Witam,
ostatnimi czasy zaczęło mnie irytować "ubogie" trzy stopniowe sterowanie wycieraczkami w polo.
I tu napadła mnie myśl:
Czy dało by się zaadoptować jakąś inna manetkę i sterownik z nowszych modeli aby można precyzyjniej ustawiać wycieranie szyby?
czy jest to wogóle wykonalne?
może ma ktoś coś takiego u siebie zrobionego ?
Golf III miał takie coś. Tam było sterowanie z przekaźnika z regulacją w manetce, zapamiętywało czas. Może dało by się taki do polo wsadzić, niech się wypowie ktoś kto takie coś może wprowadził w POLę.
Sunker One Elite + Wilson Little Will = Powrót do korzeni
Panowie a ja mam 3 zakresy jak kazdy w standardzie i oprucz tego dwa dodatkowe czasowe.Manetki mam jak w kazdym polo bez sowaka jaki byl w golfie3.Poprostu nalezy przesunac manetke na I bieg i jak wycieraczki rusza przelaczyc manetke na dol pozycja czasowa,chodzi czasowo ale szybciej niz na tym "standartowym" czasowym.Taka sama operacja na biegu II zaczynajac od pozycji wyjsciowej 0 i dzialaja czasowo jeszcze szybciej.Czyli mam 2 biegi-ciaglej pracy i 3 biegi czasowej. :yahoo:
[quote=""MICHAL""]Panowie a ja mam 3 zakresy jak kazdy w standardzie i oprucz tego dwa dodatkowe czasowe.Manetki mam jak w kazdym polo bez sowaka jaki byl w golfie3.Poprostu nalezy przesunac manetke na I bieg i jak wycieraczki rusza przelaczyc manetke na dol pozycja czasowa,chodzi czasowo ale szybciej niz na tym "standartowym" czasowym.Taka sama operacja na biegu II zaczynajac od pozycji wyjsciowej 0 i dzialaja czasowo jeszcze szybciej.Czyli mam 2 biegi-ciaglej pracy i 3 biegi czasowej. :yahoo:[/quote]
no własnie słyszałem o czymś takim ale kiedyś sprawdzałem czy to działa i jakoś róznicy nie widziałem. ale nie wiem sprawdze to jeszcze raz.
tak dla jasności pisałeś o seryjnym przełaczniku czy coś grzebałes??
[quote=""Mateusz""]zaczęło mnie irytować "ubogie" trzy stopniowe sterowanie wycieraczkami w polo[/quote]
[quote=""Mateusz""]aby można precyzyjniej ustawiać wycieranie szyby? [/quote]
To zależy jaki masz przekaźnik wstawiony w gnieździe nr 8 - jeżeli z numerem 19 o ma on stały interwał czasowy do przerywanej pracy wycieraczek, natomiast jeżeli jest tam przekaźnik nr 99 to można nim regulować przerwę pomiędzy kolejnymi "machnięciami" wycieraczek przednich. Ustawia się to w następujący sposób - włącznik wycieraczek w położenie dolne, potem wyłączyć wycieraczki i po odczekaniu ustalonego przez siebie czasu przerwy znowu włączamy w położenie dolne. Od tej pory wycieraczki pracują z przerwą ustaloną przez użytkownika. Nie pamiętam najkrótszej przerwy, ale z tego co pamiętam, maksymalny czas przerwy może wynieść nawet 28 sekund!
Po wyłączeniu zapłonu przekaźnik resetuje się i trzeba znowu programować czas przerw.