prosze o pomoc--->olej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
Baarteek_89
Newbie
Newbie

prosze o pomoc--->olej

Post autor: Baarteek_89 »

witam serdecznie!!
od niedawna jestem posiadaczem vw polo 1.3 kat 95r. przebieg 179tys. jest to mój pierwszy samochód wiec od razu zaznaczam że jestem laikiem w sprawach motoryzacji:] na pewno temat się już przewijał dlatego z góry przepraszam. zauważyłem że muszę dolać oleju, niestety nie wiem jaki był lany wcześniej dlatego moje pytanie brzmi jaki wlać najlepiej i ile oleju wchodzi do tego modelu samochodu??

z góry dziękuję za pomoc:]
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

A czemu po kupnie nie wymieniles oleju? Wiedzialbys jaki jest wlany. Swoja droga nie ma co ufac w historie ze rozrzad byl wymieniany, plyn hamulcowy, chlodniczy i olej niedawno. To trzeba wymienic samemu. Ale jesli masz dolac to dolej jakis dobry mineralny, na pewno ona chodzi juz na mineralnym (15W40). Jakis mobil czy castrol.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
Dyluś
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Dyluś »

Dolej mineralnego 15W40 lub jakiś półsyntetyk 10W40. Pełnego syntetyka nie wlewaj, bo może( nie musi) się rozciec silnik, a kłopotów trzeba unikać :)
Ja na Lotosa złego słowa nie powiem ;)
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
Awatar użytkownika
ko zack
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: ko zack »

[quote="rdylus"]Dolej mineralnego 15W40 lub jakiś półsyntetyk 10W40. Pełnego syntetyka nie wlewaj, bo może( nie musi) się rozciec silnik, a kłopotów trzeba unikać :)
Ja na Lotosa złego słowa nie powiem ;)[/quote]

skoncz z herezjami.

Baarteek_89 jezeli nie masz kartki z objasnieniem jaki olej był nie warto bawic sie w dolewanie. up olej 10w40 i wymien cały oczywiscie nie zapomij o filtrze. do polo 1,4 AEX wchodzi 3,5 litra oleju wiec u ciebie powinno byc podobnie. jezeli nie no to zalewasz powiedzmy 2L czekasz chwilke i patrzysz na bagnet. jak za mało dolewasz i az do skutku az na bagnecie pokaze sie olej w połowie wskaznika.
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

Ja bym wlał półsyntetyk. Nawet lotos może być. Jeśli spełnia wymagania norm VW która wymieniona jest na butelce to w czym problem.

@up
do polo 1,4 AEX
kolega ma 1,3 ADX , ale pewnie to taka sama ilość oleju.

Ogólnie zawsze uczono mnie ze olej wymienia sie na wiosnę, dlaczego ? Gdyż w zimie podczas rozruchów i nagrzewania sie auta w skutek różnicy temperatur w silniku pojawia sie woda/para ( przykład okulary/aparat gdy wniesiemy z chlodnego do ciepłego pojawia sie para na szkle ) której z biegiem odkłada sie coraz wiecej. Nie wiem czy myślenie dobre ale zawsze wymieniam olej na wiosnę przekonany ze wtedy własnie pozbywam sie tego całego syfu.
Obrazek
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

a ja zawsze wymieniam na jesien przed zima ;) co by mi ladnie krecil sie na swiezym oleju ;) do kolegi co nie wie jaki ma olej KOLEGO WYMIEN GO ZANIM BEDZIE ZA POZNO i bedziesz mial remont silnika ! koszt oleju i filtra to jakies 130 zl a skutki zatkanej odmy przez gluta olejowego bezcenne.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
B
Baarteek_89
Newbie
Newbie

Post autor: Baarteek_89 »

dzięki bardzo za pomoc:]
też sądzę że bezpieczniej będzie wymienić olej niż dolewać:]
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”