Montaz Filtru Stozkowego

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kobielczak
Początkujący
Początkujący

Montaz Filtru Stozkowego

Post autor: kobielczak »

Cześć
Jeśli był taki temat to przepraszam, ale chciałbym wywalić normalny filtr w moim Polo 1.4 AEX i założyć filtr stożkowy.

Czy ktoś korzystając ze zdjęcia (nie mojego) mogłby zarysować mi miejsce w którym należałoby wstawić filtr oraz potrzebne rurki, kolanka itp :)

http://img84.imageshack.us/my.php?image ... 975nq3.jpg - zdjecie z google images.

Za pomoc dziękuje i pozdrawiam.
Obrazek
Awatar użytkownika
talka06
Początkujący
Początkujący

Post autor: talka06 »

masz fotosy :))
Obrazek Obrazek

zauważ ze przy jednym dolocie jest turbo :) a drugi dolot juz normalny

jesli pomogłem to daj + :piwo:
Awatar użytkownika
kobielczak
Początkujący
Początkujący

Czyli na chłopski rozum, wywalić połączenie ciepłego powietrza, a tam gdzie jest numer "1" i czerwona kreska umiescic stożek i rurke tak?

http://img527.imageshack.us/my.php?imag ... 975nq3.jpg

Prosze mi jeszcze powiedzieć czy tam przy kolektorze, tą szpare zostawić otwarta?
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Witam,

ja mam założony zestaw 57i K&N stożek, zalecają zakładanie stożka bezpośrednio na przepustnicę i ochładzać rurką z powietrzem, ale jest tu kicha bo już tak próbowałem i gorsze osiągi są przy takim ustawieniu ze względu na to, że do komory spalania zasysane jest gorące powietrze z silnika także narazie mam zostawioną puszkę oryginalną bez filtra powietrza od niej jest 1 oryginalna rurka i na końcu jej stożek w miejscu gdzie oryginalnie jest rura wstawiona w dziurę na zimne powietrze od blachy pod nim jest pochłaniacz oparów paliwa, jeszcze jedno mnie czeka, zamontowanie rurki nad chłodnicą w atrapie żeby podczas jazdy stożek był chłodzony zimnym powietrzem.
To tyle, jeśli masz montować stozek to zrób to tak, żeby zasysał on jak najzimniejsze powietrze.
Niektórzy producenci robią osobne metalowe osłony termiczne do stożków lub podobne grodzie aby zapewnić zimne powietrze do komory spalania.

pozdrawiam,
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
kobielczak
Początkujący
Początkujący

rat4 - masz moze zdjecie jakies ? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

u mnie to wygląda tak:
jeszcze planuje zrobić izolację termiczną stożka od silnika i rurę z zimnym powietrzem od atrapki nad chłodnicą do stożka.
Myślę, że lepiej nie demontować tej puszki bo bez niej robi się baardzo głośno i mułowato chodzi silnik,
jednak ktoś to kiedyś zaprojektował i jakieś ingerencje w dolot muszą być przemyślane, w innym wypadku to można oczekiwać tylko spadku mocy i innych cudów.
Obrazek
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
kobielczak
Początkujący
Początkujący

aha.. a powiedz mi... w tej puszcze po filtrze - nie ma tam brudu?

Czyli ogolnie: wywalic filtr ten standardowy ze srodka, i tylko zamontowac filtr na "starym polaczeniu?"
Powiedz mi jeszcze, jaka to ma srednice? Zamontowales to bez wiekszych problemow?
Obrazek
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote=""kobielczak""]aha.. a powiedz mi... w tej puszcze po filtrze - nie ma tam brudu?[/quote]

Nie będzie tam brudu , bo powietrze filtruje stożek ... :)
Awatar użytkownika
lukasz6oo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukasz6oo »

Witaj a czuc jakas zmiane w osiagach mam na mysli czy czuc jak auto lepiej sie zbiera??? ja mam polo 1.0 i jestem ciekaw czy by to cos pomogło .
RUMAK
M
Miłosz_KJS
Newbie
Newbie

Post autor: Miłosz_KJS »

Zamontowanie filtra stożkowego nie pomaga we wzroście KM ale momentu obrotowego i delikatnie będzie się lepiej zbierał :grin:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Tak szczerze to efektów ze stożka czasem nie da się wogóle dostrzec, możliwe, że przeniesie się max moment obrotowy w jakiś inny zakres obrotów, jedyny efekt to dźwięk.
Jak już zrobić jakiś dolot, to tylko profesjonalnie i prawdopodobnie z ingerencją w elektronikę,
Nieumiejętne zabieranie za tę sprawę często zmniejsza osiągi. (sam założyłem bo miałem kaprys, nie czuje efektów poza głośniejszym zasysaniem powietrza)
Śmiać mi się chce jak widzę gdy chłopaczki montują jakiś mega wielki tłumik końcowy z wyciągniętym silencerem,
i efekt taki że jak na ulicy przejedzie to ludziom w domach trzęsą się szyby i emituje takie decybele że boli głowa,
jeśli chodzi o poprawę osiągów to często je pogarsza....
civic r18a2/407 1,6 HDi
S
Szafi
Newbie
Newbie

Post autor: Szafi »

Witam.

A czy można taki stożek zamontować do 1.9 D?

Pozdrawiam.
i
inco
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: inco »

Witam Panowie, popatrzcie jak ja to umiesciłem też tylko i wyłącznie z kaprysu, moje odczucia są jednak takie, że auto się nieco zamuliło... Tak jak tu kolega pisał wyżej ori filtr poszedł do hasioka puszka jednak została.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak dla mnie ssa za dużo cieplego powietrza, co zrobić?? na sam początek kolega proponował odizolować czerwony dolot od temperatury, owinąć czymś co odbija temperature. Drugie moje spostrzeżenie gdzie dać ten stożek dokładniej żeby jednak miał więcej zimnego powietrza?? Tutaj kolega wspomniał o jakiejś rurce?

Pozdrawiam i czekam na odp.

20 minut po napisaniu tego posta zacząłem modzić bo mi to spokoju nie daje, cuś takiego wymyśliłem :P
Obrazek
Obrazek
Mała pasja, często staje się początkiem drogi do spełnienia marzeń.
indywidualizm nie polega na udawaniu zielonego :D
Awatar użytkownika
zibenio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zibenio »

no i co wyszło?
i
inco
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: inco »

zibenio
w zasadzie to kupa, niby lepiej ale i tak to trzeba odizolować bardziej, i chce owinąć rure dolotować bandażem termoizolacyjnym.

narazie faza prób..
Mała pasja, często staje się początkiem drogi do spełnienia marzeń.
indywidualizm nie polega na udawaniu zielonego :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”