Zakup anteny magesowej. Co polecacie?

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

Zakup anteny magesowej. Co polecacie?

Post autor: Zoodix »

Chce kupić antenę 1.5m tak na szybko co polecicie oczywiście magnes i jakoś tak najtaniej najlepiej ;p.
Możę ktoś z was ma do sprzedania?

Zmieniłem nazwę tematu na bardziej czytelną. Nie jak dotychczas: "do CBków". Następne takie nazwanie tematu będzie nagradzane ostrzeżeniami, bo później nikt nie umie zaleźć nic w wyszukiwarce. Po drugie - pisz poprawnie.
Aoox
Awatar użytkownika
ewcia2219
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: ewcia2219 »

Ja mam antenę Presidenta i nie narzekam :D zasięg czasami mam nawet z prawie 40 km haaa :shock: Ostatnio właśnie to sprawdzałam ;P :grin: A za tą przyjemność zapłaciłam 119 zł :) Ale lepiej lepszą antenę kupić i mieć dobry zasięg :)
Pan Bóg stworzył VW, bo wiedział co to prawdziwe piękno

Obrazek

JEST COŚ, CO NIGDY NIE UMIERA....
TO MIŁOŚĆ DO VOLKSWAGENA!!!!
Awatar użytkownika
m911
Swój
Swój

Post autor: m911 »

[quote=""ewcia2219""]zasięg czasami mam nawet z prawie 40 km haaa [/quote]

:tease:
Seat Arosa 1,8T & VW Golf II 2.0 ABF
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

Ja mam SIRIO ML-145 i zasięg ok. 20-25 km. dałem nie pamiętam ile za samą antene ale na pewno powyżej 100 zł. Anteny 145 cm. mają sory zasięg jeszcze jak dobrze zestrojona w linii prostej ostro leci, ja ze swojej anteny w mobilu rozmawiałem z kolesiem z Ukrainy ;) oczywiście propagacja była, ale jednak potwierdzona łączność jest.
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Mam do sprzedania ML-145 jakoś tanio puszczę bo bat jest delikatnie krzywy. Mimo wszystko odradzam kupno tak długiej anteny... Na sedana, kombi to to pasuje, do Polo polecam coś krótkiego... do metra długości, a dłuższe to tylko na uchwyt do klapy. Mój zestaw dla przykładu Alan 199 i antena Yosan po dobrym zestrojeniu łapie z 10km w mieście, wystarczy w zupełności... :)

Edit: Jakie masz radio ? Antenę powinno dobierać się pod radio.
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

to jest tak radio mam xlife ultra a ta dluga antena jest mi potrzebna na jeden wylocik chce miec poprostu wiekszy zasieg bo mam troszke malo czasu na dojazd ;p obecnie mam antene sunkera 116 i pytanko ile moga wziasc za stroneie w serwisie

a diego i co to za antena moze jakas fotka i ile chcesz
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

za strojenie wezma 15-20 zł,
jesli chodzi o antenę to sirio ML145 polecam,
co do anten łamanych typu 16-244 czy sunkerów, farunów hustlerów to odradzam,
warto kupic dobrą sprawdzoną antenkę znanej firmy.
Jesli poskąpimy w zakupach na CB radio czy antenę to będziemy zmuszeni kupic z czasem cos nowego lepszego a to juz dwukrotne koszta.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

To jest antenka Midland ML-145 (http://allegro.pl/antena-cb-midland-ala ... 71580.html). Ona dobrze ściąga z radiem tej samej firmy, nie wiem jak będzie łapać pod innym radiem, tak jak wyżej masz napisane najlepsza by była Sunkera. A co do ceny to nie mam pojęcia. Jeszcze przekonsultuje jutro ze znajomym co i jak i napiszę Ci dokładnie.
Awatar użytkownika
waglik

Do polo nie pasuje pod względem długości 145-tka, ale zasięg mamy spory, a mój znajomy ma Opla Astre w sedanie i ma antene 2,20 lub 2,10 metra dość spora, ale on raczej kupił ją dlatego bo robi DXy, a w trasie sprawuje mu się wyśmienicie, ale jakoś wyleciała mi z głowy nazwa jego anteny. ML-145 według mnie to jest jedna z najlepszych anten pod względem zasięgu jak i cenowo no i jakości, mojemu zestawowi CB leci teraz 2 rok użytkowania i szczerze co jakiś czas trzeba umyć antene dokładnie z zewnątrz bo wiadoma rzecz, zmienić podkładke gumową (cena 2 zł.) bo każda lubi pękać bez wyjątków i to cała filozofia, ale jak źle zestroisz antene to nawet jak będziesz miał antene 2 metrową to możesz mieć zasięg z 5 km. najważniejsze jest dobre zestrojenie wtedy można szaleć.
C
Cinal
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Cinal »

[quote=""waglik""]Ja mam SIRIO ML-145 i zasięg ok. 20-25 km. dałem nie pamiętam ile za samą antene ale na pewno powyżej 100 zł. Anteny 145 cm. mają sory zasięg jeszcze jak dobrze zestrojona w linii prostej ostro leci, ja ze swojej anteny w mobilu rozmawiałem z kolesiem z Ukrainy ;) oczywiście propagacja była, ale jednak potwierdzona łączność jest.[/quote]

Mam tą samą i nie narzekam. Jak chcesz mógłbym sie popytac znajomych moze cos beda mieli :P
Moje autko :) [Polóweczka] Niebieska bestia

ŚLESIN 2011
Dzierżązna 2011
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

to jest taki plan diego sie dowiaduje ile chce a ja w piatek skocze stroic antenke ;]
Awatar użytkownika
waglik

Zoodix lepiej kupić reflektomierz czy jak to sie nazywa, ściągasz antene kiedy chcesz i gotowe, a tak ruszyć antene delikatnie u już swr inny i twoje 20 zł. poszło sie je....
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

dziaij bylem stroic antene hahha
zajechalem i tak zagladam co on tam robi patrze na swr miare a tam full mysle no ladnie ;p
co sie okazalo mialem urwany kabalek zlutowal mi to wzia 5zl i mam swr 1.2 na 20 kanale ale jeszcze mam pytanie czy reflektomirz moze byc na stale podpiety do cb?
aaaa i jeszcze jedno kupilem magnesowa podkladke czy to nie zwiekszy swr?

aaaaa i jeszcze jedno do cb podlaczenie do tuby to takie na normalny jack? 3.5cala
Awatar użytkownika
waglik

No to tak: Jak miałeś taki ostry swr mogło Ci końcówke mocy spalić, ale musiał dłużej trzymać, ja kiedyś tak miałem i radio wytrzymało. Wiesz co może być podpięty bez przerwy, ale po co ? Ja tylko jak stroje podpinam swrke, ewentualnie jak mam radio bazowe w domu tutaj mam 24h podpięte swr bo wiadomo antena długa i jak jest deszcz to swr mi się zwiększy bo deszcz gdzieś tam się osadza
2. Podkładka według mnie jeśli jest gruba może Ci zwiększyć swr, ale nie znacząco.
3. Normalne wejście słuchawkowe, ale to nie jest dobry pomysł bo czasami jest tak, że jak nadajesz słyszysz siebie w radiu (nie miłe uczucie i czasami ostro piszczy) ewentualnie jak masz lepsze radio to wszelkie zakłucenia zanikają, ja mam gorsze ale i tak na razie lepszego radia nie chce bo jestem zadowolony.
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

aha podkladka nie jest gruba a pytam z jackiem bo jade z rodzinka w trase w przyszly piatek i mysle nad sluchawka w jednym uchu zeby nie musieli sluchac miesia w eterze
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”