Wysokie spalanie LPG

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Wysokie spalanie LPG

Post autor: rafisoltys »

Witam,

Mam VW Polo Classic 1,6 75KM na monowtrysku.
W poniedziałek założyłem instalację gazową II generacji firmy BRC.

Zastanawia mnie jakie powinno wyjść mi spalanie jeśli w trasie palił ok 6,5 litra benzyny.
Do tego co wlali mi w warsztacie dotankowałem ok 32 litrów(zbiornik 42l ale wiadomo, że tyle nie wejdzie)
Przejechałem na zbiorniku 290 km (z tego niecałe 200 w trasie) i gaz się skończył.

Jak tak dalej będzie to zwróci mi się montaż tej instalacji jak nie wiem co ;/
l
lysy_polo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lysy_polo »

No to coś dużo Ci spalił. Ja mam taki sam silnik i pali mi w mieście około 10-12 litrów co i tak nie jest mało, a w trasie koło 9 litrów.
Awatar użytkownika
Maciej
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Maciej »

Jedź do gazownika niech sprawdzi czy wszystko ok jak z beznyną było wszystko ok to wina tylko stronie instalacji pewnie to kwestia wyregulowania
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Zapłon przestawiałeś na gaz ?
Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

[quote=""Diego69""]Zapłon przestawiałeś na gaz ?[/quote]

Nic nie przestawiałem, to firma montująca LPG mogła tego nie zrobić ?
Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

[quote=""lysy_polo""]No to coś dużo Ci spalił. Ja mam taki sam silnik i pali mi w mieście około 10-12 litrów co i tak nie jest mało, a w trasie koło 9 litrów.[/quote]

Masz silnik o oznaczeniu 1F ? Bo mi wydaje się, że go tylko do Classica z Polówek montowali.
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Nowa instalacje masz, wiec jedz do nich niech Ci ja wyregulaja wlasciwie to zrobia Ci to pewnie za friko bo zakladali
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

poproś o regulację mieszanki na analizatorze spalin, inaczej to jest tylko partyzantka i nic nie wyregulujesz,
optymalna mieszanka to taka, że na zimnym silniku odpalonym na gazie silnik powinien zgasnąć po chwili,
mieszankę regulujemy na analizatorze spalin przy rozgrzanym silniku tylko i wyłącznie, samemu się tego nie robi bo w najlepszym przypadku dasz za dużą mieszankę a w najgorszym przypadku dasz za małą i przypalisz sobie zaworki i gniazda zaworowe a to wiąże się z dużymi kosztami.
Powinien ci spalać dla tej instalacji około 9-10 litrów raczej bym obstawiał 10 litrów LPG, u mnie kiedyś przy silniku 1,5 spalał 10 przy instalacji II generacji.
Także jedź do gazowników niech wyregulują mieszankę na analizatorze spalin.
I jeszcze jedna porada nie tankuj na stacjach noname bo tam mają gazik z dużą ilością opiłków i możesz sobie szybko zapchać filterek gazu.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Ale aż taka duża różnica w spalaniu mogła by być ??

6,5 benzyny a 10 LPG ?
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

rafisoltys
roznica powinna byc do 20% wiecej spalania gazu niz benzyny, hmm tylko 6.5L palil Ci beny?
mi ponizej 9L przy mojej jezdzie ciezko bylo zejsc(benzyna)
jak zalozylem sekwencje lpg to na 28/5 litrach po miescie zrobie 290-300km
w trasie 300- 360km
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

[quote=""rat4""]I jeszcze jedna porada nie tankuj na stacjach noname bo tam mają gazik z dużą ilością opiłków i możesz sobie szybko zapchać filterek gazu.[/quote]

Tankuje na stacji noname, najlepszy gaz w mieście :) BP i Gaspol sie chowa przy tym gazie "koło ronda" :)
Wszystko zależy od dostawcy :)
d
dekoder16
Newbie
Newbie

Post autor: dekoder16 »

Mam taki sam silnik i instalacje stara gazową(I) i mi ciągnie 10 L gazu!;d Także u ciebie coś jest nie tak.. Moze gdzieś instalacja została założona nieszczelnie?:D
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

Ja na 23 litrach zrobię ~300km , instalacja Stag 4 , silnik 1.4 AEX, cylk jazdy mieszany
Obrazek
Awatar użytkownika
rafisoltys
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Moja instalacja do BRC JUST

Muszę powiedzieć, że ona chyba musiała się skalibrować, bo teraz na trasie na 27 litrach zrobiłem 320 km i nie jechałem jakoś super ekonomicznie.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

ja nie wiem dlaczego wy tak narzekacie na gaz przecież i tak wychodzi dużo taniej niż benzyna ja mam silnik 1.4 tankuje tylko na BP tam maja najlepszy gaz przynajmniej moja instalacja go lubi bo wtedy nie ma różnicy miedzy jazda na benzynie osiągi są takie same nie mam sekwecji tylko jakiś włoski szajsik z którego jestem zadowolony w lecie przy ostrej jeździe i mijaniu co chwila wychodziło mi spalanie 10 litrów teraz jest zima wiec nie ma warunków na taka jazdę i gaz zdrożał wiec trzeba oszczędniej jak czytam niektóre posty na tym forum to aż mnie ku.... zalewa jak każdy narzeka na ten gaz ze taki i taki mam silnik 1.4 AEX pod maska (w dowodzie błąd w nadruku :P) wczoraj rano go odpalałem było -20 i z kluczyka dodaje gazu na 2200 żeby przełączył się na gaz i nic zero drgań obroty równy 1000 i jeszcze jedno co do spalania jeśli będzie zbyt uboga mieszanka to nie za dobrze dla silnika przynajmniej znajomy gazownik tak mi zawsze mówi
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”