[9n] wymiana termostatu.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
wiro
Raczkujący
Raczkujący

[9n] wymiana termostatu.

Post autor: wiro »

Czy jest ktos w stanie opisac mniej więcej jak wymienić termostat?Polo 1,4 16 V silnik BBY.Brać się za to samemu czy jednak doradzacie udac sie do jakiegoś mechaniora?:)dzieki za porady
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

Fakt, ze tu 6n ale lepszy taki manual niz zaden -> http://www.vwpolo-squad.pl/viewtopic.ph ... 2902bbb7aa

W 9N odrobine inaczej wyglada krociec z tego co widzialem w ETKA.

Ogolnie w skrocie wyglada to tak - spuszczasz plyn z ukl. chlodzenia, odkrecasz krociec, wyciagasz stary termostat i stary oring, wsadzasz nowe, przykrecasz krociec (ja wymienialem ostatnio u siebie komplet - termostat i krociec), zalewasz plynem, odpowietrzasz uklad (uruchomiasz silnik i zostawiasz w spokoju, musi sie zagrzac zeby plyn przelecial przez caly uklad). Po odpowietrzeniu uzupelniasz braki w plynie (jezeli potrzeba). Koniec ;)

A czy mozesz zrobic to sam czy nie to juz pytanie do samego siebie. Ogolnie sprawa nie jest trudna, ale jak sie boisz, ze cos zepsujesz to wymiana termostatu u mechanika powinna kosztowac ok. 30-40zl.
w
wiro
Raczkujący
Raczkujący

dzieki za pomoc.zgadza sie pojechalem do mechanika i wymienil mi za 40 zl.tylko jedna rzecz mnie zastanawia...nic nie bylo odpowietrzane.dojechalem do domu i zaczelo piszczec ze brak plynu chlodzacego.dolalem jedynie plyn i jezdze dalej.czy konieczne jest odpowietrzenie czy to ze wlasnei dolewalem plynu jest ok?
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

Uklad powinien sie sam odpowietrzyc podczas Twojego powrotu do domu (wystarczy nagrzac silnik zeby otworzyl sie termostat i puscil plyn przez duzy obieg - reszta robi sie sama). Nie wiem jak jest w 9N z czujnikiem poziomu plynu chlodzacego - tzn czy wyje od razu jak zejdzie ponizej kreski MIN czy wyje dopiero jak jest susza w ukladzie, ale jezeli po dolaniu przestalo/przestanie piszczec to wszystko ok. Ogolnie jest tak, ze po zlaniu starego plynu i wlaniu go spowrotem, a nastepnie odpowietrzeniu ukladu zawsze jakas dolewke trzeba zrobic.

Ja sam po ostatniej wymianie termostatu musialem dolac prawie pol litra po odpowietrzeniu ukladu i poki co wszystko dziala jak nalezy ;)
w
wiro
Raczkujący
Raczkujący

Dzieki za informacje.
Zgadza się dolewałem nawet 2 razy i wszystko jest ok.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”