[quote=""domel86""]Ja bym wymienił olej w skrzyni - tak jak oleje w silniku, tak i oleje w skrzyni powinno się co jakiś czas wymieniać, tracą po prostu swoje właściwości - zbierają się opiłki, brud itp...
W mojej Polówce nie był wymieniany od nowości, wymieniłem za pierwszym razem na zły - teraz będę wlewał już polecany przez mechanika. Podobno w tego typu skrzyniach dobrze sprawują się oleje ATF - do skrzyń automatycznych. ( Mercedes jakiś czas temu zalecał wlewanie do skrzyń manualnych właśnie oleju ATF )
Koszt takiego oleju to ok. 30zł za litr. Będziesz potrzebował niecałych 3l, a wymiana w warsztacie to ok. 25zł[/quote]
troszke sie mylisz .. bo oleju nie powinno sie ruszac w skrzyni .. ewentualnie uzupelnic .. te oleje sa przewidziane na jakies 500k Km .. wiec raczej powinno sie je wimienac raz czy 2 razy w zyciu calego auta

.. bycie nadgorliwym, wtych sprawach jest nie zdrowe dla autka .. tak jak wymienianie oleju w silniku co 10k ... :doh: .. te oleje sa tak zaprojektowane ze jesli pisze na 25k km to powinno sie wymienac najwczesniej przy 23k km .. najpozniej przy 27k km :geek: .. sprawdz poziom oleju w skrzyni i bedziesz wiedzial .. bo to zgrzyta umierajacy V bieg .. im dluzej bedziesz to bagatelizowal tym gorzej :banghead: