Witam;D
Mam problem;
Ostatnio strzelił mi już 2 raz na gazie i rozwalił ponownie kolektor;D No i właśnie mam instalację II generacji czy by coś zmieniło jak bym założył teraz sekwencję?;d Czy by nadal strzelał?? Bo ja już nie mam siły na wymienianie kolektorów. Słyszałem ze przy sekwencji niby nie strzela to prawda?
A moze jeszcze wiecie ile by kosztowało teraz przemienienie z II generacji na sekwencję bo oczywiście butla i przewody by chyba zostały no nie?:D
Dzięki wszystkim za pomoc!;D
Pozdrawiam!;D
Strzelac Ci przestanie jak zaczniesz dbac o uklad zaplonowy, tzn wymieniac palec kopulke no i kable ze swiecami. Swoja droga na sekwencji nie strzela. Ale nie wiem czy zalozysz sekwencje do silnika gdzie jest jednopunktowy wtrysk paliwa.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
[quote=""marcin86""]Strzelac Ci przestanie jak zaczniesz dbac o uklad zaplonowy, tzn wymieniac palec kopulke no i kable ze swiecami. Swoja droga na sekwencji nie strzela. Ale nie wiem czy zalozysz sekwencje do silnika gdzie jest jednopunktowy wtrysk paliwa.[/quote]
Wszystko było wymienione 2 miesiące temu.!;D
Ale w tym silniku jest wielopunktowy wtrysk przecież..
II generacja LPG o której mówisz to parownik i mikser gdzie gaz dostarczony jest do kolektora i wymieszany jest z powietrzem (mieszanka palna-wybuchowa). Jeśli masz wadliwe świece , przewody wysokiego napięcia, do wymiany palec lub kopułkę, ważne żeby aparat zapłonowy nie miał luzów (wałek) bo sądzę że masz aparat do wymiany, przestawiony zapłon lub pasek rozrządu przeskoczył wszystkie te objawy powodują jedno w trakcie otwarcia zaworów ssacych i zasysania mieszanki gazowo powietrznej może dojść do przedwczesnej iskry i dochodzi do zapalenia mieszanki w kolektorze co powoduje powstanie dużego ciśnienia i wystrzału gdzie wysadzony zostaje kolektor bo jest najsłabszym elementem.
Co do IV generacji LPG sekwencja wtryskuje gaz do kolektora ssacego zaraz przy głowicy więc nie ma co sie zapalić w kolektorze bo jest w nim tylko powietrze (oprócz półsekwencji i fullgrupów). Mniejsza jest strata mocy niż przy II gen, gdyby nie nasz szajsowaty gaz to na sekwencji powinno auto chodzić identycznie.
Przeróbka z II gen na sekwencję wychodzi tyle ile wynosi cały montaż (od 2000 w górę im lepsza instalacja tym droższa) minus butla i wielozawór (500 do 600 zł)