RADIA FABRYCZNE wszelkie problemy, pytania itd....

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""elja""]nie widzisz ksztaltu radia i ksztaltu otworu montazowego w 6n2? nie potrafisz porownac?[/quote]

elja dlaczego od razu nie da się ?
Skoro MFD2 można upchać w 6n2, to dlaczego by nie RCD200?
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

[quote=""okinoi""]Chciałbym sie dowiedzieć czy radio RCD 300 wejdzie do 6n2 bez przeróbek ?[/quote]
o to kolega pytal a nie czy sie da
o
okinoi
Początkujący
Początkujący

Post autor: okinoi »

[quote=""elja""]nie widzisz ksztaltu radia i ksztaltu otworu montazowego w 6n2? nie potrafisz porownac?[/quote]

Wnioskuje że bez przeróbek sie nie obejdzie wiec to radyjko odpada. Dzieki ;]

// edited by suff
Proszę o kulturalne wypowiedzi, bez zbędnych zaczepek.
Awatar użytkownika
ShadeN
Początkujący
Początkujący

Post autor: ShadeN »

[quote=""turzol""]
Skoro MFD2 można upchać w 6n2, to dlaczego by nie RCD200?[/quote]
Mógłbyś ten temat rozwinąć? Może jakiś poradnik albo link dla potomnych?
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Turzol, czytanie ze zrozumieniem się kłania. Koledze chodzi o RCD 300, a nie RCD 200, które po zamontowaniu emulatora CAN pasuje P&P do 6n2.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""ShadeN""][quote=""turzol""]
Skoro MFD2 można upchać w 6n2, to dlaczego by nie RCD200?[/quote]
Mógłbyś ten temat rozwinąć? Może jakiś poradnik albo link dla potomnych?[/quote]

dopiero rozgryzam temat.
Bazuje na razie na tych 2 zdjęciach

Obrazek
Obrazek

aoox - literówka, chodziło mi o rcd300
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Padlo pytanie o mp3 w Radiu RCD200. Otoz mam fabrycznie to radio w Polo 4 FL z poczatku produkcji i wtedy mp3 bylo jako opcja dodatkowa. U mnie mp3 nie ma, mimo iż auto jest Comfortline. Zatem wystepuja 2 rodzaje tego radia, albo to jest to samo radio, tylko moze da się je jakos przekodowac (wlaczyc odtwarzanie mp3).
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Są 2 rodzaje RCD 200. Nie można przekodować.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
A
Anonymous

A jakim cudem jeden z kolegow okreslil, ze radio RCD 200 ma fader? To nie taka prosta sprawa. Nie każde radio musi miec wyjscie na tył, tak samo jak nie kazde ma mp3.
Sam mam radio RCD200 z glosnikami na przod fabrycznie i jest bez mp3, czy ma fader niewiem, bo nie patrzylem na jego wyprowadzenia.

Dla przykladu przytocze fakt, ze to samo radio moze byc robione przez 2 roznych producentow oraz moze tak samo wygladac. Dowód: Radio RCD 210. Montowane np w Golfie 5. Są modele ktore byly wyprodukowane przez Panasonica oraz przez niemiecka firme TeechniSat.

Wpiszcie w google 1K0 035 156 A. Na ktoryms obrazku zobaczycie tył radia z naklejką- wyprowadzenia pinow, nazwa producenta oraz numerem cześci VW. Z kolei wpisujac w google technisat mozecie sobie zobaczyc filmik jak produkuje sie radio od podstaw u nich, zobaczyc katalog produktow, w ktorym jedną z pozycji w sprzedazy jest: Volkswagen RCD 210.: http://www.carcommunications.technisat. ... te&seite=1.

Firma Technisat robila dla trabanta radia, robi teraz dla Seata i Volkswagena i Audi, ale nie dla kazdych modeli bo np RNS 510 czy jakies z serii 500 robil np Blaupunkt. Co ciekawe w serwisie ASO w ich programie z czesciami nie ma w ogole numeru czesci ktory jest wyzej, mimo ze jest to numer autentyczny odczytany z auta poprzez program.

Wracajac do kwesti fadera, sa też radia rcd 210 ze wzmacniaczem na 2 kanaly. Jest kilka opcji, zeby przekonac sie, czy mamy FAD:
1) wyjac radio i zobaczyc naklejke
2) jechac do serwisu zeby sprawdzili na VASie
3) mozna sprawdzic jakims programem, interfejsem do diagnostyki aut, wtedy jesli jest dostepny fader to na kanalach powinno chyba pokazac Open circuit(otwarty obwod), a w przypadku braku wyjsc, niedostepne. Wiem, ze takie parametry mozna odczytac, ale czy dobrze je interpretuje, nie wiem. Co wiecej, poza glosnikami, plastikami, uchytami musisz miec tez wiazke przewodow i nie wiem czy czasem zwrotnicy czestotliwosci nie trzeba dolozyc.

Nie wiem jak to jest do Polo, bo ost. badalem sprawe dla Golfa V, ale jest taki zestasw do Upgrade'u 2 glosniki niskotonowe +2 wysoko tonowe + instr.montazu + przewody + wypelnienia jakies itp = 730zł brutto. To sa 4 omowe glosniki 168mm.
Z kolei na sztuki jakby kupowac w ASo, to niskotonowy 77zl, wysokotonowy wystepuajcy razem z maskownica 122zl.
Awatar użytkownika
Pablosky
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pablosky »

[quote=""cruz""]A jakim cudem jeden z kolegow okreslil, ze radio RCD 200 ma fader? To nie taka prosta sprawa.[/quote]

Jestem "lajkonikiem" w dziedzinie samochodowego sprzętu audio, ale jak kupiłem swoją Poli, również bez tylnych głośników, to obejrzałem sobie panel przedni radioodtwarzacza RCD 200, w jaki wyposażony był mój bolid i zobaczyłem tam magiczny przycisk B/F i wydedukowałem, że to jest Balance/ Fader i wiesz co, miałem rację, ponieważ wyświetlała się nazwa funkcji na wyświetlaczu. Tak dowiedziałem się że moje radio ma Fader, a co za tym idzie można podłączyć tylne głośniki.
Oto zdjecie poglądowe
Obrazek
Pablosky
obecnie - Seat Ibiza 1.2TSI DSG Sport 105KM 175Nm
dawniej - 9N3 1.9 TDI Sportline \'06 131KM 283Nm
Czerwone jest najszybsze - SEMPER FIDELIS
----------------------------------------------------------------------------------
[colo
A
Anonymous

Nie rozumiem. Jak dowiedziales sie ze masz Fader? Przeciez naciskajac B/F i nie majac podlaczonych glosnikow, nawet jak masz radio z Faderem, to tylko Balans bedziesz mogl ustawic. Fader ukazuje sie tylko w przypadku wykrycia podlaczonych glosnikow tylnych. Tak bynajmniej jest na moja logikę i podaja w instrukcji do RCD 200 i 210.

Mam prosbe, czy moglbys zrobic zdjecie tyłu radia, tam gdzie sa wyprowadzenia?
Awatar użytkownika
Pablosky
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pablosky »

cruz oczywiście, że funkcja wyświetliła się po podłączeniu głośników tylnych, chodziło mi oto, że właśnie na podstawie tego, że jak wcisnąłem i wyświetlał się "balance", a na przycisku jest B/F wydedukowałem , że jest również fader, bo w innym przypadku zbędne byłoby to "F" w oznaczeniu przycisku.

Chętnie zrobię fotę tyłu, ale dopiero w przyszłym roku, nie mam tych blaszek do wyciągania radia, a w styczniu bedę u kumpla, który sie zajmuje car-audio i wyciągniemy je.
Pablosky
obecnie - Seat Ibiza 1.2TSI DSG Sport 105KM 175Nm
dawniej - 9N3 1.9 TDI Sportline \'06 131KM 283Nm
Czerwone jest najszybsze - SEMPER FIDELIS
----------------------------------------------------------------------------------
[colo
A
Anonymous

No tak, fader i balance sa pod tym samym guzikiem, tylko trzeba nacisnac pewnie drugi raz zeby pokazalo fader. Co do fotki, to wporzadku, moze byc i w srtyczniu. Daj znac jak zrobisz focie.
a
aduke
Newbie
Newbie

Post autor: aduke »

Witam,

moje Polo posiada instalację do podłączenia radia (kostka, łącze anteny, 4 głośniki), ale zostało sprzedane bez niego. Chciałbym zamontować fabryczny model (aby nie kusić losu ;). Z moich dotychczasowych ustaleń wynika, że jedynym modelem "zwykłego" (bez nawigacji itp) radia VW instalowanym w 9N3 było RCD 200. Czy istnieją inne modele fabryczne pasujące bez przeróbek do otworu montażowego w konsoli środkowej?

Planuję kupić RCD 200 na jednej z aukcji allegro. Jak wygląda montaż takiego radia? Czy są do tego potrzebne specjalne narzędzia, czy wystarczy podpiąć kostkę, antenę i wsunąć radio w otwór? Czy po montażu radia wystarczy wprowadzić kod dostarczony razem z nim, czy potrzeba aktywować radio w komputerze samochodu?
Obrazek VW Polo 9N3 1.4 TDI 70KM bez DPF, tryb eksploatacji Long Life, wersja wyposażeniowa Trendline
p
pawnow
Początkujący
Początkujący

Post autor: pawnow »

Jeżeli chodzi o inne modele pasujące od konsoli środkowej to pewnie coś się znajdzie ale raczej wszystkie będą droższe od tego o którym piszesz. A co do montażu to jest on prosty. Tak jak piszesz wystarczy podpiąć wszystko, wpisać kod i wsunąć radio. Jeżeli będziesz chciał wyciągnąć radio to będziesz potrzebował 4 takich "kluczyków" które wsuwa się w otwory rozmieszczone w rogach radia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”