Jestem nowy na forum, a od niedawna szczęśliwym posiadaczem nowego Polo 1.4 Highline.
Przejechałem dopiero 2 tys km, więc można powiedzieć dopiero docieram samochód. Jestem z niego bardzo zadowolony, jednak zauważyłem niepokojący objaw w postaci średnio skutecznych hamulców. Wiem, ze nowe klocki muszą się dotrzeć zanim zaczną pracować z maksymalną skutecznością. Przeczytałem gdzieś w internecie, że nowe Polo powinien mieć i z przodu i z tyłu hamulce tarczowe )z przodu wentylowane), tyle że wygląda mi na to, że z tyłu mam bębny, nie widać tarcz ani zacisków. Ponadto przednie felgi mam całe pokryte pyłem z klocków, a tylne są czyste.
Stąd moje pytanie: czy mógłby ktoś z Was potwierdzić, że z tyłu powinny być hamulce tarczowe tarcze? Ma ktoś z Was zdjęcie tylnego koła?
Witaj.
Widać trafiłeś już na biedniejsze wersje Polo, które wychodzą niestety z bębnami z tyłu, które mają na pewno mniejsza skuteczność niż tarcze. Dziś miałem hamowanie awaryjne ze 140 km/h do zera (załączają się jak w Golfie V automatycznie światła awaryjne) i byłem pod wielkim wrażeniem hamulca, za to opony zdecydowanie nie dawały rady. Już wcześniej wiedziałem, że hamulce są znakomite jak na Polo, ale nie wiedziałem, że z takiej prędkości będą dalej tak samo sprawne.
Trochę mnie zmartwiłeś, mówiąc że nowsze egzemplarze są biedniejsze. Całe szczęście awaryjnego hamowania nie musiałem jeszcze przerabiać. Zanim kupiłem samochód przeczytałem w testach, że Polo ma najlepsze hamulce w swojej klasie. Ja niestety nie mogę tego potwierdzić i hamowanie stwarza mi pewien dyskomfort. Moje obserwacje dot. hamowania popieram poruszaniem się w zwykłym ruchu ulicznym. Po prostu nie mogę powiedzieć, że moje hamulce to żyleta. Trudno powiedzieć, czy to akurat wina bębnów. W mojej poprzedniej renówce też były bębny z tyłu i hamulce sprawowały się wzorowo.
BTW. A oponki też masz Bridgestone B250? W sumie to nie mogę na nie narzekać. Bardzo ładnie trzymają w czasie jazdy po łuku i są bardzo ciche.
Poniżej zdjęcie tylnego koła w modelu z sierpnia '10 :angry2:
Ja Polo odbierałem w Lipcu i mam z tyłu tarcze. Co do opon, to są rewelacyjne, dokładniej to Bridgestone Turanza ER300 215/45/16. Naprawdę dla mnie ten zestaw jest godny polecenia .
Ja u siebie mam Dunlop Sport, też oryginalne. Jak to dobrze czytać takie forum, zaraz lecę sprawdzić czy u mnie też są bebny z tyłu:/ Swoją drogą przecież to już przeżytek montować bębny z tyłu... Aoox, nie wiesz może czy w każdej wersji działają tak te awaryjne podczas awaryjnego hamowania?
Ja mam 1.4 z 2009 i tarcze z tyłu, ale w salonie stał np. nieoferowany już 1.6 TDI 75 koni i on miał bębny. Ja złego słowa o skuteczności hamowania nie mogę powiedzieć, na początku wręcz układ hamulcowy wydawał mi się zbyt mocny. Zresztą potwierdzają to testy ADAC - spojrzałem sobie: Polo TSI ma średnią drogę hamowania 36 m, A3 z tym samym silnikiem 37 m, a najnowsze A8 35 m. Bębny z tyłu to niestety standard w segmencie B.
Dzięki za odpowiedź woolfik. Już myślałem, że tylko mój egzemplarz jest jakiś wybrakowany. Ale trochę mnie dziwi to, że w miarę upływu czasu VW idzie na łatwiznę i upycha stare rozwiązania w postaci bębnów, bo samochód i tak się sprzeda.
Szkoda, że ADAC nie zrobili testów z egemplarza z bębnami - wyszłoby im 40 m jak nic.
[quote=""Rafomatic""]A to Twoje średnie spalanie to jakieś takie troszkę wysokie... Silnik 1.4?[/quote]
Nie, 1,2, ale wpisy są tylko z zimy, potem już mi się nie chciało wpisywać. Latem w trasie było nawet 5,9 a w mieście 6,3
Jak ja odbierałem u Wojciecha polo to mówił mi o tym że dopiero będą montować bębny w Polo, więc to nie zależy od wersji wyposażeni. Jak już to od wersji silnikowej.
Ja swoje polo odebrałem 18 -o8 -2009 wersja highline silnik 1.4 i hamulce mam tarczowe są swietne.Jest to pierwsze polo 6r w Krakowie .Samochód ma już 14 miesiecy i jestem z niego bardzo zadowolony, a miałem już polo 9n i 9n3 i muszę powiedzieć ze 6r to PRZEŁOM .Wymaga wprawdzie trochę nakładów (nawigacja rns 510 ,głośniki}ale warto. Mam zamiar zamontować jeszcze kamerę cofania w znaczku jest super i tuner tv.