tylko dla ludzi o mocnych nerwach - zrywanie paska!1.9D

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
wejrzesz
Raczkujący
Raczkujący

tylko dla ludzi o mocnych nerwach - zrywanie paska!1.9D

Post autor: wejrzesz »

witam!

zrywa mi pasek wielorowkowy. wymieniełem już chyba z 10 pasków! w międzyczasie - kolejno wyminiałem -
rolkę od napinacza, koło pasowe z tłumikiem drgań, tuleki na łapie napinacza (no i - rzecz jasna - za każdym razem dawałem nowe paski). Nic nie pomogło. Paski dalej zrywa (mniej wiecej po 500 km, wiec dramat!). Załączam zdjęcie - widać na nim, że paski rwie od spodu, zawsze w ten sam sposób. Ścina zwoje, aż w końcu pasek cały pęka. Wtf????? help!
Polo 1.9 D (AEF), 96 r. Obrazek
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

proszę o wstawienie miniaturek zdjęć

mario
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

a sprawdziłeś czy wszystkie elementy są ze sobą ustawione symetrycznie? np koło pasowe nie kręci się lekko w innej płaszczyźnie niż napinacz?
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

sprawdzałeś koło zębate na wale??
widać że pasek nie ma prowadzenia
Obrazek
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: cage009 »

Cześć kolego!

Miałem kiedyś ten sam problem. Ciągle mi zrywało pasek, wymieniałem napinacze i cuda na kiju. Aż w końcu trafiłem do mądrego mechanika i sprawdził mi koło pasowe od alternatora. Okazało się że ma zjechane rowki jakby ktoś śrubokrętem zajechał po nim i właśnie tak fajnie cięło sobie paski. Może któreś w kółek właśnie jest tak zjechane jak moje od alternatora. Może od klimy jak masz. Warto sprawdzić to. Bo byłem załamany jak u mnie je tak ciachało. Ale udało się. I wygrałem. Powodzenia!! :-)
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Może to być równie dobrze koło od pompy wspomagania :) Ale generalnie tam bym szukał usterki - albo wspoma albo alternator.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
wejrzesz
Raczkujący
Raczkujący

dzięki za odpowiedzi (i prośba o jeszcze:-) . generalnie wydaje mi się, że macie racje, tj. koło od alternatora i pompy nie są idealnie w jednym położeniu. dodatkowo - są to elementy, które jako jedyne nie były jeszcze wymieniane. też stawiam na to. ale jestem wk......., bo każdy mechanik coś tam wymieni i zadowolony, kasę niemałą zgarniając. mam ich dość! bo co innego jak masz czas to i części sie znajdzie i samemu w kanale posiedzi, a jak nie to musisz ufać konowałom...
Awatar użytkownika
wejrzesz
Raczkujący
Raczkujący

dodaje jeszcze jedno wyraźniejsze zdjęcie
http://img10.imageshack.us/img10/247/fotolgt.jpg
Awatar użytkownika
wejrzesz
Raczkujący
Raczkujący

[quote="vwkas18"]sprawdzałeś koło zębate na wale??
widać że pasek nie ma prowadzenia
Obrazek[/quote]

jeśli chodzi Ci o koło pasowe na wale korbowym to wymieniałem. co znaczy, że pasek nie ma prowadzenia??
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

to zanczy że nie trzyma osi nie poruszają się koła i pasek jak powinny
może coś ociera obdowa, plastik
zdejmik kólko od alternatora i sprawdź czy jest prost u łożysko jest ok
bardziej wygląda mi na jakieś cięcie przez..??
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

tez mi cos ostatnio zjechało pasek lecz założyłem nowy i jak narazie jezdzi. contitech firam. a mam pytanie jak powinno sie krecić kółko od pompy wspomagania? dosyc lekko? bo u mnie zaraz po oddaniu w ruch koła (krecenie reką) zaraz staje ciezko chodzi no i płyn mam tez cieply od wspomagania
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Plyn od wspomagania bedzie cieply bo jak kazda ciecz gdy ja sprezasz to sie ogrzewa. Kolo od pompy wspomagania nigdy nie bedzie chodzilo lekko tak jak od alternatora. Masz w pompie plyn hydrauliczny i on robi opory. W niektorych samochodach (np audi 80) masz przed chlodnica taka rurke, to jest wlasnie chlodnica plynu hydraulicznego od wspomagania, w polo jej nie ma, bo widocznie uklad nie jest na tyle obciazony jak w innych samochodach.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”