Uszkodzone hamulce

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
wojtaszek
Newbie
Newbie

Uszkodzone hamulce

Post autor: wojtaszek »

Witam,

jestem nowym członkiem forum :] Od pewnego czasu przeglądam forum, a dziś się zarejestrowałem. Jeżdżę polo od grudnia, silnik 1.0, coupe 92 rok, dostałem go po ciotce ona jeździła nim 12 lat :] Wszystkie naprawy przeprowadzam sam jak na razie dużo ich nie było, wahacze, termostat, hamulce no i z tymi ostatnimi dalej mam problem, a mianowicie (oczywiście przejrzałem już chyba wszystkie wątki z hamulcami )

Mam taki problem ze gdy hamuje i długo trzymam hamulec to po jakimś czasie pedał hamulca wpadnie w podłogę, staje się miękki i na samym końcu gorzej hamuje, gdy zahamuje gwałtownie wszystko jest ok. Wymieniłem z tyłu cylinderki bo były urwane odpowietrzniki, odpowietrzyłem układ, wymieniłem płyn i dalej nic. Z tego co wyczytałem to może wadliwa jest pompa hamulcowa ale nie wiem można to jakoś sprawdzić ?

Za rade z góry dziękuję :]
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

To co opisujesz swiadczy o nie odpowietrzonym ukladzie hamulcowym, odpowietrz je porzadnie.
Zasada jest taka ze odpowietrzamy te najdalej od pompy czyli prawy tyl, pozniej lewy i przod prawy i lewy :)
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2010, 20:24 przez adam, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
B
Bodziok2
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Bodziok2 »

Objawy świadczą, iż puszcza pompa hamulcowa, niestety sprawdzenie w domowych warunkach jest niemożliwe. Kup komplet naprawczy pompy hamulcowej wyjmij ją i wymień wszystkie manżety poskładaj i załóż do samochodu, lub zaopatrz się w nową pompę. Naprawa nie jest skomplikowana, trzeba tylko przy rozbieraniu pompy zwrócić uwagę na kierunki jak są założone gumowe uszczelnienia (manżety), zachować kolejność składania elementów pompy.
Obrazek
w
wojtaszek
Newbie
Newbie

Hmmm odpowietrzałem już trzy razy i wydaje mi się ze dobrze to zrobiłem, zgodnie z ta zasadą o której piszesz. Chyba jednak to będzie ta pompa, jeszcze jest jedna usterka, hamulec ciężko dział trzeba dosyć mocno nacisnąć aby zahamować. Jaka tego jest przyczyna?
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

przewód podciśnienia idący do serwa nieszczelny. wymień, a zobaczysz poprawę.
Awatar użytkownika
ko zack
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: ko zack »

zakładam ze płynu hamulcowego masz tyle ile powinno byc a wiec tak jak kolega wyrzej napisał:

-werzyk podcisnienia
-lub serwopompa jest juz tak zajechana ze przepuszcza.
w
wojtaszek
Newbie
Newbie

Właśnie oglądałem ten wężyk, on składa się z dwóch części pierwsza ta która wchodzi do silnika jest grubsza (śr. zew. 20mm) i bardziej miękka (zwykły wąż) później połączona jest taką złączką z cieńszym wężykiem (śr. zew. 13mm) znacznie twardszym który idzie już do serwa i tam wchodzi na wcisk do serwa, może tam są nieszczelności? Mam wymienić te dwa wężyki czy tylko jedna cześć?

Czyli wychodzi na to ze chyba będzie trzeba zajrzeć do tej pompy, ma może ktoś rysunek jak wyglądają po kolei części w niej ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”