[6n2] przepalone żarówki - znowu!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
darkc
Początkujący
Początkujący

[6n2] przepalone żarówki - znowu!

Post autor: darkc »

Hej,
jaka jest typowa trwałość żarówek mijania (H4 chyba)?
bo mi wczoraj padły oba - JEDNOCZEŚNIE (brak światła na obu zauważyłem tego samego dnia). - były to Philips EcoVision i wytrzymały chyba ok 8-9 miesięcy.
Poprzednie też padły mi prawie jednocześnie (1 dzień odstępu), w dodatku następnego dnia padły mi oba światła pozycyjne.
A może mam jakiś problem z elektryką?
Awatar użytkownika
Zoodix
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Zoodix »

sprawdz jaki jest stan elektrolitu w akumulatorze mi sie palila non stop lewa pozycja okazalo sie ze aku do wymiany przez zasiarczanie elektrolitu zamienilem i niepali sie juz
Awatar użytkownika
sabled
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: sabled »

[quote=""darkc""]Hej,
jaka jest typowa trwałość żarówek mijania (H4 chyba)?
bo mi wczoraj padły oba - JEDNOCZEŚNIE (brak światła na obu zauważyłem tego samego dnia). - były to Philips EcoVision i wytrzymały chyba ok 8-9 miesięcy.
Poprzednie też padły mi prawie jednocześnie (1 dzień odstępu), w dodatku następnego dnia padły mi oba światła pozycyjne.
A może mam jakiś problem z elektryką?[/quote]
Dla żarówek H7 podaje się żywotność w przedziale 350-550 godzin. Jak jest dla H4 nie wiem. Tak czy inaczej wszystko zależy od tego jak dużo jeździsz samochodem (czas świecenia).
Obie żarówki kupujesz z tej samej serii (najbardziej prawdopodobne, że tak jest) a zatem z bardzo zbliżoną do siebie trwałością, co za tym idzie to normalne, że padają jednocześnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Gulunio
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Gulunio »

To są H7ki kolego i one mają kiepską trwałość, sam wymieniam co jakiś czas, po prostu ten typ tak ma. Już mam w schowku zapas jakby coś miało się spalić :) W ogóle u siebie tez zauważyłem, że padają parami, ostatnio tak mi padły światła stopu w odstępie 3 godzin.. Co do żarówek mijania, to ja kupując bym się nie pchał w jakieś drogie bo i tak się za nie długo przepalą. Mam u siebie standardowe żarówki hella (o takie:http://motokram.com.pl/index.php?produc ... od_id=154) i jestem zadowolony :)
Evergreen :)

Klucze 2010 | Kozienice 2010 |...
d
darkc
Początkujący
Początkujący

mógłbym przysiąc, że to H4. nawet w Sam naprawiam (s.275) jest H4 w tabelce...
przed sekundą nawet kupiłem parę tańszych philipsów po 8 zeta (w papierze, +30 cośtam...)

EDIT: uppsss: no to się chyba pośpieszyłem./....
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

H7 do świateł mijania, H1 do świateł drogowych i halogenów, H4 są dwużarnikowe, czyli jak są razem światła mijania i drogowe, a jak widać po budowie reflektora w 6n2 światła mijania i drogowe są oddzielnie :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
d
darkc
Początkujący
Początkujący

no to klops.
zwrotów nie przyjmują, one chyba pasują do 6n1, wystawie może ktoś z klubu przygarnie.
n
noname
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: noname »

Chciałbym, żeby były takie tanie żarówki do 6N2;) Mi z kolei jeszcze się nie zdarzyło (wbrew częstym opiniom) jednoczesne przepalenie żarówek, może jeździłeś na jednej i jak już druga padła to się okazało, że obie nie świecą? Ja gdybym profilaktycznie zmieniał parami jak niektórzy radzą, to byłbym trochę grosza w plecy. Wynik 8miesięcy to i tak nieźle a niestety trzeba je z góry traktować jako materiał eksploatacyjny który się co jakiś czas wymienia. Mimo, że link podany przez Gulunia jest skopany, to pewnie poleca Hella Longlife które i ja kupuję, wynosi mnie to 18zł za sztukę i nie narzekam na jakieś szczególnie częste przepalanie (ale statystyk nie prowadzę;)).
PS. Komplet zapasowych żarówek w schowku to nie jest głupi pomysł, sam taki wożę i się przydaje, a już szczególnie jakby granatowi chcieli za niesprawne światła udupić;)

edit: dodaję poprawny link do tych żarów: http://motokram.com.pl/index.php?produc ... rod_id=154, moje mają dodatkowo napis LONGLIFE.
m
malesiak
Newbie
Newbie

Post autor: malesiak »

Też mam dziwną sytuację, ale u mnie padają stopy i mijania średnio raz na dwa miesiące. Czasem jedna a czasem dwie na raz. Ostatnio padło mi prawe długie, aby następnego dnia nagle ożyło;)

Być może to coś z prundem?
Pozdro :!:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”