Obrotomierz nie chce działac

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dawid13584
Newbie
Newbie

Obrotomierz nie chce działac

Post autor: dawid13584 »

Witam kolegów mam problem takiego typu ze nie działa mi obrotomierz , a mianowicie podnosi się tylko trochę i piszczy pasek bardzo i grzeje sie kółko od alternatora. Zwracam sie o pomoc bo szukałem w szukajce ale nic nie było na ten temat , mysle ze walna alternator , ale teraz pytanie czy duzo jest roboty zeby go wymienic , cze raczej prosta sprawa . Z góry dzieki niech ktos napisze jak cos wie na ten temat, co moze byc przyczyna .
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

Napisz jeszcze jaki silnik.
Obrazek
d
dawid13584
Newbie
Newbie

Post autor: dawid13584 »

Silnik 1.9 d AEF.
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

Poczytaj manual kolegibialy0666

viewtopic.php?f=25&t=21532
G
GONIA
Początkujący
Początkujący

Post autor: GONIA »

Witam mi również nie działa obrotomierz na desce rozdzielczej (kupiłam moja polówkę już z tą usterką :-( .) i nie mam pojęcia jak sobie z nią poradzić,a wiadomo ze chciał bym mieć w pełni sprawne autko. czy przyczyn mam szukać jak radzicie w łożyska altelnatora? czy to luty na zegarach nie stykają?i dlatego zegar nie reaguje wogóle.
Obrazek
Awatar użytkownika
Swieżak
Początkujący
Początkujący

Post autor: Swieżak »

[quote=""GONIA""]Witam mi również nie działa obrotomierz na desce rozdzielczej (kupiłam moja polówkę już z tą usterką :-( .) i nie mam pojęcia jak sobie z nią poradzić,a wiadomo ze chciał bym mieć w pełni sprawne autko. czy przyczyn mam szukać jak radzicie w łożyska altelnatora? czy to luty na zegarach nie stykają?i dlatego zegar nie reaguje wogóle.[/quote]

koleżanko niekoniecznie musi to być problem z alternatorem. Jeżeli obrotomiesz nie podnosi wskazówki może ona być np. zbyt luźno lub mocno wpięta do tarczy zegarów. trzeba wyciągnać zegary odkręcić osłonke i sprawdzić. Specjalista wyciagnie w zegary w 3 minuty po 4 juz bedziesz miała je na kolanach i mogła sprawdzić co jest przyczyną.Oczywiscie jezeli problem nie leży pod maska :)
Niech boi się ten, którego boją się wszyscy, niech boją się wszyscy,którego boi się ten.

Moje POLO - viewtopic.php?f=77&t=7321&start=40
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

opowiem moją historie mi też obrotomierz nic nie pokazywał mało tego mrugała kontrolka oleju (obroty były na 0) po małych oględzinach okazało sie ze wtyczka 2pinowa sie odłączyła od alternator patrząc od góry na alternator jak otworzymy maske. wpiołem ja i obrotomierz znowu chodzi jak dawniej
G
GONIA
Początkujący
Początkujący

Dziękuję Swieżak za poradę postaram się w najbliższym czasie zerknąć do tego zegara, jak tylko będę mieć wolne. Mam nadzieję że nie będzie potrzebna wizyta u mechanika. Pozdrawiam :bye:

Dziekuję ghul177 za opowiedzenie swojej historii, zawsze można coś nowego się dowiedzieć;-) i w razie wystąpienia podobnych problemów we własnym autku można szybciej zareagować. Widzę że masz polówkę 1,9 D 96r.dlatego też powiedz mi dokładni gdzie jest ta wtyczka, będę wdzięczna;-)Pozdrawiam :bye:
Obrazek
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

otworzysz maske i napewno znajdziesz mi sie ona wypieła i nie pokazywało nic.sprawdz też tam styki itd tutaj fotka http://img251.imageshack.us/i/76836776.jpg/
G
GONIA
Początkujący
Początkujący

bialy0666 twoje zdjęcie mi dużo wyjaśniło, dzięki. Nie ma co u mnie jakiś jeden kabelek "sterczy" że tak powiem z tej całej głównej części wtyczki , kto wie czy to nie jest od obrotomierza.... to by wszystko wyjaśniło hmmmm...... :glare:
Obrazek
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

no u mnie jakoś sie poprostu zsuneła ta wtyczka sama od siebie plastik stary miałem tez wyciek ropy i może to też sie przyczyniło.ja to nałożyłem tak jak było i lekko od góry pare kropelek superglue do dzisiaj cisza chodzi jak powinno
G
GONIA
Początkujący
Początkujący

Panowie :) obrotomierz już mi działa, podczas wizyty u elektryka po awarii nawiewów poprosiłam żeby przy okazji zerknął na ta wtyczkę której zdjęcie wysłał ghul177 . Usterka została wyeliminowana obrotomierz dział;-) jupi :D
Pozdrawiam ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

haha to piwo zarobiłem hehe :-) dobrze że jest już ok
G
GONIA
Początkujący
Początkujący

[quote=""ghul177""]haha to piwo zarobiłem hehe :-) dobrze że jest już ok[/quote]
Nie ma sprawy będzie :piwo: dla ciebie;-) pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję;-)
Obrazek
d
danielqs
Newbie
Newbie

Post autor: danielqs »

Witam, jeśli jeszcze tu ktoś zajrzy po roku ciszy, to również mam prośbę do Was. Otóż u mnie jest zupełnie odwotnie niż w przypadku kolegi i koleżanki... U mnie wskazówka obrotomierza odrazu skika na maksymalne obroty - zawsze(odkąd ją kupiłem)... Bawiłem się też w przyduszanie autka to wskazówka obrotomierza spadła ale z powrotem wracała na maxa. Jak kupowałem polówkę to koleś powiedział mi że obrotomierz został "wyłączony", ale nie wiem o co w tym wszystkim chodzi i niby jak go można z powrotem włączyć

Polówka 1.9D AEF 64km
Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”