http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=14&t=10640
postanowiłem także u siebie założyć tempomat, kupiłem 2 przełączniki:
-jeden zwykły on/off
-powracający set/resume
oraz 4m kabla dwużyłowego, udałem się do znajomego elektomechanika, z którym często coś kombinuje i zabrałem się do roboty.
1. Ściągnięcie osłony w podszybiu w celu odsłonięcia ECU, oraz rozmontowanie plastików pod kierą

2. Rozmontowanie wtyczki ECU

3. wg rozpiski podłączyłem 4 kable w odpowiednie piny, nie jest to trudne wystarczy coś ostrego żeby wyciągnąć piny i jakieś cienkie kleszczyki, kable wg rozpiski:
pin 14 - połączony z pin 46 i +12V z zapłonu (w tej opcji tempomat jest aktywny po przekręceniu kluczyka)
pin 44 - do włącznika (set)
pin 45 - do włącznika (resume)
pin 46 - do pinu 14 i +12V (tu założyłem włącznik ON/OFF)

4. kable zabezpieczyłem taśmą poprowadziłem pod podszybiem i do środka auta dostałem się tą samą droga którą idzie linka z maski (przy tej czynności pomoc drugiej osoby niezbędna)

5. Wywierciłem dziurę w osłonie nawiewu i wyciąłem dziurę dla włącznika on/off

6. przylutowałem wszystkie kable wg schematu a napięcie wziąłem z kabla prądowego od świateł (żółty kabel).
7.Podłączyliśmy Vag i wg niemieckiego opisu ustawiliśmy ECU
Zündung anschalten.
Dann starten wir VAG-COM. (Werte in Klammern sind die Adressen)
Wähle Motor aus (01)
Dann Messwertblock lesen
Dann Gruppe Nummer 6 (006) (Beim GTI und 75PSler ist es die 066)
Jetzt müsst ihr in Feld 4 schauen was dort steht.
0 = GRA ausgeschalten
1 = GRA eingeschalten
255 = GRA nicht aktiviert.
Wenn die 255 dort angezeigt wird müssen wir sie noch Freischalten dazu schalten wir den Motor aus (Zündung muss aber an bleiben) und verlassen wir den Messwertblock. Wählen dann im Menü für den Motor Login aus (11). Jetzt werden wir aufgefordert einen Code einzugeben. Dort gebt ihr jetzt 11463 ein. Nun gehen wir noch einmal nach Messewertblock und schauen uns das vierte Feld an. Nun sollte dort eine 1 oder 0 stehen.
Ihr habt jetzt einen voll funktionsfähigen Tempomaten.
8. Z małymi przerwami montaż zajął nam 3 godz;) efekt super;) od tygodnia już jeżdżę z tempomatem i naprawde bardzo mi sie podoba;)
Pozdrawiam i powodzenia życzę;)