kontrolka świec żarowych

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

w
waldek17
Newbie
Newbie

kontrolka świec żarowych

Post autor: waldek17 »

mam pytanie od kilku dni po uruchomieniu silnika (1,4tdi) miga kontrolka świec żarowych przez cały czas pracy silnika. pomocy nie gaśnie nawet przy rozgrzanym silniku.
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

ja mialem to samo w moim pisali ze czujnik stopu ze toon jest przyczyna rozebralem go i nic dalej to samo pogrzebalem w bezpiecznikach tu od strony drzwi kierowcy to pozapalay sie znow inne nawet wspomagania nie bylo wtedy wylaczylem zaplon i ponownie odpalilem auto i wszystko jest teraz ok a co bylo przyczyna do dzis nie wiem .............a czy auto bylo zimne czy cieple to mrugała jak tobie ta kontrolka
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
T
TAJGER77
Newbie
Newbie

Post autor: TAJGER77 »

to nic innego kolego jak czujnik stopu sam miałem niedawno przypadek w 1.4 TDI 75KM(55KW) zapłaciłem za niego w serwisie niecałe 48 ZŁ dokładnie 47.98 dobra rada nie bierz zamieni delphiego to długo ci nie pochodzi ale zanim kupisz sprawdź sieczki żarowe rada od mechanika :cool:
Z
Zico63c
Początkujący
Początkujący

Post autor: Zico63c »

No, jest nieco inaczej: migająca regularnie kontrolka wskazuje na usterkę silnika lub jego elektroniki, tak jak symbol wtryskiwacza w benzynowych. Trzeba się wybrać do serwisu lub dobrego kolegi z VAG-iem, sczytać błędy i "się zobaczy".
v
vineto_vip84
Newbie
Newbie

Post autor: vineto_vip84 »

[quote=""TAJGER77""]to nic innego kolego jak czujnik stopu sam miałem niedawno przypadek w 1.4 TDI 75KM(55KW) zapłaciłem za niego w serwisie niecałe 48 ZŁ dokładnie 47.98 dobra rada nie bierz zamieni delphiego to długo ci nie pochodzi ale zanim kupisz sprawdź sieczki żarowe rada od mechanika :cool:[/quote]

właśnie ja kupiłem zamiennik i pojeździłem może z 5 dni i znowu miga. Chyba będę musiał wydać jeszcze raz 50 zł ale wcześniej zrobię tak jak piszesz. Tylko że mi pali normalnie nie zauważyłem różnicy, bo nawet nie zapala mi się kontrolka przy rozruchu tylko w czasie jazdy.
Awatar użytkownika
webak
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: webak »

Sprawdź bezpiecznik świec żarowych u mnie okazał się przepalony :)
x
xox
Newbie
Newbie

Post autor: xox »

Witam,
podepnę się pod temat z pytaniem gdzie znajdę bezpiecznik świec żarowych?
i jak on wygląda?

Trzy tygodnie temu podczas jazdy zapaliła się kontrolka świec żarowych,
mechanik podpiął pod komputer i nie znalazł błędu, sprawdził świece i okazało się że dwie są w kiepskim stanie,
od dwóch tygodni mam 3 nowiutkie świece ngk, nowe filtry, olej. Wczoraj znów problem się pojawił, zaczęła mrugać kontrolka świec,
po 3 godzinach jazdy po mieście, kilka razy auto odpalałam problem znikł, kontrolka nie mruga, auto odpala,
raz tylko podczas odpalania pojawił się dziwny sygnał dźwiękowy :/ (?)
s
stillo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: stillo »

[quote=""xox""]dziwny sygnał dźwiękowy :/[/quote]
sygnał dochodził ze skrzynki bezpieczników?
Obrazek
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

[quote=""xox""]gdzie znajdę bezpiecznik świec żarowych?
i jak on wygląda[/quote]

bezpieczniki na akumulatorze
x
xox
Newbie
Newbie

trudno mi określić dokładnie skąd dochodził dźwięk
okolice kierownicy, być może z tej skrzynki bezpieczników
dźwięk pojawił się w momencie włożenia kluczyka do stacyjki i próby przekręcenia
sprawdziłam światła stopu działają, na dziś kontrolka świec nie mruga
ale obawiam się że problem powróci :/
na akumulatorze jest kilka bezpieczników, wszystkie odpowiadają za to?
Awatar użytkownika
bazi

Post autor: bazi »

[quote=""xox""]na akumulatorze jest kilka bezpieczników, wszystkie odpowiadają za to?
[/quote]

tam jest ledwie kilka bezpieczników, za jednym zamachem wszystkie mozna sprawdzić a konkretnie bezpieczniki oznaczone jako:
S164
S176
Obrazek
x
xox
Newbie
Newbie

na razie problem znikł a nic nie wymieniłam
zobaczymy co dalej
c
carloss83
Newbie
Newbie

Post autor: carloss83 »

Witam,
w mojej migającej kontrolce towarzyszyła sporadyczna utrata mocy w czasie jazdy (zamulenie), czasami gasła na wolnych obrotach i potrafiła stracić moc po hamowaniu silnikiem, po wciśnięciu gazu dusiła się aż do zatrzymania. Po restarcie silnika najczęściej wszystko wracało do normy na 2-3 dni, poytem to samo. Podpiołem pod vag i okazało się, że nastawnik źle dawkuje paliwo. Czyszcznie nastawnika, poprawienie lutu na płytce sterującej i śmiga. Najlepiej podpiąć pod kompa. Jak miałem problem ze światłami stopu, to kontrolka paliła się cały czas a nie mrugała.
Pozdrawiam
x
xox
Newbie
Newbie

Witam,
problem znów się pojawił, tym razem kontrolka świec zapaliła się i świeciła,
nie miałam natomiast świateł stopu, trwało to kilka godzin, problem znikł przy ostrym hamowaniu,
kontrolka zgasła ( świeciła non stop) i pojawiły się światła stopu, to przypadek czy może być to powiązane?
i jak rozwiązać ten problem? proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
Maro854321
Newbie
Newbie

Post autor: Maro854321 »

Witam
Odświeżę temat, bo przed chwilą (jak byłem już pod domem) samochód nagle zgasł, a gdy go odpaliłem zaczęła migać kontrolka od grzania świec i cały czas pali się kontrolka od silnika :( Wie ktoś co się stało i jak to naprawić? Polówka to 9n z 2008r 1,4tdi 80 koni
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”