Witam
Mam problem z czujniekiem oleju! jak polo sie nagrzeje do 90 stopni to przy 2tys obrotów na 3, 4, 5 biegu włacza sie czujnik cisnienia oleju :/ natomiast jak przekrocze 2,1 tys obrotów to przestaje piszczec : ) miesiac temu wymieniłem wszystkie filtry, olej oraz czujnik bo stary pluł olejem! nie wspomne ze kupiłem 2 bo jeden źle mi dobrali w sklepie i piszczał musiałem kupic nastepny... Kumpel mówił ze to przez filtr oleju bo jest za mała przepustowość! Drugim problemem jest spalanie zalałem 32 litry letniej ropy, przed wlaniem bylo na drugiej kresce rezery po wlaniu wskazówka stanela na kreske przed maksem. Teraz jest centralnie na srodku i zrobiłem 180km w tym dzis w trasie 100km reszte tylko i wyłacznie po miescie... Robie krótkie 3-4 km odcinki praktycznie zawsze na niedogrzanym silniku normalne chyba przy tych mrozach :/ z tego co wyczytałem na SZUKACZU to polo 1.9D pali srednio 6,5-7,5 zima! No na tym poł baku pewnie zrobie jakies 150km nie wiecej... Wychodzi na to ze 10l na 100km ZA DUZO PRAWDA !!!
jaki filt i olej mu zalales? odnosnie czujnika to wychodzi na cisnienie, ktore wzrasta wraz z obrotami silnika i gasnie wraz ze zwiekszeniem obrotu. Stawiam na pompe oleju albo panewki. Zacznij od zrzucenia miski i sprawdzenia panewek. Dokladne ogledziny i wiesz co masz.
Natomiast spalanie to bajka pt. termostat albo lejace wtryski. Powiedz jak zachowuje sie temperatura w obiegu. Potrafisz zdiagnozowac sprawnosc termostatu?
Przy przejazdach 3-4km w sumie nie dziwilbym sie takiemu spalaniu przy niedogrzanym silniku i jesli powyzsze (termo i wtryski) sa ok to spasowalbym.
zalałem mobil s 10w40, nazwy filtra nie pamietam... temperature łapie po 3-4km takze chyba dobrze... ale jakby lały mi wtryski to by kopcił jak smok !!! wczoraj podnosiłem pokrywe i wymieniałęm te gumki co sa pod pokrywa i nad pokrywa... A co moze byc z pompa albo panewkami i od czego
Zagadką to nie jest. Jeśli świeci Ci się kontrolka od oleju a czujnik wg. Ciebie jest ok to po prostu ciśnienie oleju jest za słabe.
Sprawdź manometrem ciśnienie oleju (wkręcasz zamiast czujnika).
Jeśli jest niskie to nie pozostaje nic innego jak pompa oleju.
Dodatkowo sprawdzasz po zrzuceniu miski sprawdzasz panewki w jakim są stanie i ew. je wymieniasz.
Co do spalania, a raczej skłaniałbym się w tym przypadku do wycieku ropy to sprawdź czy nie leje ON z okolic pompy (na włączonym silniku) - sam to przerabiałem. Obym się mylił w mojej diagnozie
[quote="ziben07"]gdzie mam szukac wycieku ??[/quote]
[quote="cage009"]Co do spalania, a raczej skłaniałbym się w tym przypadku do wycieku ropy to sprawdź czy nie leje ON z okolic pompy (na włączonym silniku) - sam to przerabiałem. Obym się mylił w mojej diagnozie [/quote]