[6n] Problem z tylnią wycieraczką!!!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Kubrick""]U mnie tak samo - sprzyskiwacz obraca sie razem z wycieraczka i leje po calej szybie rownomiernie.[/quote]
To może u mnie jest cosik nie tak. U mnie działało więc brałem za pewnik że ma byc tak jak u mnie.
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

[quote=""Kubrick""][quote=""dumle""]ta dysza się przekręci tak bez niczego?[/quote][/quote]
Koncowka, to osadzona w rurce kulka, ktora sie kreci we wszystkie strony, tylko trzeba jej w tym pomoc za pomoca szpilki.

już wiem o którą kulkę chodzi, tylko że u mnie ta kulka jest skierowana w dół! a ja można co najwyżej na boki lekko poprzeginać, więc pytanie jest takie: czy da się obrócić cały ten trzpień z kulką?
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

ma ktoś może foto, dobrze ustawionej dyszy spryskiwacza tył w 6n. Bo u mnie auto stojąc na parkingu zalewa auta stojące po obu stronach, oraz pojawia się kałuża pod autem. Nie mam pomysłu jak ustawić tą kulkę by było lepiej.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""qwertypol""]ma ktoś może foto, dobrze ustawionej dyszy spryskiwacza tył w 6n. Bo u mnie auto stojąc na parkingu zalewa auta stojące po obu stronach, oraz pojawia się kałuża pod autem. Nie mam pomysłu jak ustawić tą kulkę by było lepiej.[/quote]
To żadna filozofia. Było już o tym na forum. Są dwie szkoły. Jedni piszą że dysza powinna być nieruchoma i pryskać na środek szyby. A drudzy że dysza powinna być podążać za wycieraczką.
Wg mnie i moich obserwacji dysza w 6n1 powinna być nieruchoma i pryskać na środek szyby. Przy tej opcji dysza (ten czarny plastik wystający z trzpienia wycieraczki) powinna być ustawiona kulką do góry. A sama kulka ustawiona tak, żeby strumień płynu trafiał w szybę tylną, a nie np. przerzucało płyn na przednią szybę :)
Jeżeli dysza już teraz podąża za wycieraczką to znaczy że w trzpieniu wycieraczki postępuje korozja która przytrzymuje rurkę prowadzącą do dyszy w środku.
Tyle ode mnie. Takie moje zdanie.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""czaja""]Są dwie szkoły. Jedni piszą że dysza powinna być nieruchoma i pryskać na środek szyby. A drudzy że dysza powinna być podążać za wycieraczką.[/quote]

Dysza powinna być nieruchoma - to jedyna szkoła, koniec i kropka.
Sprawa jest prosta - jeśli dysza podąża za wycieraczką to skorodowała rurka doprowadzająca płyn do dyszy. Rozwiązaniem jest kupno zestawu naprawczego wycieraczki tylnej i wymiana rurki oraz dyszy.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""turzol""]Dysza powinna być nieruchoma - to jedyna szkoła, koniec i kropka.[/quote]
Ja się z tym zgadzam, ale na forum już wyczytałem niejedną opinię że powinna się poruszać za wycieraczką. I bronili tego jak Częstochowy :)
[quote=""turzol""]Sprawa jest prosta - jeśli dysza podąża za wycieraczką to skorodowała rurka doprowadzająca płyn do dyszy. Rozwiązaniem jest kupno zestawu naprawczego wycieraczki tylnej i wymiana rurki oraz dyszy.[/quote]
Tu się lekko nie zgodzę :) Skorodował w środku trzpień wycieraczki. Sama wymiana rurki i dyszy nie wystarczy. Trzeba jeszcze wyczyścić środek. Właśnie to przerabiam i szukam sposobu żeby wyczyścić ten niewielki "tunel" trzepienia.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""czaja""]
Skorodował w środku trzpień wycieraczki. Sama wymiana rurki i dyszy nie wystarczy. Trzeba jeszcze wyczyścić środk. Właśnie to przerabiam i szukam sposobu żeby wyczyścić ten niewielki "tunel" trzepienia.[/quote]

czaja to jest sprawa oczywista, że trzeba miejsce gdzie wchodzi rurka wyczyścić bardzo dokładnie. Przez lata nagromadza się tam masa syfu i rurka zapieka się po prostu w środku.
Całość po wyczyszczeniu należy nasmarować smarem (najlepiej grafitowym) i po zamontowaniu zestawu naprawczego już od 3 lat nie mam problemów ze spryskiwaczem wycieraczki tylnej.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

a masz jakiś dobry patent, jak wyczyścić to w środku. Nie mam pomysłu czym się tam dotać żeby to dobrze wyczyścić.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

[quote=""czaja""]a masz jakiś dobry patent, jak wyczyścić to w środku. Nie mam pomysłu czym się tam dotać żeby to dobrze wyczyścić.[/quote]

może jakimś malutkim okrągłym pilnikiem?
nie wiem jak to dokładnie wygląda w środku
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""qwertypol""]może jakimś malutkim okrągłym pilnikiem?[/quote]
tylko gdzie takowy dostać?? Trzeba bedzie poszukac na allegro.
k
konwalia
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: konwalia »

Czy dysza z polo 6N pasuje do polo II 2F?
Awatar użytkownika
bzyku777
Początkujący
Początkujący

Post autor: bzyku777 »

[quote=""czaja""][quote=""qwertypol""]może jakimś malutkim okrągłym pilnikiem?[/quote]
tylko gdzie takowy dostać?? Trzeba bedzie poszukac na allegro.[/quote]
ja czyściłem pilnikiem do ostrzenia łańcuchów pilarek do drzewa
na koniec jeszce papierek 600 na pilnik i świeciło sie jak złoto :-D
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""bzyku777""]ja czyściłem pilnikiem do ostrzenia łańcuchów pilarek do drzewa
na koniec jeszce papierek 600 na pilnik i świeciło sie jak złoto [/quote]
Jutro bede w markecie typu Leroy Merlin to poszukam. Dzięki.
p
pawelo88

Post autor: pawelo88 »

Powitać.
Będąc w podobnym temacie otóż spryskiwacz u mnie w polo również podąża razem z wycieraczką. Próbowałem obruszać czarną końcówkę ale dupa. Więc chciałem wyjąć całkowicie mechanizm i na stole coś dopiero majstrować. Odkręciłem jedną śrubę, zdjąłem wycieraczkę, dalej jest następna śruba i tu wielkie schody się zaczęły za pierona jej odkręcić. Oczywiście zamiast przestać pociągnąłem za mocno i urwałem ją razem z kawałkiem gwintu... I teraz czy da się dokupić sam mechanizm z tym co przechodzi przez szybę? I jeszcze jedno czy oprócz ASO jest jeszcze gdzieś dostępny zestaw naprawczy spryskiwacza tylnego?

Obrazek

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""pawelo88""]I teraz czy da się dokupić sam mechanizm z tym co przechodzi przez szybę?[/quote]
Kup mechanizm tylnej wycieraczki.
A czy gdzieś poza ASO można dostać zestaw naprawczy? możesz spróbować na allegro.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”