[6n2] Usunięcie katalizatora z 1,4 TDI??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Jote$
Mały interesant
Mały interesant

[6n2] Usunięcie katalizatora z 1,4 TDI??

Post autor: Jote$ »

Chłopaki musze wymienić miękkie złącze bo mam juz delikatnie wywalone w 1,4 TDI i tu moje pytanie co myślicie o wywaleniu od razu katalizatora i zastąpienie go rurką?? Czy coś to zmieni i przede wszystkim jak to wpłynie na silnik?? I czy jest tam jakas sonda lambda?? Chłopaki doradzcie cos?? Czy może lepiej katalizator zostawić??
PozdraVWiam

Japanese Domestic Market
Awatar użytkownika
blade13
Początkujący
Początkujący

Post autor: blade13 »

Ja u siebie wyrzucilem przy wymianie zlacza elastycznego. Nic to Ci raczej nie zmieni, sondy tdi nie maja zadnej no a ja wywalalem dlatego ze mialem troszke przytkany juz przy 200tys przebiegu...
Member since 2006...
Obrazek
Awatar użytkownika
d4ri0
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: d4ri0 »

z diesla nie warto wyrzucać kata. Po pierwsze na pewno nie będzie szybszy anie mocniejszy, po drugie możliwe, że będzie mocniej dymił no i nie będzie spełniał norm spalania. Już nawet nie wspomnę o badaniach technicznych bo jak koleś zobaczy, że nie masz kata to może Ci ich nie podbić. Chciałem niedawno zrobić to samo, ale raczej kat zostanie. Plan zmienił się pod kątem końcowego tłumika...a'la Passat B6 :-D
[size=12px]http]

[size=12px]viewtopic.php?f=58&t=61866[/url]
Awatar użytkownika
blade13
Początkujący
Początkujący

Post autor: blade13 »

Na badaniach do niczego sie nei przyczepia, diesel nie musi miec kata. Bez niego normy tez spelni...
Member since 2006...
Obrazek
Awatar użytkownika
sivasec
Redaktur
Kontakt:

Post autor: sivasec »

ja wywalilem mojego po 200kkk. nie mial wogole przeswitu. auto odrzylo troszke i nie bylo to tylko zludzenie. co do badan technicznych to tez sie obawialem kontroli spalin ale nie bylo problemu. auto nie budzilo zastrzezen wiec sie nie dopytywalem wiecej. nie polecam jedynie zastapienia go rurka bo to bedzie tylko prowokowalo. wywal srodek i zostaw pusta puszke dla swietego spokoju.
Obrazek
o
osek®
Newbie
Newbie

Post autor: osek® »

blade13 mylisz sie, za brak katalizatora diagnosta powinien dac negata, (powód - niekompletny układ wydechowy) bez wzgledu na to czy zadymienie jest w normie.

pozdrawiam ;]
1.4TDI
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”