[6n2] Problem z oponami w samochodzie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
Pea5
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Problem z oponami w samochodzie

Post autor: Pea5 »

Witam serdecznie wszystkich:)
Mam polo 6n2 1.4TDi i kupiłem go na oryginalnych felgach letnich (alusy) i dodatkowych zimowych stalowych. Problem polega na tym że autko jest teraz na oponie 185/60r14 ale wiem że auto jest homologowane na 185/55R14. Oponki te są ciężkie do zdobycia ;/ zresztą look: http://www.opony.com/producent.asp
Wiem z kalkulatora opon że na upartego mógłbym pozostać przy tych 185/60R14 jednak boje się strasznie że w przypadku wypadku albo innego nieszczęścia ubezpieczyciel nie wypłaci mi odszkodowania. Co wy o tym uważacie ? jak to jest w Waszych polówkach? ewentualnie jaką oponkę zimową polecacie z tych 55 (mieszkam w górach) ?
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
petardoo
Newbie
Newbie

Post autor: petardoo »

[quote=""Pea5""]Wiem z kalkulatora opon że na upartego mógłbym pozostać przy tych 185/60R14 jednak boje się strasznie że w przypadku wypadku albo innego nieszczęścia ubezpieczyciel nie wypłaci mi odszkodowania.[/quote]

Co za bzudry!W większości przypadków nikt nie jezdzi na takich kołach jakie zaleca producent.Jednemu pasują mniejsze , drugiemu większe , a trzeciemu jeszcze inne.Każdy zakłada jakie chce.Ja mam takie same koła jak ty i do tego bieżnikowane.
P
Pea5
Raczkujący
Raczkujący

no tak tylko podobno przy większych wypadkach nie wypłacają AC ;/
Awatar użytkownika
Rafesc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Rafesc »

najlepiej skontaktować sie z firma np. PZU i sie dowiedzieć jak to wygląda w ich świetle, w/g mnie jest to totalna bzdura, słyszałem o wielu wypadkach i nie spotkałem sie jeszcze żeby komuś patrzeli na wielkość koła, na klapce jest owszem wielkość ale to jest wielkość zalecana przy której auto jest ekonomiczne i zawieszenie w miarę żywotne i stabilne
Rafesc
P
Pea5
Raczkujący
Raczkujący

Witam, byłem niedawno w zakładzie ubezpieczeń gdzie mam ubezpieczony samochód i mają panowie racją (przynajmniej w wypadku Hestii) można zakładać co się chce. Tylko liczy się sezon (tzn żeby zimą jeździć na zimowych a latem na letnich ) dziękuje bardzo za rady :) pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”