Witam, jako ze w temacie GTI jestem laikiem to pytam.
Otoz w polo 6n2 gti ARC temperatura silnika na wskazniku caly czas widnieje nie wiecej niz 80 stopni podczas jazdy - jak auto stoi w miejscu z odpalonym silnikiem chwile to wtedy osiaga te 90 stopni, gdzies wyczytalem ze w polo gti termostat otwiera sie szybciej i te 80 stopni to normalne i tak ma byc.
Powiedzcie mi w takim razie czy faktycznie tak jest, czy powinno byc tak jak w przypadku zwyklych 1.4 cały czas trzymac wskazowke na 90 stopni ?
Jesli jest cos nie tak, powiedzcie mi bo nigdzie nie moge znalezc czy termostat w GTI jest w obudowie plastikowej czy normalny cały metalowy bez obudowy ?
Zanim rozbiore wolalbym miec juz termostat w ręce i od razu wymienic.
a przypadkeim nie jezdzisz caly czas z wlaczona klima? ja jak mam na 3 biegu cieplo wlaczone to szybko sie chlodzi silnik i tak wlasnie 80 stopni trzyma a jak dam na 1 lub 2 to jest 90
moze nie w arc ale w ajv mam tak ze nie wazne czy jade 160 czy turlam sie po miescie 30km/h czy mam wlaczona klime czy nie temperatura trzyma caly czas 90 st. C. IMBSZ nie powinno byc inaczej. Jeśli chodzi o termostat to najszybciej to sprawdzić w sklepie intercars. tam maja prawie ETKE i ładne zdjęcia poglądowe.
trochę odgrzebie temat. zauważyłem dzisiaj ze mam podobne zjawisko u siebie w AVY, otóż gdy wyskoczę na trasę i gonie go ponad stówkę to nie dogrzewa się idealnie na 90st, powiedzmy jest 80st, jak były mrozy to bardzo się tym nie przejmowałem bo to mała różnica w sumie, ale teraz jest ponad 5 st na plusie :niewiem: jak jeżdżę w mieście jest spoko 90st. I pytanie do Paffcia czy po wymianie termostatu zauważyłeś różnice z nagrzewaniem, czy faktycznie tak ma być ?
wojtasllb
dopiero przedwczoraj bylem w aso i zlozylem zamowienie miedzy innymi na termostat sciagaja go z niemiec wiec bede go mial dopiero w piątek przyszly
Wczoraj jechałem po autostradzie trochę przegoniłem polówkę i w pewnym momencie wskaźnik temperatury tak na 2-3 mm odchylił się ponad 90 stopni i zaraz wrócił do normy i tu moje pytanie czy to normalne i czy nie zaszkodziło to silnikowi? bo w silniku musiała być większa temp. niż temp. płynu który pokazał wskaźnik.
tak być nie powinno, jeśli spada temp to jeszcze pół biedy,ale jak się grzeje to może to doprowadzić do gorszych uszkodzeń, tym bardziej jadąc na autostradzie kiedy jest przepływ powietrza i chłodzenie powinno być dobre nawet przy wysokich obrotach. Napisz czy do 90st nagrzewa się autko normalnie, może to być wina zapchanej chłodnicy która już nie ma takiej wydajności jak trzeba i dlatego temp skacze.