Jakie felgi i opony do Vw polo 6N

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

dumle
Powiem tak: jeśli chodzi o estetykę, to ta tabelka ma się do tego nijak :P Nie twierdzę, że każdy mm wystający poza felgę daje balon, ale zbyt szeroka opona na zbyt wąskiej feldze gorzej się spisze niż dobrze dobrana. Przy profilu 40 nie robi to aż takiej róznicy, ale chyba w zimie na takim nie będziesz jeździł :P na 6.5J nie dawałbym nic szerszego niż 175, a tym bardziej na 6J.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

z tego co pokazuje tabelka, jest właśnie dobrze dobrana :) prędzej bałbym się naciągów (że się zsuną czy coś podobnego) niż normalnej lub większej opony na wąskiej feldze :)
pewnie zaraz dostanę baty bo większość jest za naciągami :D mi nawet na rękę większe zabezpieczenie felgi, gdyż ciągłe parkowanie po krawężnikach w warszawie zrobiłoby swoje, na to też trzeba zwrócić uwagę :)
Awatar użytkownika
JuStIcE

Dla mnie też naciągi to nie jest jakaś tam super fajna sprawa. Wolę oponę, która jest dobrze dobrana pod względem szerokości do felgi. A co do parkingów itp, polecam opony z rantem ochronnym :)

Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

i takie właśnie mam, z rantem ochronnym czyli lekko wystają poza obrys felgi :)
S
STA
Newbie
Newbie

Post autor: STA »

Witam! Panowie, ciekawi mnie pewna rzecz, planuje poszerzyc felgi stalowe, zrobilem jedna felge na probe poszerzylem ja o 1,2 cala czyli jakies 3 cm, koło bylo juz na pograniczu wystawania poza nadkola. Nizej przesylam link gdzie polo ma koła 7,5 cala przod oraz 8.5 tyl. Czy wersja GTI ma szersze nadkola czy sa to poszerzane ??z gory dziekuje ja odp.
viewtopic.php?f=29&t=17306
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Mam VW Polo 1.9d AEF z 1997 roku. Obecnie ma założone felgi 5.5 Jx13 H2 ET 38 z oponami 155/70R13. Kupiłem go w zimie i na wiosnę wymieniałem opony. Założyłem taki sam rozmiar jak były wcześniej jednak nowe nie wyglądają dobrze, tak jak by miały za niskie ciśnienie mimo prawidłowego. Zauważyłem to już w wulkanizacji przy wymianie opon i osoba wymieniająca opony powiedziała, że to wina felg, że nie są najlepsze do tych opon. Z tego co znalazłem 155 powinny iść na felgi 4.5, a na 5.5 powinny być 175. Chciałem na zimę sytuację poprawić i kupić opony 175, żeby już było tak jak zalecają tabele ale dowiedziałem się, że zwiększenie szerokości opon na zimę to zły pomysł. Teraz trzy pytania:
- jakie ET powinny mieć felgi 4.5 do tego modelu (czy w ogóle mogę montować takie felgi do tego modelu),
- jeśli jednak nie mogę zamontować 4.5 to czy te 5.5 mają takie ET jak trzeba i jakie na to optymalne opony założyć,
- czy zwiększenie szerokości na zimę to taki zły pomysł?
Awatar użytkownika
JuStIcE

STA
To GTI jest obecnie w posiadaniu kolegi suff. Z tego co mi wiadomo, nadkola nie były tam poszerzane. Felga z odpowiednio wysokim ET nie będzie aż tak wystawać.

[quote=""tomek_byd""]jakie ET powinny mieć felgi 4.5 do tego modelu (czy w ogóle mogę montować takie felgi do tego modelu),[/quote]
Oryginalne fele miały ET w przedziale 38-43. Ogólnie im niższe ET tym lepiej, przy takiej szerokości felgi.

[quote=""tomek_byd""]czy te 5.5 mają takie ET jak trzeba[/quote]
Kolego, przy tak wąskiej feldze ET nie ma aż takiego znaczenia. Ważniejszy jest rozstaw śrub :crazy:
[quote=""tomek_byd""]jakie na to optymalne opony założyć[/quote]
155/70
[quote=""tomek_byd""]czy zwiększenie szerokości na zimę to taki zły pomysł?[/quote]
I tak i nie. Węższa felga ułatwia jazdę po śniegu czy lodzie, bo jest większy nacisk na nawierzchnię. Z drugiej strony przy hamowaniu lepsza jest szersza opona. Jednak na zimę opony powinny być albo takiej samej szerokości jak letnie, albo węższe. Tutaj nie ma sensu dawać węższych.

Awatar użytkownika
meaner
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: meaner »

Witam, mam alufelgi o wymiarze 6Jx14H2 ET38 i chciałbym założyć na nie opony 185/60/14. Wejdą bez problemu ? Może polecacie inny rozmiar opon ? Mają to być zimówki
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""meaner""]Może polecacie inny rozmiar opon ? [/quote]
Producent zaleza 185/55R14, ale +/- 5% na profilu to jeszcze nie tragedia. Jak amsz zawias serie, to poszukaj sobie 175/65R14 nawet - bardzo dostepny rozmiar i tani jak barszcz
Awatar użytkownika
meaner
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: meaner »

175 ? Słyszałem, że opony na zimę lepiej kupić większe, czyli 185 ?
Czyli mówisz, że 185/60, 185/55, 175/65 będą poasować
Obrazek Obrazek
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

To zależy gdzie jeździsz, jak po zaśnieżonych drogach i w ciężkim terenie węższe będą lepsze na zime, a rozmiar
185/60 możesz śmiało założyć, jest o wiele tańszy niż 55.
n
noname
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: noname »

Co do zasady to jednak na zimę zaleca się węższe (zakładając jazdę po szeroko pojętym śniegu a nie tylko po asfalcie w niskich temperaturach bo wtedy to nie ma większego znaczenia).
Awatar użytkownika
gallus
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: gallus »

Im węższa opona tym większy nacisk na cm2 opony. Czyli opona bardziej wbija się w śnieg. Ja mam 165/65/14 i sobie chwale.
Mam gdzieś trendy i style urodziłem się po to aby sam je tworzyć i wyznaczać.
Perła:http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 56&t=12121
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Jeździłem zimą na 195 i nie było problemu. Niby auto większe, ale raczej nie jest to aż tak zauważalne. Jak gaz do dechy to nawet 165 nie pomoże ;)
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote=""meaner""]Czyli mówisz, że 185/60, 185/55, 175/65 będą poasować[/quote]
185/55 MUSI pasowac, bo to zalecany rozmiar. 185/60 na tyle malo sie rozni rozmiarem, (18,5mm wiekszy po srednicy), ze spokojnie tez podejdzie. 175/65 mam przy zawiasie -30 i dopiero przy 5 osobach, w tym z Balcarkami na pokladzie ( ;) ) i Ciapkiem za kierownica mi potrafilo przytrzec.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”