Dziękuję za odpowiedź i link. Opiszę jak to wygląda: W ubiegłym roku zimą kupiłem nowy akumulator, ponieważ po przyjechaniu z pracy ok 7km. na drugi dzień rano rozrusznik tak słabo kręcił, że ledwo odpalił. Autko mam sprawne na tyle, że 1-2 sekundy i zimą bez problemu pali przy sprawnym akumulatorze. Po kilku dniach na nowym był ten sam objaw. Autko garażuję w blaszaku, ale sąsiedzi nie mają tego problemu w starszych dizlach. W tym roku byłem 2 tygodnie na wakacjach i po powrocie już auta nie odpaliłem - latem!! Zbliża się zima i zaczynają się problemy. Szukam przyczyny co może być nie tak. Wcześniej odłączyłem dołożone nieoryginalne sterowanie fabrycznym centralnym zamkiem, bo myślałem że to jet przyczyną, niestety. Vag nie pokazuje błędów, to sprawdziłem na początku. Alternator sprawny, ładowanie ok. Jak wyciągam ten bezpiecznik na noc, to nie ma problemu, ale przecież nie o to chodzi. Zostanie wypinanie wszystkiego po kolei aż w końcu na coś trafię.
Witam,
Czy ktoś może mi napisać, gdzie znajdują się bezpieczniki w polóweczce (roczniki 2004) oraz który z nich jest odpowiedzialny za działanie tylniej wycieraczki.
Znalazłam 2 informacje i nie wiem która jest prawidłowa:
1. "Bezpieczniki znajdują się po lewej stronie kokpitu. Jak otworzysz drzwi kierowcy, to na desce masz taki czarny plastik, możesz podważyć go kluczykiem i masz całą skrzynkę z bezpiecznikami."
2. "bezpieczniki są na podszybiu, pod maską...musisz otworzyć maskę i po stronie kierowcy, pod szybą przednią znajdują się te bezpieczniki."
Dodatkowo znalazłam informację, iż bezpiecznik z numerem 15.0 A odpowiedzialny jest za Układ mycia/wycierania, więc wygląda, że nie ma rozróżnienia na przód i tył, natomiast u mnie tylko tylnia nie działa.
Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2010, 14:29 przez delffree, łącznie zmieniany 1 raz.
Zadam proste pytanie czy szukalaś w tych dwóch miejscach?
Tu coś wiecej na temat co do czego jest jeśli chodzi, o to ktory bezpiecznik za co odpowiada: viewtopic.php?f=15&t=5439 - polecam przejrzec temat
Ja mam rowniez taki problem jak strone wczesniej opisywał uzytkownik kazik. Mianowicie przy wlozonym bezpieczniku nr 30 mam pobor pradu 120mA, gdy wyjme ten bezpiecznik to spada do 70mA. Dlaczego pobiera on az 50mA na tym bezpieczniku ? Co takiego znajduje sie na tym obwodzie ? Dodam tylko ze jak wkladam ten bezpiecznik (nr30) to trzyma jakis przekaznik, i lekko unosza sie wycieraczki (jakby chcialy zaczac pracowac) natomiast po uniesieniu sie na pare cm zatrzymują się.
[quote=""Pawel19833""]Może mi ktoś powiedzieć lub jakąś fotkę wkleić ,gdzie znajduje się skrzynka z bezpiecznikami w samochodzie Vw Polo 9n3 1,4Tdi diesel (2006r),[/quote]
tak jakby za włącznikiem świateł, w desce rozdzielczej. piszę tak jakby żebyś wiedział gdzie szukać. pokrywę od bezpieczników masz z boku deski jak otworzysz drzwi.
Witam,
Czy któryś z Panów rozwiązał problem bezpiecznika nr 30?, bo jakiś czas temu pojawił sie opisywany problem rozładowywania akumulatora i zdiagnozowałem właśnie spory pobór prądu na tym obwodzie...
Witam,
Po dniu spędzonym w garażu dokonałem odkrycia, iż któryś z obwodów wtyczki XP2 w module komfortu odpowiedzialny jest za "rozładowanie" akumulatora. Do wtyczki dochodzą 3 przewody i teraz fajnie by było wiedzieć gdzie są ich końce. Może któryś z Panów dysponuje schematem elektrycznym w którym rozrysowana jest ta wtyczka z adresami końcowymi?
Nadal nikt nie rozwiazal problemu wysokiego poboru pradu na bezpieczniku nr 30 ? U mnie nadal pobiera 50mA. W zime bylo ciezko bo aku siadał czasem i musialem go podładowywać regularnie .... ;/
Od czego mam zaczac poszukiwania problemu ? Jak moge sie dostac do przekaznikow w polowce ? Sa tam gdzie w golfie 4 ? pod kierownica (tam gdzie kierowca trzyma kolana) ? Latwo sie do nich dostac ?