spija jak dziki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Goskalek
Newbie
Newbie

spija jak dziki

Post autor: Goskalek »

witam. mam polo 1.6 75 silnik aee zauważyłem spalanie rzędu 13- 14 !! mechanik poradził mi wymiane czujnika zimnego wtrysku Czy ktos moze mi przybliżyc co to takiego i czy wymiana jest skuteczna metoda na duze spalanie? z gory dzieki.
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

[quote=""Goskalek""]czujnika zimnego wtrysku[/quote] what?
stawiam, że chodziło mu o czujnik temp. cieczy chłodzącej. Kiedy silnik jest zimny, komp z tego czujnika wie, że trzeba pracować na ssaniu zanim silnik się nie rozgrzeje(większe spalanie). U ciebie jesli czujnik jest walnięty komp mysli, że silnik cały czas jest zimny i wali wahy ile wlezie :grin:. Markowy czujnik np. Febi to koszt rzędu 30-40 zł, wkręcony jest z przodu po prawej stronie bloku silnika w okolicach termostatu
Awatar użytkownika
Goskalek
Newbie
Newbie

zauwazylem ze silnik sie strasznie nagrzewa -bardzo ciepla maska az sie robi.czy jak podlaczy sie do Vaga to bedzie widac uszkodzenie tego czujnika? a moze sonda lambda?? bo na technicznych badaniach wyszedł mi nie prawidlowy sklad spalin czegos tam powinno byc 0,5 a u mnie było 4 % dzieki .
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""Goskalek""]zauwazylem ze silnik sie strasznie nagrzewa -bardzo ciepla maska az sie robi.[/quote]
to nie jest wyznacznik - jaką temperaturę wskazuje miernik w liczniku?
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
Goskalek
Newbie
Newbie

wskaznik temp wlasnie nie pokazuje niepokojących wysokich wartosci..
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""Goskalek""]wskaznik temp wlasnie nie pokazuje niepokojących wysokich wartosci..[/quote]
ma być nie mniej ani więcej jak 90stopni i tyle :) to, że maska się nagrzewa...fizyka :grin:
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
Goskalek
Newbie
Newbie

fizyczny to ja czuje ból jak mi wychodzi na 100 13,75 spalanie :closedeyes: co może jeszcze być przyczyną takiego stanu rzeczy? dzieki.
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

uszkodzona sonda lambda, podepnij pod kompa to powinno wyjść, a typowe objawy to wyższe zuzycie paliwa i zły skład spalin ( o czym wspominasz) :D, przy okazji sprawdzisz temperaturę jaką pokazuje czujnik, bo tym w liczniku niema się co sugerować, na vagu wyjdzie inna.
w
waldi08
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: waldi08 »

Witam.
U mnie też duuużo pali.Alem mam ciąle błąd sondy lambda.Wymienie ją ale mam pytanie :
czy teraz te od Boscha są warte takiej ceny /ok. 300 zł/ czy ewentualnie co innego polecacie ? Dużo jeżdzę na gazie ,pisze bo słyszałem ,że to różnica.Pozdrawiam i z góry dziękuję za podpowiedzi.
Waldek
:hello:
Mechanik : "Jężdzić,jeżdzić!" No ale jak auto w warsztacie stoi !:))))
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”