Witam! ; )
A więc mam taki problem, moją polówkę zaczęła brać rdza i to już dość mocno. rdza pojawiła się na takich elementach jak:
- lewy przedni błotnik
- oba progi
- lewy tylni błotnik
- tylna metalowa dokładka zderzaka
I mechanik mówił mi również, że już zaczyna dość trochę brać podłogę ; / i jak byłem się pytać u blacharza samochodowego to remont blachary wyniesie mnie około 2500 zł może i 3000 zł z częściami, robocizną i malowaniem, wiem, że to kupa kasy i zastanawiam się czy przeprowadzić samemu ten remont (wymiana błotników, zderzaka i progów) czy lepiej opłacało by mi się kupić całą kabinę do 1000 zł bo widziałem takie. Nie wiem co mam zrobić, więc doradźcie mi ; )
Lewy przedni błotnik - 50-100zł - wymienisz sam. tylna metalowa dokładka zderzaka - 100zł szeroki zderzak cały z tworzywa. Od razu lepiej bedzie wyglądać.
Tak jak czaja mówi te wymienne elementy mozna tanio kupic w bardzo dobrym stanie i pozostaje samo malowanie, natomiast rdza na progach,nadkolach,podłodze to już gruba robota dla fachowca i faktycznie może wynieść tyle co połowa wartości auta. I tu musisz sobie odpowiedziec na pytanie na ile zależy Ci na tym aucie bo nie oszukujmy się, ale tak duże inwestycje w tak stare auto są ekonomicznie debilne, chyba że wiążesz z nim jakieś dalekosiężne plany na gruby projekt to co innego-jeśli tutaj odzywa się pasja to w buty chowamy wszelkie racjonalne myślenie
No właśnie myślałem o przeprowadzeniu przeróbek w wakacje 2011, żeby auto nabrało zniewalającego uroku ; ) i szkoda mi go sprzedawać bo jak na rocznik '96 to silniczek jeszcze igła choć ma 204 tyś przebiegu i dodam, że to silnik 1.4 75 km KAT. A co byście powiedzieli o kupnie budy z takiej samej 6N (kolor obojętny, ważne, że zero rdzy) z mojej wyciągnięcie silnika oraz "środka" tzn. fotele, kanapa, deska rozdzielcza itp. ponieważ środek mam w stanie BDB i wrzuceniu tych części do innej budy? Nie było by to tańsze i łatwiejsze?
[quote=""sikorka""] A co byście powiedzieli o kupnie budy z takiej samej 6N (kolor obojętny, ważne, że zero rdzy) z mojej wyciągnięcie silnika oraz "środka" tzn. fotele, kanapa, deska rozdzielcza itp. ponieważ środek mam w stanie BDB i wrzuceniu tych części do innej budy? Nie było by to tańsze i łatwiejsze?[/quote]
jeśli masz miejsce i czas na takie zabawy to czemu nie. Tylko pozostaje problem przebicia numerów lub rejestracji nowej budy
Jeśli nie masz tych pieniędzy odrazu do wydania to odłóż błotnik i zderzak na później
Podłoga jest najważniejsza i to tym trzeba sie zająć natychmiastowo.
Ja po tym jak poobcierałem podłoge w tamtą zimę to tydzień temu zabezpieczałem te miejsca biteksem żeby nie pordzewiały, no ale u mnie to jeszcze bez lipy.
Tylko pozostaje problem przebicia numerów lub rejestracji nowej budy
No właśnie jak to potem rozegrać???
Zarejestrowanie to nie był by problem bo kupił bym całe polo z silnikiem bo widziałem za 1200 zł i bym normalnie to zarejestrował, tylko jak potem i czym te numery zmienić?
ps. oczywiście taniej wyjdzie oddać samochód komuś do zrobienia albo kupić inny w dobrym stanie jeśli samemu nie wiesz za bardzo jak do tego podejść. Mówiąc wprost - jeśli nie potrafisz to zapaćkasz samochód zaprawkami albo ustawisz tak błotnik, że będziesz zadowolony jedynie z faktu, że miałeś chęci.
Nie odbieraj tego złośliwie bo cieszę się z tego, że masz chęci ale piszesz o rzeczach skomplikowanych, o których nawet nie masz pojęcia.
[quote=""czaja""]Lewy przedni błotnik - 50-100zł - wymienisz sam.
tylna metalowa dokładka zderzaka - 100zł szeroki zderzak cały z tworzywa. Od razu lepiej bedzie wyglądać.
Resztą musi się zająć fachowiec.[/quote]
Nic dodać nic ująć.
Popytaj w kilku warsztatach o kwestię podłogi i progów może uda się znaleźć coś w rozsądnych pieniądzach.Nie musisz robić wszystkiego naraz ale zacznij od podłogi.
No i kwestia tego czy chcesz być "ostatnim właścicielem"
Raczej tak, tak będę ostatnim właścicielem bo auto dostaje od rodziców i będę nim jeździć z 4 lata na pewno, jeśli nie spotka mnie coś przykrego, a co do zmiany budy to zmieniałbym to z znajomym mechanikiem więc nie ma problemu, więc co radzicie?
Zmiana budy (garażowa) = masa problemów (elektryka ,mechanika +masa roboty)
Za cenę "profesjonalnej"wymiany bedziesz miał całe polo
Ratuj to co masz i zainwestuj w części eksploatacyjne,wtedy jest większa szansa że przejeździsz te 4 lata.
Polo to twarde auta :-D
Witam.
Jak w temacie. Rdza... niestety. Chcę wymienić przedni błotnik ponieważ szpachlowanie tylko przykryję problem. Więc pomyślałem właśnie o wymianie bo przecież ta część posiada taką opcję... Szperając na allegro odkryłem wynalazek określony mianem NOWY. Cena ok 85zł natomiast używany w dobrym stanie jest droższy. Dziwna i podejrzana sprawa. Jak sądzicie nieużywany świeżo tłoczony posiada ocynk itp? Spotkałem się z opinią, że lepiej nie inwestować w takie cuda ponieważ różnie może być z dopasowaniem go i po krótkim czasie rdza wychodzi. Chętnie poznam Wasze opinie na ten temat.
Dołączam linki: http://moto.allegro.pl/volkswagen-polo- ... 28518.html
Poszukaj używki w "twoim" kolorze.
jeżeli w dobrym stanie to wyjdzie najtaniej.
"nowy" z allegro 85+ 400-500 lakier = :doh:
"używany ori w kolorze" ze szrotu/allegro cena+ew. montaż= :-D