Podświetlanie włącznika od podświetlania diodami led

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
aidemedia
Raczkujący
Raczkujący

Podświetlanie włącznika od podświetlania diodami led

Post autor: aidemedia »

Witam

Chciałbym zamontować sobie podświetlenie na nogi diodami led. W tym celu zakupiłem dwie 24 diodowe listwy, przełącznik podświetlany 12V i kabel.

Zasilanie do list zamierzam podciągnąć od zapalniczki samochodowej ( chciałbym gdzieś się wpiąć szybkozłaczkami w kabel) i gdzieś na kabel zamontować włącznik. Włącznik jest trzy pinowy, pin lewy odpowiada za zasilanie podświetlania włącznika. Pomyślałem, że skoro lewy pin z włączniku odpowiada za zasilanie to podciągnę ten pin z radia co odpowiada za podświetlenie radia gdy światła są włączone i może wtedy będzie się włącznik od diod led zapalał razem z włączeniem świateł ( nie diody tylko sam włącznik). A że ze nie elektryk jest żaden dlatego chciałbym zapytać czy tak można.

Link do włącznika: http://allegro.pl/wlacznik-kolyskowy-ok ... 19003.html
Ostatnio zmieniony 28 paź 2010, 17:51 przez aidemedia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Enten
Początkujący
Początkujący

Post autor: Enten »

niech zgadnę, że po dwóch jazdach w nocy wypierd... to szybciej niż zamontujesz.

Dlaczego?

Bo tak podłączone będzie świeciło Ci cały czas podczas jazdy, więc będzie rozpraszało Twoją uwagę.

Jak ja bym to zrobił?

Podłączyłbym pod środkowe światełko. Świeci kiedy masz otworzone drzwi i nie drażni w czasie jazdy.

Wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz osiągnąć.

Pozdro i miłej pracy.
a
aidemedia
Raczkujący
Raczkujący

Dlatego właśnie chciałbym zrobić na włącznik który będzie podświetlał się razem ze światłami samochodowymi a diody żeby zapalały się tym włącznikiem wtedy kiedy będę tylko chciał, tylko nie wiem czy tak się da i dlatego pytam
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

ja u siebie też mam diody i zrobiłem to na 2 możliwosci że jak otworze dzwi to świecą (i przygasanie też zrobiłem) że jak zamkne to przygasają. 2 możliwość w kokpicie koło zapalniczki mam włącznik że moge ustawić że cały czas swiecą lub wyłączyć. nic trudnego tylko troszke pomysłu.zasilanie wziąłem z bezpiecznika od radia.
Awatar użytkownika
cinol
Początkujący
Początkujący

Post autor: cinol »

[quote=""Enten""]niech zgadnę, że po dwóch jazdach w nocy wypierd... to szybciej niż zamontujesz.

Dlaczego?

Bo tak podłączone będzie świeciło Ci cały czas podczas jazdy, więc będzie rozpraszało Twoją uwagę.

Jak ja bym to zrobił?

Podłączyłbym pod środkowe światełko. Świeci kiedy masz otworzone drzwi i nie drażni w czasie jazdy.

Wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz osiągnąć.

Pozdro i miłej pracy.[/quote]

Popieram dobrze napisane jak trochę pokombinujesz podepniesz wszystko pod lampkę w środku . Nawet włączona lampka nad lusterkiem nie będzie denerwowała tak jak te diody podczas jazdy .Chcesz tego używać podczas jazdy ?
Jak chcesz cały czas żeby świeciło po wyłączniku to pod lampką tez masz stały prąd (pod zapalniczką)to pod wyłącznik i sprawa rozwiązana tak mi się wydaje bynajmniej, jak się mylę to ktoś mnie poprawi możliwości jest dużo
a
aidemedia
Raczkujący
Raczkujący

Witam

Nie che żeby było włączone podświetlenie w czasie jazdy cały czas tylko żeby włącznik miał podświetlenie włączone cały czas. Sam włącznik nie diody. Włącznik ma w sobie żaróweczkę i 3 piny, dwa piny do podpięcia na przewód zasilający diody a trzeci pin do podświetlenia samego włącznika.

Oto przykład takiego włącznika:
http://allegro.pl/wlacznik-kolyskowy-ok ... 19003.html

Jak widać jeden pin jest tylko i wyłącznie do podświetlenia włącznika i że może jak się podepnie za pin odpowiedzialny w radiu za włączenie podświetlania to będzie sam włącznik, podkreślam sam włącznik się podświetlał wraz ze światłami mijania a dopiero nim diody zapalały. Tylko nie wiem czy tak się da i dlatego pytam.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

lepiej kup sobie np włącznik np od podgrzewania tylnej szyby, będzie to estetyczniej wyglądać niż ten z aukcji, a z podświetleniem to byś musiał pokombinować od innego włącznika
a
aidemedia
Raczkujący
Raczkujący

A w takim razie jak się podpiąć i gdzie żeby podłączyć się pod światło w podsufitce. Co mi do tego będzie potrzebne? jakiś przełącznik potrójny tak jak w światełku w podsufitce ?

Może ktoś coś takiego już robił i bym mi opisał, będe wdzięczny.
Jaki kolor ma przewód masy po otwarciu lewych lub prawych drzwi/
Awatar użytkownika
cinol
Początkujący
Początkujący

[quote=""aidemedia""]Witam

Nie che żeby było włączone podświetlenie w czasie jazdy cały czas tylko żeby włącznik miał podświetlenie włączone cały czas. Sam włącznik nie diody. Włącznik ma w sobie żaróweczkę i 3 piny, dwa piny do podpięcia na przewód zasilający diody a trzeci pin do podświetlenia samego włącznika.

Oto przykład takiego włącznika:
http://allegro.pl/wlacznik-kolyskowy-ok ... 19003.html

Jak widać jeden pin jest tylko i wyłącznie do podświetlenia włącznika i że może jak się podepnie za pin odpowiedzialny w radiu za włączenie podświetlania to będzie sam włącznik, podkreślam sam włącznik się podświetlał wraz ze światłami mijania a dopiero nim diody zapalały. Tylko nie wiem czy tak się da i dlatego pytam.[/quote]

Taki wyłącznik to bym sobie odpuścił
Tak jak kolega pisze kup ori do szyby.
Posprawdzaj prądy na wyjściu w swoim ,pojedziesz do bezpieczników i tam wepniesz swój na złączkach nawet po kablach tylko nie wiem czy bezpieczniki wytrzymają jak włączysz szybę , musisz sprawdzić ,potrzebny miernik tylko ....
Awatar użytkownika
cinol
Początkujący
Początkujący

[quote=""aidemedia""]A w takim razie jak się podpiąć i gdzie żeby podłączyć się pod światło w podsufitce. Co mi do tego będzie potrzebne? jakiś przełącznik potrójny tak jak w światełku w podsufitce ?

Może ktoś coś takiego już robił i bym mi opisał, będe wdzięczny.
Jaki kolor ma przewód masy po otwarciu lewych lub prawych drzwi/[/quote]

Jak chcesz żeby działało jak światło w podsufitce wyjmij lampkę i wepnij się tam na krótko posprawdzasz sobie jak działa ,i czy da radę na bezpiecznikach oryginalnych , miernik mile widziany ,choć bez miernika tez da rade ,żarówka i 2 kabelki do testów :oki:kup sobie bezpieczniki na wymianę najpierw :grin:

Nie wiem czy ktoś robił coś takiego
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Michelangelo »

ja mam u siebie podlaczone pod lampke kolo lusterka i swieci mi tylko jak otwieram drzwi, lub caly czas gdy ustawie lampke w pozycji, zeby swiecila non stop.
K
KoKo

Post autor: KoKo »

ja mam zrobione na osobny wyłącznik i zaświecam sobie kiedy che ale powiem szczerze ze nie uzywam tego podczas jazdy bo drażni i ja mam tylko 6-cio diodowe i odbija mi to swiatło w lusterku prosto na oczy a na postoju fajnie wyglada

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”