Mam takie pytanie. Czy spalanie 6,7L ON na 100KM (trasa + duuuużo stania w korkach - miasto Kraków) to dużo?? Bo jeśli tak to muszę oddać moją pompę do ustawienia na nowo (jest po regeneracji). Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam ;-)
Wydaje mi sie ze masz dobre spalanie bo ja w silniku 1.3 60 KM mam spalanie 7-8l na 100 km lpg tak okolo 10 - 12 l na 100 km zalezy jaka jazda czy dynamicza czy spokojna:P Wg mnie masz spalanie w normie ;P
u mojej zony tez wychodzi tak 6-6,5 litra na 100. Dodam iz dojezdzam do Szczecina golfem tdi i 90 % to droga ekspresowa(w jedna strone mam 27 km) i spalanie wychodzi mi 6/100. Nie jade jakos super szybko bo tak 120 km/h. Ekonomicznie to wyjdzie owszem ale jak jednoirazowo zrobisz 500-1000 km. Zawsze najgorzej silnik ma gdy jest rozgrzewany, korki, zwalniania itd. TDIkiem juz jechalem w dluzsza droge i spalil 4,7L przy ciaglej jezdzie 150-160 km/(autostrada A2)
no u mnie tez w polo 1.9 D potrafi palić 6,9 (Strasznie duzo) duzo jezdze na 5 biegu nie zyłuje go srednia predkosc to 80-100km/h teraz zmieniłem koła z 195/50/15 na 165/55/14 może coś zejdze w dół dawniej palił mi 5,5 do 6 litrów. jest jakas regulacja pompy tak by ograniczyc spalanie?
Ja też mam ten silnik i mi spalanie w codziennej jeździe wychodzi ok 6,5l/100. Ale to od jakiegoś czasu. Bo jak go kupiłam to na trasie z Wrześni do Poznania spalił 4,7l/100. Teraz zmieniłam sprzęgło i koło dwumasowe i chce sprawdzić ile będzie palił. Dam znać...
tak opony robia swoje. Ja tez mialem na polo 195/60/14 ale strasznie uciekal/pływal po drodze. Zmienilem na 175/60/14 i jest elegancko. Takie na zime i takie na lato. Super trakcja.
no i nawet widać róznice w wspomaganiu zaraz po przekładce kół lżej mi sie kierowało na skretach. bedzie trzeba pomyślec o felgach 14 a te sprzedać same minusy po zmianie na 15 (wiecej pali/ociera/mała prędkość maksymalna/gorszy skręt) a na plus to tylko wygląd chyba
powtarzam pytanie czy jak podjade do pompiarza jest mi coś w stanie dostroić pompe przed zimą w silniku AEF? lepszy rozruch mniejsze spalanie itd czy raczej cudów nie ma.?
ja po mieście i przy dooobrym bucie max wychodzę 6.3, a tak średnio to wychodzi mi 6l, a jak oszczędzam to 5.5 i to na 195/50r15. na 155/70r13(zimówki) max 5.5 średnio 5 a min 4.8l
[quote="ghul177"]powtarzam pytanie czy jak podjade do pompiarza jest mi coś w stanie dostroić pompe przed zimą w silniku AEF? lepszy rozruch mniejsze spalanie itd czy raczej cudów nie ma.?
[/quote]
Tak pompiarzu ustawi Ci wszystko tak żeby mało spalał. Ale samemu też możesz sobie to zrobić. Choćby zmniejszając obroty na biegu jałowym itp. Ściągnij sobie książkę "Sam naprawiam" tam wszystko jest świetnie opisane ;-)
Ale wizytę u pompiarza polecam. Tylko u jakiegoś dobrego. A skąd jesteś??
zmniejszenie obrotow jalowych nic nie zmieni chyba ze odpala ktos auto i idzie sobie na dwie godziny. Spalanie na jalowych jest ze tak powiem i tak symboliczne wiec nie ma z czego juz upuscic. Kąt wtrysku moze sporo zmienic ale w duzej mierze liczy sie kondycja silnika- wtryski oraz pompa.
bede miał kase pojade do pompiarza bo za oknem mróz wchodze rano do poli odpalam podgrzewam świece(sprawne) dobre aku i miał taki troszke ciezki rozruch trzeba było troche kluczyk trzymać w pozycji rozruch bo inaczej by nie chycił
normalne to chyba jest. Niewiele lepiej jest w tdi. Mam oba wiec wiem co i jak. Aku tez dobre. TDi lepiej pali bo wtrysk bezposredni a w AEF jest posredni wiec jest nieco gorzej no i wyzszy stopien sprezania wiec trudniej zakrecic.
a może by pomogła regeneracja rozrusznika? bo dziś znów wsiadam do auta próbuje odpalić i ciezko kręci (tak ledwo ledwo) za pierwszym ani drugim razem nie zapalił (tak ledwo ledwo) za 3 razem dopiero chycił (bo tak za 1 i 2 razem dławił sie tale jak by chytał lecz nie do konca) ,zawsze czekam aż świece przestaną grzać aby cały prąd z aku szedł bezposrednio na rozrusznik a nie pół na pół świece/rozrusznik.