jest potrzebna, wystarcza to, co wtrysk poda normalnie, bez wzbogacania.
t
tomekpolo
Newbie
Newbie

dzisiaj sprawdziłem moje polo na komputrze z rana jak nie chciało odpalic i okazało sie ze wina jest immbilajzera...
t
tomekpolo
Newbie
Newbie

:( wczoraj odebrałem samochód. usunąłem immo.. i rano dzieje sie to samo... co to moze byc? gdzy tylko spadnie temp lub jest duzo wilgotnosc powietrza auto odpala i gaznie po 1-2 sekudnach... pomóżcie koledzy
w
wicek334
Newbie
Newbie

Post autor: wicek334 »

to samo miałem okazało się ze to była wina przekaźnika od pompy paliwa
l
luki27
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: luki27 »

U mnie jak gasnął silnik sekundę po odpaleniu to przyczyną była słabo dociśnięta wtyczka za płytą przekaźników.
Obrazek
r
raf7
Początkujący
Początkujący

Post autor: raf7 »

[quote=""tomekpolo""]witam. Mam poważny problem. Moje polo z silnikiem 1.3 ADX gaśnie zaraz po odpalaniu.. czytałem na forum o tym problemie ale u mnie sie tylko tak dzieje wtedy kiedy silnik jest zimny... na przykład dzisiaj rano wstałem o godz 7 i chciałem odpalić polo to gasło po 1 sek.. a kiedy przygrzało słońce na autko to od razu odpala pięknie.. przed wczoraj kiedy zostawiłem auto na noc w garażu w którym było ciepło autko tez super odpaliło.. pomóżcie proszę!! :niewiem: :niewiem:[/quote]

Miałem coś takiego swego czasu u siebie i okazało się, że problemem był immobiliser, właśnie zapalił bezproblemowo i po sekundzie zagasnął. Zrobiłem jak mi inni podpowiedzieli czyli wyczyściłem styki w kostce do imo, dla spokoju zarobiłem też na nowo kabelki do dziś spokój. Szkoda, że nie ma dostępu do starego forum tam wątek ten powtarzał x-razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”