Witam, mam ostatniego czasu taką przypadłość:
Podczas jazdy zaraz po zmianie biegu i dodaniu gazu pod maską coś gwiżdże z prawej strony.
Jak dodaję gazu na "luzie" też słychać te gwizdy. Jak się silnik rozgrzeje do 70-80st. to nie dźwięk jest słabszy.
Co to może być?
Druga usterkę z jaka się borykam to obroty silnika - dużo czytałem na ten temat ale nie za bardzo wiem co może mojemu autu dolegać. Dodam że wymieniłem cały rozrząd 1,5 miesiąca temu i po przeczyszczeniu przepustnicy za pierwszym razem obroty szybciej schodziły a po przeczyszczeniu drugi raz (mechanik mówi ze to przepustnica wciąż) obroty po włączeniu sprzęgła podczas jazdy nie spadają do 800-900 tylko są na poziomie około 1300-1500. Gdy się prawie zatrzymam obroty dopiero wtedy schodzą poniżej 1000.
Nie mam pojęcia co zrobić aby obroty spadały tak jak przed zmianą rozrządu ( aha mechanik powiedział ze pasek jest dobrze założony).
proszę o pomoc
Pozdrawiam
Tomek
Gwiżdże pasek. Jest dość zimno i jego struktura też się zmienia. Te symptomy powinny minąć wraz ze wzrostem temperatury.
Przynajmniej tak myślę.
Odnośnie przepustnicy można lub w zależności od modelu trzeba zaadaptować VAGIEM. Weź również pod uwagę niskie temperatury i dłuższą pracę silnika na ssaniu do momentu uzyskania normalnej temperatury pracy.
Jakie obroty masz przy temp. 90*C?
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
Przy temperaturze około 90 st. jest podobnie czyli obroty podczas jazdy trzymają się na poziome 1200-1400. Dopiero gdy się zatrzymam to spadają poniżej 1000. Wcześniej czyli przez wymianą rozrządu miałem tak że gdy podczas jazdy wciskałem sprzęgło (np przy redukcji biegów lub dojazdu na luzie)obroty gwałtownie spadały do 900.
Ja mam chyba ten sam dźwięk pod maska z prawej strony. Byłem u mechanika i powiedział,że to jakiś rezonans. W poniedziałek jadę zostawić samochód na wymianę łożysk, ale ma zrobić też ten rezonans. Dam Ci znać jak będę wiedział już co to.
Kolega w polo 1.0 miał podobnie. Obroty na zimnym czy gorącym nie schodziły poniżej 1400obr/min. Diagnoza: Silnik krokowy przepustnicy. Wymienił, problem się skończył.
Pozdrawiam
Nowy z tego co mówił ok 400zł??? Czy to dotyczyło całej przepustnicy.... Ale szczerze mówiąc dawno to było i nie pamiętam. Musisz pogrzebać. On kupił chyba za 80zł i śmiga.
P.S. wybacz, że dopiero teraz.
Pozdro